Josh Walet

Alphenaren staan massaal stil bij het Ridderhofdrama

Het had een grootschalige herdenking moeten worden op vrijdag 9 april 2021, de dag dat het tien jaar geleden is sinds het Ridderhofdrama. Deze dag staat bij Alphenaren in het geheugen gegrift. En dat uit zich, want het herdenkingsmonument ligt rond het middaguur al vol met bloemen.

Dit jaar is het tien jaar geleden dat Alphenaar Tristan van der Vlis (24) zijn dodelijke tocht maakte door winkelcentrum De Ridderhof. Op de zonnige zaterdagmiddag stapte hij het winkelcentrum binnen en schoot hij drie minuten lang om zich heen. Dit kostte zes mensen het leven: Ali van Doorn (91), Michael Boezaard (49), Constanze Boezaard (45), Frans Deutekom (80), Margriet ter Haar (68) en Nadim Youssef (42). Zeventien mensen raakten gewond door één of meerdere kogels. Voor de kassa’s van supermarkt Albert Heijn pleegde de Alphenaar zelfmoord.

Tekst loopt door onder de foto

Herdenking Ridderhofdrama 2021

Bloemen ter nagedachtenis

Traditiegetrouw worden er bloemen bij het herdenkingsmonument gelegd, wat een aantal jaren geleden bij het winkelcentrum is neergezet. Vandaag waren burgemeester Liesbeth Spies, wethouder Kees van Velzen en oud-wethouder Michel du Chatinier bij het herdenkingsmonument om bloemen te leggen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Er zal geen bijeenkomst in zalencentrum De Bron plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. 

Tekst loopt door onder de foto

Herdenking Ridderhofdrama 2021

Eerder deze dag stond Spies al stil bij dit trieste tweede lustrum. “In de afgelopen tien jaar hebben we geleerd dat dit verdriet verschillende gedaanten kan aannemen. Betrokkenen worstelen met woede en eenzaamheid, waar anderen meer berusting voelen en de draad van hun leven weer hebben opgepakt. Welke vorm deze ingrijpende gebeurtenis ook heeft gekregen, zij heeft levens getekend of zelfs bruut beëindigd. Dat verdriet zal er altijd zijn, en ook wie er niet bij was, kan het invoelen en erkennen.”

Het trieste jubileum heeft ook de aandacht van de landelijke pers. Al een aantal dagen is in diverse media aandacht voor het Ridderhofdrama. Bij het herdenkingsmonument waren ook veel journalisten en fotografen aanwezig. Maar ook veel Alphenaren staan stil bij deze dag. Op social media delen zij herinneringen met elkaar, maar ook bij het herdenkingsmonument leggen veel Alphenaren bloemen neer om de slachtoffers te herdenken.

Herdenking Ridderhofdrama 2021


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 19:59

MINERVA Terrasdomper

We hebben het allemaal moeilijk met dat hele jaar corona. Ondernemers hebben het echter nog een graadje moeilijker en dan vooral ondernemers die zich bezighouden met kunst, cultuur, evenementen en horeca. Er is gewoon amper perspectief.

Sport vandaag 18:43

SERA en Alphens.nl sponsoren Fort Alpha

Bij het outdoor sportpark Fort Alpha kun je naar hartenlust sporten in de buitenlucht. SERA en Alphens.nl sponsoren naast de benummering van alle obstakels ook beide een obstacle. Hiermee hopen we dat Ricardo kan blijven uitbreiden en individuen en groepen kan blijven motiveren om te sporten.

Gemeente vandaag 16:22

Gemeente vraagt inwoners naar hun visie op toekomstbestendig begraven

De huidige begraafplaatsverordening moet worden geoptimaliseerd, dit met het oog op toekomstbestendig begraven. Dit voorjaar wordt hier een beleidsvisie voor gemaakt. Om dit samen te stellen vraagt de gemeente naar de visie van inwoners op toekomstbestendig begraven.

Cultuur vandaag 14:57

De grote Alphense roman van schrijver Erik Jan Harmens

Schrijver Erik Jan Harmens brengt dit najaar een roman uit met de plek waar hij opgroeide als speelveld, Alphen aan den Rijn. Het boek genaamd Rigolettohof is een ode aan zijn familie én aan Alphen.