Josh Walet

Alphenaren houden van de markt

Het is zaterdagochtend, rond 06:00 uur. Auto’s van marktkooplui rijden richting het Thorbeckeplein en De Vest. Koopwaar wordt uitgestald in de kramen. De marktkooplui maken praatjes met elkaar en drinken samen een ‘bakkie’. Er heerst gezelligheid en er is collegialiteit. Dan kan de zaterdagmarkt beginnen. De echte vroege vogels zijn er al rond de klok van 08:00 uur. En als er één ding duidelijk is, dan is dat wel het volgende: de Alphense markt is geliefd bij Alphenaren. Maar wat betekent de markt voor hen? En wat is toch die charme van de Alphense markt?

Wilma's Olijven

Als echte Alphense is ook onze burgemeester Liesbeth Spies al jaren elke zaterdag vaste bezoeker. “Als kind ging ik al met mijn moeder naar de markt. Veel later vonden mijn dochters het ook een feestje. Ze wisten precies bij welke kramen ze een snoepje of koekje kregen. De charme van de markt is het contact met de verkopers; ze zijn altijd vrolijk. Aardappelen, verse vis, eieren, bloemen, suikerbrood, grillworst en verse noten, we kopen het allemaal op de markt. Maar ook vers fruit en een nieuwe batterij voor een horloge. Mijn favoriet? Dat is toch wel Wilma’s Olijven. Al zolang de kraam bestaat kom ik er. Bij ons thuis worden de olijven en tapenades zeer gewaardeerd. Als we ergens anders de olijven kopen zeggen onze dochters: ‘deze zijn niet van Wilma’. Dat zegt alles.”

Naamgeefster Wilma staat al lang niet meer in de kraam. Dat doet Maarten. “Wij zijn denk ik wel een begrip in Alphen. Het is hier ook gezellig. Ik denk dat driekwart van onze gasten elke week komt. Dat betekent dat we kwaliteit leveren en met die complimenten zijn we blij. De klant is koning bij ons. Het zijn allemaal mooie mensen. Het is elke zaterdag top hier.”

Teksts loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - alphense markt OLIJVEN.jpg

Snoek, Vollendammer Vishandel

Voor Rob Arnoldus is de gang naar de markt een wekelijks terugkerend ritueel. “Ik ben er iedere week al vroeg. Het voelt dan ook als een uitje. Je ontmoet er vrienden en maakt gezellig een praatje. Dat is de charme. Snoek is mijn favoriete kraam. De vis is er altijd vers en van constante kwaliteit. Geen soort uitgezonderd. Ik haal vaak makreel, haring, schar en een scholletje. Ik kom hier al zeker 15 jaar en hoop nog lang vaste klant te blijven.”

Tevreden klanten stemmen Gino Snoek natuurlijk tevreden. “Alphen is de drukste markt die we hebben. Voor 90 procent zie je dezelfde gezichten. Veel vaste klanten dus, en dat zegt wat over de kwaliteit die je levert. Mijn vader en moeder staan hier al sinds 1963. Zij werken nog op de achtergrond mee. Het is hard werken en we maken lange dagen, maar ik ben altijd blij als ik in Alphen ben.”

Tekst loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - alphense markt VISHANDEL.jpg

De Woerdense Kaasboer

Van kinds af aan komt Helene Colijn al op de markt. “Toen ik 7 was moest ik van mijn moeder al kaas kopen. Nu ben ik 60 en kom ik er nog steeds. Je bent op de markt geen nummer, iedereen kent je en het is altijd gezellig. Elke zaterdag ben ik er. Deze kaasboer is mijn favoriet. Goede kaas met bijbehorende toelichting en de eieren zijn goedkoper, wat zeker in deze tijd fijn is. Mijn dochter woont nu in Haarlem en komt voor deze kaas naar Alphen.”

Wim van Bemmel, 3e telg uit het geslacht van Bemmel die de zaak leidt, vertelt: “Ik ging op mijn 13e al mee naar de markt. In 1946 is mijn opa de zaak begonnen. Alphen was onze eerste markt. Nu staan we door heel Nederland. Alphen is een geweldige markt. Het ‘ons kent ons’ gevoel is groot. Bij ons zijn de mensen echt klant en we doen wat met de mening die zij hebben over onze producten. En ook tussen de markthandelaren is er een geweldige sfeer. Het is in Alphen een prachtig sociaal gebeuren.”

Tekst loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - alphense markt KAASBOER.jpg

Van Bemmel Vleeswaren

Bij Van Bemmel Vleeswaren tref ik 2 mensen, waaronder Pieter Dak. Je mag hem rustig marktdeskundige noemen. Als kind verdiende hij een centje bij met het opzetten van de marktkramen en later pakte hij bij Bakker Vogel 3.000 witte bolletjes in. Nu is hij elke woensdag en zaterdag vaste klant.

“De kwaliteit en de vriendelijkheid maken de markt mooi. De lol tussen de marktlui en de kwaliteit. Hier bij Van Bemmel is alles vers gesneden en van super kwaliteit. Helemaal top is de grillworst.” Dat laatste beaamt Donna Rietveld-Seelen, die je rustig een vriendin van de zaak mag noemen. “Ik mag van thuis nergens anders grillworst kopen. Op ons vrijgezellenfeest moest mijn man voor elk stukje grillworst wat hij at een ‘shotje’ drinken. Dat werd dus veel drinken, want iedereen die deze grillworst koopt is gelijk verkocht.”

Wim van Bemmel nam het roer over van zijn vader, die altijd aan iedereen stukjes grillworst liet proeven. “We hebben veel vaste klanten. Ik neem altijd tijd voor ze. Dat contact is echt goud. En ik ben blij dat we weer terug zijn op het Thorbeckeplein. Beter dan hier kun je het echt niet krijgen.”

alphens.nl magazine 2023 - alphense markt VLEESWAREN.jpg

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein gisteren 20:34

Minister Van Gennip en CDA-lijsttrekker Berendsen spreken op avond in Hazerswoude-Dorp

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur (op 6 juni aanstaande) organiseren de gezamenlijke CDA-afdelingen in het Groene Hart een verkiezingsavond op dinsdag 21 mei met lijsttrekker Tom Berendsen en een aantal kandidaten. Ook minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip zal tijdens de avond spreken, evenals de nieuwe regionale voorzitter van LTO, Kees Captein.

Advertorial Overige gisteren 14:16

De kracht van frequentie bij het SamenhuiS

Kanker kan je leven flink op z’n kop zetten. Het is onzeker wat je te wachten staat, hoe je toekomst eruit ziet. Door de hele rollercoaster kan je jezelf en het vertrouwen in je lichaam behoorlijk kwijt raken. Alles staat op ‘overleven’. Wat helpt jou om je beter te voelen?

Advertorial Evenement gisteren 09:54

Bestel snel je pre-order ticket voor Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni wordt het tijd voor een heerlijk Hollands feestje met topartiesten! Kom gezellig langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets vliegen de deur uit! Voor de vroege vogels is er een echte Hollandse deal voor slechts €14,95! Sla snel je kaartjes in, want hierna zijn alleen nog de early bird tickets beschikbaar voor €22,50.

Advertorial Winactie Actie 19 mei 2024 16:24

Win een zes weken afvalprogramma ter waarde van €330

Sport-zorg geeft aan twee gelukkige mensen de kans om een zes weken durend afvalprogramma te volgen ter waarde van €330! Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken.

Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.