Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: Vogelpark Avifauna was het eerste vogelpark ter wereld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week Vogelpark Avifauna, het eerste vogelpark ter wereld. 

Iets meer dat zeventig jaar geleden begon het vogelpark met een verzameling sierlijke vogels in de tuin van hoedenmaker Gerard van den Brink. Hij verwerkte de veren van de vogels in zijn hoeden. Omdat veel Alphenaren nieuwsgierig waren naar de bijzondere dieren, stelde de hoedenmaker zijn collectie daarom een dag toegankelijk voor publiek. Dat bleek een succes, mensen wisten de tuin massaal te vinden. Het enthousiasme van de bezoekers smaakte naar meer.

In 1950 opende Vogelpark Avifauna de deuren, als eerste vogelpark ter wereld. Maar drie jaar later ging het failliet. Van den Brink had grootste plannen met het park; er werd flink geïnvesteerd in vogels, er vonden grote concerten bij de vijver plaats waarbij muzikanten en toeschouwers ’s avonds rond het water stonden. Deze plannen bleken alleen net iets té groot voor het toen nog kleine dorpje Alphen aan den Rijn. Gelukkig was daar de bekende familie Van der Valk. Met frisse energie namen zij het roer over. Binnen een paar jaar liep het op rolletjes, waarbij ook de specialiteit van de familie een plek kreeg: horeca.

Door de jaren heen is er veel veranderd in het vogelpark. Vroeger werden bijzondere vogels opgehaald uit een ander werelddeel, tegenwoordig worden dieren via nationale en mondiale programma’s in dierenparken geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie. Dergelijke programma’s zijn opgezet om het geboortecijfer op peil te houden en het voorbestaan van de dieren te waarborgen. Ook de insteek van het park is veranderd. Waar het voorheen draaide om het aanschouwen van zoveel mogelijk dieren, staat beleven nu centraal in het vogelpark. Het staat nu bekend als een geliefd uitje voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.