Ingezonden

Alphenaar Bastiaan Deul werkt als student mee aan de hyperloop

Alphenaar Bastiaan Deul studeert aan de TU Delft en werkt samen met nog 37 andere studenten een jaar lang aan het ontwerpen en bouwen van een prototype van het hyperloop systeem, hét supersnelle transportmiddel van de toekomst.

In een halfuur van Amsterdam naar Parijs, met snelheden tot wel 1.000 km/u en ook nog zonder directe uitstoot van schadelijke stoffen. Het kan in de toekomst met de hyperloop. In totaal werken 37 studenten van de TU Delft een jaar lang aan het ontwerpen en bouwen van een prototype van het hyperloop systeem, waaronder ook Bastiaan Deul uit Alphen aan de Rijn. Het team doet in de zomer mee aan de wedstrijd ‘European Hyperloop Week’. Vorige zomer was de wedstrijd in Valencia, dit jaar zal deze gehouden worden in Nederland en gaat het team voor de winst.

Revolutionair nieuw transportmiddel

De hyperloop is een revolutionair nieuw transportmiddel dat de snelheid van een vliegtuig combineert met het gemak en energieconsumptie van een trein, voor een klein deel van de energie dat een vliegtuig kost. Voor Bastiaan niet alleen een gaaf project om aan mee te werken, maar ook om bij te dragen aan het verkleinen van de CO2 voetafdruk van de transportindustrie. Deze zorgt voor ruim 31% van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. In 2030 moet de hyperloop een groot deel van het vrachtverkeer gaan vervangen en rond 2040 kan een groot deel van de korte afstandsvluchten vervangen worden door de hyperloop.

Wagentjes ter grootte van een treincoupé

Het hyperloop systeem werkt met zogenoemde 'pods’. Dit zijn wagentjes ongeveer zo groot als treincoupés, waar rond de vijftig mensen in passen. Deze pods reizen door een vacuüm gezogen buis waardoor er geen luchtweerstand is. Door deze buis ligt een spoor met daarin magneten, waardoor de pods over het spoor kunnen zweven. Hierdoor is er geen contact tussen het spoor en de pod, waardoor ook rolweerstand geëlimineerd wordt. Zo kunnen er snelheden tot wel 1.000 km/u bereikt worden. De pod wordt daarnaast ook voortgestuwd door middel van magneten. Dit systeem werkt volledig elektrisch, waardoor het een stuk minder schadelijk is voor het milieu dan bij het gebruik van fossiele brandstoffen.

Zwevende pod realiseren

Ieder jaar ontwerpt en bouwt een nieuw team een prototype op schaal waarmee ze aan de wedstrijd meedoen. Deze vindt plaats in de zomer. Het ontwerp van het huidige team, waar Bastiaan dus aan deelneemt, wordt bekendgemaakt aan de buitenwereld tijdens de ‘Design Reveal’ op 23 februari. “Dit is het eerste grote evenement waar het huidige team, Delft Hyperloop VI, naartoe leeft. Tijdens dit evenement wordt het ontwerp van dit jaar gepresenteerd. Tot deze tijd blijft alles nog tot in detail geheim.”

Bij de Design Reveal zijn niet alleen vrienden en familie aanwezig, maar ook de partners die het project mogelijk maken, ambassadeurs, politici en professoren. “Voor het hele team is dit een moment van trots en een mijlpaal binnen het jaar. Dit jaar is dit helemaal bijzonder, omdat er in plaats van een rijdend een hangend prototype wordt ontworpen. Bovendien gaat de pod van Delft Hyperloop ook zweven.” Als dit lukt voor de zomer, zullen ze hiermee het eerste studententeam zijn die dit weet te realiseren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.