Oorlogserfgoed.nl

Alphenaren kunnen nu een interactieve fietstocht maken langs Alphens oorlogserfgoed

De eerste bordjes voor de fietstocht over het oorlogserfgoed van Alphen aan den Rijn hangen op zijn plek. Met deze interactieve route zien Alphenaren interessante bezienswaardigheden en komen ze het verhaal achter elke locatie te weten.

Toen de oorlog uitbrak, werd ook Alphen aan den Rijn geconfronteerd met de chaos, dood en ellende van die eerste paar dagen. Op dinsdag 14 mei voerde de Luftwaffe een aanval uit op een konvooi militaire voertuigen. Deze wagens reden op de weg naar Zwammerdam, tussen de drommen vluchtelingen. Er vielen zestien burgerslachtoffers.

Om het oorlogserfgoed van Alphen aan den Rijn niet te vergeten, is een interactieve fietsroute ontwikkeld. Hierbij is het Joodse verleden en de oorlogshistorie in onze gemeente in beeld gebracht. De route brengt Alphenaren langs 23 historische plekken, van monumenten tot aan historische plekken.

De route vind je hier. Daar vind je ook de verschillende monumenten en historische plekken. Volg de route om de verhalen achter de gebeurtenissen te leren. Via de audiogids kom je nog meer over het monument of de historische plek te weten.  


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst vandaag 16:16

Alphense kunstenaar VijfB tovert oude silo om tot blikvanger

De Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg oprichter van VijfB heeft de oude voersilo van Uilen-dierenpark de Paay in Beesd onherkenbaar omgetoverd tot een waanzinnige blikvanger. Op de silo zijn nu prachtige kamelen weiden te zien.

Overige vandaag 15:32

Gezocht: maatjes voor mensen met dementie

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. 

Advertorial Eten en drinken vandaag 14:55

Verhalen uit Champagne: ontdek de champagnestreek bij La Bodega ’87!

Eigenaar Dennis van Veen reed tijdens zijn vakantie langs de Franse wijngaarden en de champagnestreek, waar hij uiteraard een tussenstop maakte. “Als echte wijnliefhebber en eigenaar van een wijnwinkel, voel je je als een kind in een snoepwinkel bij een champagnehuis in Frankrijk.”

Algemeen vandaag 12:04

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk

Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.