Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: Vogelpark Avifauna was het eerste vogelpark ter wereld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week Vogelpark Avifauna, het eerste vogelpark ter wereld. 

Iets meer dat zeventig jaar geleden begon het vogelpark met een verzameling sierlijke vogels in de tuin van hoedenmaker Gerard van den Brink. Hij verwerkte de veren van de vogels in zijn hoeden. Omdat veel Alphenaren nieuwsgierig waren naar de bijzondere dieren, stelde de hoedenmaker zijn collectie daarom een dag toegankelijk voor publiek. Dat bleek een succes, mensen wisten de tuin massaal te vinden. Het enthousiasme van de bezoekers smaakte naar meer.

In 1950 opende Vogelpark Avifauna de deuren, als eerste vogelpark ter wereld. Maar drie jaar later ging het failliet. Van den Brink had grootste plannen met het park; er werd flink geïnvesteerd in vogels, er vonden grote concerten bij de vijver plaats waarbij muzikanten en toeschouwers ’s avonds rond het water stonden. Deze plannen bleken alleen net iets té groot voor het toen nog kleine dorpje Alphen aan den Rijn. Gelukkig was daar de bekende familie Van der Valk. Met frisse energie namen zij het roer over. Binnen een paar jaar liep het op rolletjes, waarbij ook de specialiteit van de familie een plek kreeg: horeca.

Door de jaren heen is er veel veranderd in het vogelpark. Vroeger werden bijzondere vogels opgehaald uit een ander werelddeel, tegenwoordig worden dieren via nationale en mondiale programma’s in dierenparken geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie. Dergelijke programma’s zijn opgezet om het geboortecijfer op peil te houden en het voorbestaan van de dieren te waarborgen. Ook de insteek van het park is veranderd. Waar het voorheen draaide om het aanschouwen van zoveel mogelijk dieren, staat beleven nu centraal in het vogelpark. Het staat nu bekend als een geliefd uitje voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid gisteren 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein gisteren 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk gisteren 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving gisteren 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk gisteren 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.