Alphenaren bereiden zich voor op de decembermaand: ‘’We gaan lekker met z’n tweeën ossenhaas eten’’

Het duurt nog even tot de feestdagen, maar veel mensen zijn inmiddels al aan het puzzelen over hoe ze de kerst coronaproof door kunnen komen. Hoe zit dat bij Alphenaren? En staan ze open voor de zogeheten adventsquarantaine?

Iedereen geeft een andere invulling aan de feestdagen in december. De een blijft liever alleen thuis, de ander nodigt elke feestdag iemand anders uit, en weer een ander doet graag iets voor zijn of haar medemens. Ook bij Alphenaren lopen de plannen uiteen.

‘’Met z’n tweeën is ook maar zo stil’’

‘’Wij vieren Kerstmis en Oud en Nieuw gewoon met z’n tweeën’’, laat Sam (66) weten. Hij en zijn vrouw zijn door hun leeftijd bang om nog naar vrienden te gaan. ‘’Met kerst maakt mijn vrouw de lekkerste ossenhaas, en met Oud en Nieuw drinken we lekker een glaasje champagne.’’ Verder zijn de feestdagen voor het stel maar stilletjes.

‘’Elke dag nodig ik andere familieleden uit’’

Joke (61) laat weten dat ze de kerst gewoon met haar familie wil doorbrengen. ‘’We nodigen elke avond een deel van de familie uit, zodat we niet met te veel mensen in huis zitten. Je wil de feestdagen toch vieren met je naasten.’’ De 61-jarige benadrukt wel dat ze niks doet wat niet mag. ‘’Ik houd me zeker aan de regels.’’ Toen wij haar uitlegde wat de adventsquarantaine inhield, stond Joke hier zeker voor open. ‘’We zitten al bijna in een lockdown, als we daadwerkelijk ons allemaal twee weken opsluiten kunnen we tenminste normaal kerst vieren.’’

‘’Toch iets doen voor anderen’’

Marion zou graag zien dat we kerst in grote getalen kunnen vieren. ‘’Ik vind het zo jammer dat we niet met de hele familie samen kunnen komen, maar ik begrijp dat het dit jaar anders is.’’ Marion laat weten dat ze dit jaar kerst dan maar met haar kinderen viert, in plaats van met de hele familie. Ook is ze van plan wat extra’s te doen voor haar medemens. ‘’Wat ik wel ga doen is kaarten sturen naar ouderen in verzorgingstehuizen. Ik ben net zelf gepensioneerd en ik heb veel tijd over. Waarom zou ik dat niet gebruiken voor iets leuks?’’

’Het wordt een donkere periode’’

‘’Voor ons is de decembermaand een sombere periode’’, laat Marie (83) weten. Normaal gesproken vierde zij met haar man de kerstdagen altijd bij familie. ‘’Nu is mijn man overleden en zit ik in een bejaardentehuis. Daar doen ze ook wel leuke dingen, maar het is toch anders’’, kijkt de 83-jarige vrouw sip voor zich uit. Toen we haar vroegen over de adventsquarantaine zei ze: ‘’Ik zit al zes maanden in lockdown, dus die twee weken maken dan ook niet meer uit. Dan kan ik misschien zelfs naar mijn familie.’’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:48

De sloop bij het Rode Dorp gezien van bovenaf

Vorige week is de sloop van het Rode Dorp in Alphen van start gegaan. De eerste woningen zijn inmiddels gesloopt, de komende weken volgt de rest. Op deze dronebeelden krijg je een indruk van hoe het Rode Dorp er nu uitziet.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 16:56

Dubbel jubileum bij Toyota Van Ekris

De Toyota dealer voor Nieuwkoop en Mijdrecht viert met volle trots het 12,5 jaar jubileum van Monique en Reinier. Beiden begonnen in hetzelfde jaar bij Van Ekris. Monique kwam het team van de administratie versterken en Reinier de receptie van de werkplaats.

Sport vandaag 16:17

Zes sportvelden bij ARC voorzien van LED verlichting

De nieuwe, energiezuinige LED verlichting van ARC is afgelopen donderdag door leverancier Sportverlichting.com opgeleverd. Deze LED verlichting vervangt op zes sportvelden van ARC de bestaande conventionele verlichting.

Politie vandaag 15:33

Oeps, foutje: ‘gestolen’ snorfiets blijkt toch niet gestolen

Op vrijdag zagen politieagenten een persoon op een snorfiets bij de Gnephoek rijden. Bij controle bleek de snorfiets als gestolen gesignaleerd te staan. Later bleek echter dat de aangever van de diefstal een verkeerd kenteken had doorgegeven.

Dieren vandaag 14:49

Boa’s controleren op loslopende honden vanwege overlast

Bijna overal in onze gemeente is het verplicht om je hond aan de riem te doen bij het uitlaten. Loslopen mag op de daarvoor aangewezen gebieden. Toch ontvangt de gemeente regelmatig meldingen omtrent overlast van honden.