Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: Vogelpark Avifauna was het eerste vogelpark ter wereld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week Vogelpark Avifauna, het eerste vogelpark ter wereld. 

Iets meer dat zeventig jaar geleden begon het vogelpark met een verzameling sierlijke vogels in de tuin van hoedenmaker Gerard van den Brink. Hij verwerkte de veren van de vogels in zijn hoeden. Omdat veel Alphenaren nieuwsgierig waren naar de bijzondere dieren, stelde de hoedenmaker zijn collectie daarom een dag toegankelijk voor publiek. Dat bleek een succes, mensen wisten de tuin massaal te vinden. Het enthousiasme van de bezoekers smaakte naar meer.

In 1950 opende Vogelpark Avifauna de deuren, als eerste vogelpark ter wereld. Maar drie jaar later ging het failliet. Van den Brink had grootste plannen met het park; er werd flink geïnvesteerd in vogels, er vonden grote concerten bij de vijver plaats waarbij muzikanten en toeschouwers ’s avonds rond het water stonden. Deze plannen bleken alleen net iets té groot voor het toen nog kleine dorpje Alphen aan den Rijn. Gelukkig was daar de bekende familie Van der Valk. Met frisse energie namen zij het roer over. Binnen een paar jaar liep het op rolletjes, waarbij ook de specialiteit van de familie een plek kreeg: horeca.

Door de jaren heen is er veel veranderd in het vogelpark. Vroeger werden bijzondere vogels opgehaald uit een ander werelddeel, tegenwoordig worden dieren via nationale en mondiale programma’s in dierenparken geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie. Dergelijke programma’s zijn opgezet om het geboortecijfer op peil te houden en het voorbestaan van de dieren te waarborgen. Ook de insteek van het park is veranderd. Waar het voorheen draaide om het aanschouwen van zoveel mogelijk dieren, staat beleven nu centraal in het vogelpark. Het staat nu bekend als een geliefd uitje voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kinderen vandaag 11:06

49e editie Huttenbouw van start gegaan

Maandagochtend 8 augustus is de 49e editie van de Huttenbouw van start gegaan. Op de nieuwe locatie aan de Olympiaweg 2a, op de parkeerplaats tegenover Stichting MAX zal de komende week volop gebouwd en getimmerd worden. 

Weekoverzicht gisteren 16:27

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 31 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een volledig uitgebrande woning en brand in de Ridderbuurt tot aan de redding van een pasgeboren kalfje. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Evenementen gisteren 14:39

Kom jij 21 augustus naar de Zenichi Lifestyle beurs?

Zondag 21 augustus is de eerste Zenichi Lifestyle beurs, die wordt gehouden in hotel Groenendijk te Hazerswoude-Rijndijk. Je kan hier tussen 10:30 en 17:30 uur terecht voor alles wat te maken heeft met gezondheid voor lichaam en geest.