Josh Walet

Alphenaren verdeeld over avondklok, uitspraak hoger beroep volgt later vandaag

Het hoger beroep in het kort geding tegen de Nederlandse staat over de avondklok is begonnen. De verwachting is dat de avondklok nog even zal blijven, aangezien er voor de zekerheid ook snel een spoedwet in elkaar is gezet. Maar hoe denken Alphenaren eigenlijk over de avondklok?

Nederland was dinsdag 16 februari in rep en roer vanwege een uitspraak van de Haagse rechtbank. Protestgroep Viruswaarheid spande een zaak aan tegen de Nederlandse Staat. De rechtbank oordeelde dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. Dit omdat het invoeren van de avondklok juridisch niet goed in elkaar zat.

De alarmbellen gingen direct af. De Nederlandse besloot direct in verweer te gaan tegen het besluit van de rechtbank. Zij vroeg het gerechtshof om het besluit te schorsen tot het hoger beroep. Hierop bleef de avondklok alsnog van kracht. In ieder geval tot het hoger beroep dat vrijdagochtend om 10:00 uur is begonnen. De kans dat de maatregel blijft gelden is groot. Mocht de Nederlandse Staat niet in het gelijk worden gesteld, dan kan er hoogstwaarschijnlijk gebruik worden gemaakt van de spoedwet die voor de zekerheid in elkaar is gezet.

Voor- en tegenstanders

Maar wat vinden Alphenaren eigenlijk van alle heisa rondom deze maatregel? En vinden zij de avondklok nog wel een goed idee? Uit reacties op de uitspraak van de rechtbank dat de avondklok per direct moest worden opgeheven, blijkt dat bij veel Alphenaren de maat vol zit. Veel Alphenaren laten weten geen voorstander te zijn van de avondklok. ‘’Toch nog een beetje geloof in het rechtssysteem. Nu mag de rest van de bagger ook boven tafel komen’’, reageert iemand. Een ander schrijft: ‘’De avondklok heeft helemaal geen nut. Mensen blijven bij elkaar komen.’’ 

Andere mensen hebben juist de vrees, dat het aantal coronagevallen flink gaat oplopen de aankomende tijd. Een bezorgde Alphenaar riep op om je toch aan de regels te houden, wat de uitkomst ook mag zijn. ‘’Ik en mijn collega's willen ook weer een normaal leven en gewoon onze vrienden en familie zien, net als jullie allemaal. Houd je aan de maatregelen. Wij kunnen dit er echt niet meer bij hebben.”

Eerder gaf burgemeester Spies al aan geen grote fan te zijn van de avondklok. Toch ziet ze ook de noodzaak van de ingrijpende maatregel. “Het is een maatregel waar niemand, ook ikzelf niet, op zit te wachten. Toch zullen ook Alphenaren zich aan de avondklok moeten houden.’’ Ze vond het vooral jammer dat deze stap nodig was. “We hadden dit kunnen voorkomen.”

Later op de dag volgt de uitspraak van het hoger beroep. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten vandaag 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 vandaag 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast vandaag 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.