Ingezonden

Alphenaar Bastiaan Deul werkt als student mee aan de hyperloop

Alphenaar Bastiaan Deul studeert aan de TU Delft en werkt samen met nog 37 andere studenten een jaar lang aan het ontwerpen en bouwen van een prototype van het hyperloop systeem, hét supersnelle transportmiddel van de toekomst.

In een halfuur van Amsterdam naar Parijs, met snelheden tot wel 1.000 km/u en ook nog zonder directe uitstoot van schadelijke stoffen. Het kan in de toekomst met de hyperloop. In totaal werken 37 studenten van de TU Delft een jaar lang aan het ontwerpen en bouwen van een prototype van het hyperloop systeem, waaronder ook Bastiaan Deul uit Alphen aan de Rijn. Het team doet in de zomer mee aan de wedstrijd ‘European Hyperloop Week’. Vorige zomer was de wedstrijd in Valencia, dit jaar zal deze gehouden worden in Nederland en gaat het team voor de winst.

Revolutionair nieuw transportmiddel

De hyperloop is een revolutionair nieuw transportmiddel dat de snelheid van een vliegtuig combineert met het gemak en energieconsumptie van een trein, voor een klein deel van de energie dat een vliegtuig kost. Voor Bastiaan niet alleen een gaaf project om aan mee te werken, maar ook om bij te dragen aan het verkleinen van de CO2 voetafdruk van de transportindustrie. Deze zorgt voor ruim 31% van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. In 2030 moet de hyperloop een groot deel van het vrachtverkeer gaan vervangen en rond 2040 kan een groot deel van de korte afstandsvluchten vervangen worden door de hyperloop.

Wagentjes ter grootte van een treincoupé

Het hyperloop systeem werkt met zogenoemde 'pods’. Dit zijn wagentjes ongeveer zo groot als treincoupés, waar rond de vijftig mensen in passen. Deze pods reizen door een vacuüm gezogen buis waardoor er geen luchtweerstand is. Door deze buis ligt een spoor met daarin magneten, waardoor de pods over het spoor kunnen zweven. Hierdoor is er geen contact tussen het spoor en de pod, waardoor ook rolweerstand geëlimineerd wordt. Zo kunnen er snelheden tot wel 1.000 km/u bereikt worden. De pod wordt daarnaast ook voortgestuwd door middel van magneten. Dit systeem werkt volledig elektrisch, waardoor het een stuk minder schadelijk is voor het milieu dan bij het gebruik van fossiele brandstoffen.

Zwevende pod realiseren

Ieder jaar ontwerpt en bouwt een nieuw team een prototype op schaal waarmee ze aan de wedstrijd meedoen. Deze vindt plaats in de zomer. Het ontwerp van het huidige team, waar Bastiaan dus aan deelneemt, wordt bekendgemaakt aan de buitenwereld tijdens de ‘Design Reveal’ op 23 februari. “Dit is het eerste grote evenement waar het huidige team, Delft Hyperloop VI, naartoe leeft. Tijdens dit evenement wordt het ontwerp van dit jaar gepresenteerd. Tot deze tijd blijft alles nog tot in detail geheim.”

Bij de Design Reveal zijn niet alleen vrienden en familie aanwezig, maar ook de partners die het project mogelijk maken, ambassadeurs, politici en professoren. “Voor het hele team is dit een moment van trots en een mijlpaal binnen het jaar. Dit jaar is dit helemaal bijzonder, omdat er in plaats van een rijdend een hangend prototype wordt ontworpen. Bovendien gaat de pod van Delft Hyperloop ook zweven.” Als dit lukt voor de zomer, zullen ze hiermee het eerste studententeam zijn die dit weet te realiseren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.