Josh Walet

Alphenaren houden van de markt

Het is zaterdagochtend, rond 06:00 uur. Auto’s van marktkooplui rijden richting het Thorbeckeplein en De Vest. Koopwaar wordt uitgestald in de kramen. De marktkooplui maken praatjes met elkaar en drinken samen een ‘bakkie’. Er heerst gezelligheid en er is collegialiteit. Dan kan de zaterdagmarkt beginnen. De echte vroege vogels zijn er al rond de klok van 08:00 uur. En als er één ding duidelijk is, dan is dat wel het volgende: de Alphense markt is geliefd bij Alphenaren. Maar wat betekent de markt voor hen? En wat is toch die charme van de Alphense markt?

Wilma's Olijven

Als echte Alphense is ook onze burgemeester Liesbeth Spies al jaren elke zaterdag vaste bezoeker. “Als kind ging ik al met mijn moeder naar de markt. Veel later vonden mijn dochters het ook een feestje. Ze wisten precies bij welke kramen ze een snoepje of koekje kregen. De charme van de markt is het contact met de verkopers; ze zijn altijd vrolijk. Aardappelen, verse vis, eieren, bloemen, suikerbrood, grillworst en verse noten, we kopen het allemaal op de markt. Maar ook vers fruit en een nieuwe batterij voor een horloge. Mijn favoriet? Dat is toch wel Wilma’s Olijven. Al zolang de kraam bestaat kom ik er. Bij ons thuis worden de olijven en tapenades zeer gewaardeerd. Als we ergens anders de olijven kopen zeggen onze dochters: ‘deze zijn niet van Wilma’. Dat zegt alles.”

Naamgeefster Wilma staat al lang niet meer in de kraam. Dat doet Maarten. “Wij zijn denk ik wel een begrip in Alphen. Het is hier ook gezellig. Ik denk dat driekwart van onze gasten elke week komt. Dat betekent dat we kwaliteit leveren en met die complimenten zijn we blij. De klant is koning bij ons. Het zijn allemaal mooie mensen. Het is elke zaterdag top hier.”

Teksts loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - alphense markt OLIJVEN.jpg

Snoek, Vollendammer Vishandel

Voor Rob Arnoldus is de gang naar de markt een wekelijks terugkerend ritueel. “Ik ben er iedere week al vroeg. Het voelt dan ook als een uitje. Je ontmoet er vrienden en maakt gezellig een praatje. Dat is de charme. Snoek is mijn favoriete kraam. De vis is er altijd vers en van constante kwaliteit. Geen soort uitgezonderd. Ik haal vaak makreel, haring, schar en een scholletje. Ik kom hier al zeker 15 jaar en hoop nog lang vaste klant te blijven.”

Tevreden klanten stemmen Gino Snoek natuurlijk tevreden. “Alphen is de drukste markt die we hebben. Voor 90 procent zie je dezelfde gezichten. Veel vaste klanten dus, en dat zegt wat over de kwaliteit die je levert. Mijn vader en moeder staan hier al sinds 1963. Zij werken nog op de achtergrond mee. Het is hard werken en we maken lange dagen, maar ik ben altijd blij als ik in Alphen ben.”

Tekst loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - alphense markt VISHANDEL.jpg

De Woerdense Kaasboer

Van kinds af aan komt Helene Colijn al op de markt. “Toen ik 7 was moest ik van mijn moeder al kaas kopen. Nu ben ik 60 en kom ik er nog steeds. Je bent op de markt geen nummer, iedereen kent je en het is altijd gezellig. Elke zaterdag ben ik er. Deze kaasboer is mijn favoriet. Goede kaas met bijbehorende toelichting en de eieren zijn goedkoper, wat zeker in deze tijd fijn is. Mijn dochter woont nu in Haarlem en komt voor deze kaas naar Alphen.”

Wim van Bemmel, 3e telg uit het geslacht van Bemmel die de zaak leidt, vertelt: “Ik ging op mijn 13e al mee naar de markt. In 1946 is mijn opa de zaak begonnen. Alphen was onze eerste markt. Nu staan we door heel Nederland. Alphen is een geweldige markt. Het ‘ons kent ons’ gevoel is groot. Bij ons zijn de mensen echt klant en we doen wat met de mening die zij hebben over onze producten. En ook tussen de markthandelaren is er een geweldige sfeer. Het is in Alphen een prachtig sociaal gebeuren.”

Tekst loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - alphense markt KAASBOER.jpg

Van Bemmel Vleeswaren

Bij Van Bemmel Vleeswaren tref ik 2 mensen, waaronder Pieter Dak. Je mag hem rustig marktdeskundige noemen. Als kind verdiende hij een centje bij met het opzetten van de marktkramen en later pakte hij bij Bakker Vogel 3.000 witte bolletjes in. Nu is hij elke woensdag en zaterdag vaste klant.

“De kwaliteit en de vriendelijkheid maken de markt mooi. De lol tussen de marktlui en de kwaliteit. Hier bij Van Bemmel is alles vers gesneden en van super kwaliteit. Helemaal top is de grillworst.” Dat laatste beaamt Donna Rietveld-Seelen, die je rustig een vriendin van de zaak mag noemen. “Ik mag van thuis nergens anders grillworst kopen. Op ons vrijgezellenfeest moest mijn man voor elk stukje grillworst wat hij at een ‘shotje’ drinken. Dat werd dus veel drinken, want iedereen die deze grillworst koopt is gelijk verkocht.”

Wim van Bemmel nam het roer over van zijn vader, die altijd aan iedereen stukjes grillworst liet proeven. “We hebben veel vaste klanten. Ik neem altijd tijd voor ze. Dat contact is echt goud. En ik ben blij dat we weer terug zijn op het Thorbeckeplein. Beter dan hier kun je het echt niet krijgen.”

alphens.nl magazine 2023 - alphense markt VLEESWAREN.jpg

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.