Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: Vogelpark Avifauna was het eerste vogelpark ter wereld

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week Vogelpark Avifauna, het eerste vogelpark ter wereld. 

Iets meer dat zeventig jaar geleden begon het vogelpark met een verzameling sierlijke vogels in de tuin van hoedenmaker Gerard van den Brink. Hij verwerkte de veren van de vogels in zijn hoeden. Omdat veel Alphenaren nieuwsgierig waren naar de bijzondere dieren, stelde de hoedenmaker zijn collectie daarom een dag toegankelijk voor publiek. Dat bleek een succes, mensen wisten de tuin massaal te vinden. Het enthousiasme van de bezoekers smaakte naar meer.

In 1950 opende Vogelpark Avifauna de deuren, als eerste vogelpark ter wereld. Maar drie jaar later ging het failliet. Van den Brink had grootste plannen met het park; er werd flink geïnvesteerd in vogels, er vonden grote concerten bij de vijver plaats waarbij muzikanten en toeschouwers ’s avonds rond het water stonden. Deze plannen bleken alleen net iets té groot voor het toen nog kleine dorpje Alphen aan den Rijn. Gelukkig was daar de bekende familie Van der Valk. Met frisse energie namen zij het roer over. Binnen een paar jaar liep het op rolletjes, waarbij ook de specialiteit van de familie een plek kreeg: horeca.

Door de jaren heen is er veel veranderd in het vogelpark. Vroeger werden bijzondere vogels opgehaald uit een ander werelddeel, tegenwoordig worden dieren via nationale en mondiale programma’s in dierenparken geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie. Dergelijke programma’s zijn opgezet om het geboortecijfer op peil te houden en het voorbestaan van de dieren te waarborgen. Ook de insteek van het park is veranderd. Waar het voorheen draaide om het aanschouwen van zoveel mogelijk dieren, staat beleven nu centraal in het vogelpark. Het staat nu bekend als een geliefd uitje voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige gisteren 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie gisteren 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek gisteren 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.