Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: Vogelpark Avifauna was het eerste vogelpark ter wereld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week Vogelpark Avifauna, het eerste vogelpark ter wereld. 

Iets meer dat zeventig jaar geleden begon het vogelpark met een verzameling sierlijke vogels in de tuin van hoedenmaker Gerard van den Brink. Hij verwerkte de veren van de vogels in zijn hoeden. Omdat veel Alphenaren nieuwsgierig waren naar de bijzondere dieren, stelde de hoedenmaker zijn collectie daarom een dag toegankelijk voor publiek. Dat bleek een succes, mensen wisten de tuin massaal te vinden. Het enthousiasme van de bezoekers smaakte naar meer.

In 1950 opende Vogelpark Avifauna de deuren, als eerste vogelpark ter wereld. Maar drie jaar later ging het failliet. Van den Brink had grootste plannen met het park; er werd flink geïnvesteerd in vogels, er vonden grote concerten bij de vijver plaats waarbij muzikanten en toeschouwers ’s avonds rond het water stonden. Deze plannen bleken alleen net iets té groot voor het toen nog kleine dorpje Alphen aan den Rijn. Gelukkig was daar de bekende familie Van der Valk. Met frisse energie namen zij het roer over. Binnen een paar jaar liep het op rolletjes, waarbij ook de specialiteit van de familie een plek kreeg: horeca.

Door de jaren heen is er veel veranderd in het vogelpark. Vroeger werden bijzondere vogels opgehaald uit een ander werelddeel, tegenwoordig worden dieren via nationale en mondiale programma’s in dierenparken geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie. Dergelijke programma’s zijn opgezet om het geboortecijfer op peil te houden en het voorbestaan van de dieren te waarborgen. Ook de insteek van het park is veranderd. Waar het voorheen draaide om het aanschouwen van zoveel mogelijk dieren, staat beleven nu centraal in het vogelpark. Het staat nu bekend als een geliefd uitje voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 13:27

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Blog Opinie vandaag 12:39

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?

Politiek vandaag 10:01

Gemeente betaalt kleine energiebesparende maatregelen

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een subsidie van ruim 7 ton ontvangen voor kleinschalige energiebesparing. Inwoners kunnen vouchers aanvragen voor aanschaf van onder meer tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen.