Alphens

Alphenaren genieten van marketentsters: “Het is echt een traditie”

Op de derde woensdag van september gaan ze met tientallen tegelijk de toonbank over: de marketentsters. Al jarenlang zijn de Alphense Jaarmarkt en de marketentster onlosmakelijk met elkaar verbonden. En ondanks dat de traditionele jaarmarkt dit jaar niet doorgaat, vliegen ze ook nu als warme broodjes over de toonbank.

De marketentster is een ronde koek van koekbodem met daarop amandelspijs, frambozenbessenmousse en een spritskoek. De bakkers in Alphen verkopen er hiervan duizenden op de dag van de Alphense Jaarmarkt. Weken van tevoren beginnen de voorbereidingen al voor het maken van de marketentsterkoek, die nergens anders in Nederland verkrijgbaar is. Alleen de Alphense bakkers hebben namelijk het recept gekregen van bakker Koos de Graaf, die de koek in 1977 bedacht. Sindsdien is de marketentster uitgegroeid tot een heuse jaarmarkttraditie.

Jaarmarkttraditie

Ook nu de Jaarmarkt helaas niet door kan gaan, komen Alphenaren de deur uit voor de marketentsters. Daaruit blijkt wel dat de Jaarmarktkoek geliefd is bij Alphenaren. “Een marketentster hoort erbij, ook als de Jaarmarkt er niet is”, zegt de Alphense Linda (41). Zij haalt de marketentsters bij Jac. Van Vliet. “Dat zijn mijn favorieten.” Even verderop in het Alphense centrum, bij Banketbakkerij Stevers, zijn Alphenaren ook te vinden om marketentsters te halen. Dat is de favoriet van Lisa (32) uit Alphen. “Het is voor ons echt een traditie, we kunnen niet zonder!”

Het recept van de marketentster is in handen van vier bakkers in Alphen, maar de koeken zijn niet overal hetzelfde. Er is namelijk zeker een verschil, zo hebben de Alphense bakkers meerdere keren beaamd. De smaak, de lagen, de grootte – het is bij de ene bakker net even anders dan bij de ander. Het enige echte recept bestaat dan ook niet.

Waarom 'marketentster'?

Hoe de koek aan zijn naam is gekomen? Dat heeft niks te maken met de straat Marketentster in Alphen, zoals je misschien wel zou denken. Vroeger was een marketentster een persoon die toestemming had om aan soldaten bepaalde waren te verkopen langs de weg. Tijdens de Alphense Jaarmarkt doen wij dat normaal ook met de vele kramen die verspreid staan door het centrum. Daarnaast is ‘mercatare’ Latijn voor ‘handeldrijven’, en heeft de figuur bovenop de koek wat weg van een ster. Dit kwam allemaal samen en zo ontstond uiteindelijk de naam marketentster.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:08

Onthaasten met klei bij Parkvilla

Met klei kun je alle kanten op. Je creëert iets in een ruimtelijke vorm en met een beetje techniek ben je vrij om van alles te maken. Van fijn sieraad tot een meubel. “Tijdens de cursus keramiek hebben wij ook wel eens krukje gemaakt van klei en dat was echt zo stevig dat je erop kon zitten”, vertelt Parkvilla docente Beatrijs van Rheeden.

Werken gisteren 13:37

Het nieuwe vacature aanbod van week 37

Op zoek naar leuke baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je diverse soorten vacatures in verschillende branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Metaalwerk

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Onder meer in de fabrica, de extreem grote werkplaats. Daar werd zeker metaal bewerkt, want er zijn haarden en bewerkingsafval aangetroffen. Maar ook op het castellumterrein en in de oeverzone zijn metalen onderdelen gevonden.

Advertorial Sport gisteren 09:22

OldStars waterpolo van start in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 23 september kunnen ouderen uit Alphen aan den Rijn en omstreken gratis kennismaken met OldStars waterpolo bij het Zwembad en Buurthuis Aquarijn. De clinic staat onder leiding van Robin van Galen; voormalig bondscoach van het Nederlands Waterpolo mannenteam.