Josh Walet

Alphenaren verdeeld over avondklok, uitspraak hoger beroep volgt later vandaag

Het hoger beroep in het kort geding tegen de Nederlandse staat over de avondklok is begonnen. De verwachting is dat de avondklok nog even zal blijven, aangezien er voor de zekerheid ook snel een spoedwet in elkaar is gezet. Maar hoe denken Alphenaren eigenlijk over de avondklok?

Nederland was dinsdag 16 februari in rep en roer vanwege een uitspraak van de Haagse rechtbank. Protestgroep Viruswaarheid spande een zaak aan tegen de Nederlandse Staat. De rechtbank oordeelde dat de avondklok per direct moest worden opgeheven. Dit omdat het invoeren van de avondklok juridisch niet goed in elkaar zat.

De alarmbellen gingen direct af. De Nederlandse besloot direct in verweer te gaan tegen het besluit van de rechtbank. Zij vroeg het gerechtshof om het besluit te schorsen tot het hoger beroep. Hierop bleef de avondklok alsnog van kracht. In ieder geval tot het hoger beroep dat vrijdagochtend om 10:00 uur is begonnen. De kans dat de maatregel blijft gelden is groot. Mocht de Nederlandse Staat niet in het gelijk worden gesteld, dan kan er hoogstwaarschijnlijk gebruik worden gemaakt van de spoedwet die voor de zekerheid in elkaar is gezet.

Voor- en tegenstanders

Maar wat vinden Alphenaren eigenlijk van alle heisa rondom deze maatregel? En vinden zij de avondklok nog wel een goed idee? Uit reacties op de uitspraak van de rechtbank dat de avondklok per direct moest worden opgeheven, blijkt dat bij veel Alphenaren de maat vol zit. Veel Alphenaren laten weten geen voorstander te zijn van de avondklok. ‘’Toch nog een beetje geloof in het rechtssysteem. Nu mag de rest van de bagger ook boven tafel komen’’, reageert iemand. Een ander schrijft: ‘’De avondklok heeft helemaal geen nut. Mensen blijven bij elkaar komen.’’ 

Andere mensen hebben juist de vrees, dat het aantal coronagevallen flink gaat oplopen de aankomende tijd. Een bezorgde Alphenaar riep op om je toch aan de regels te houden, wat de uitkomst ook mag zijn. ‘’Ik en mijn collega's willen ook weer een normaal leven en gewoon onze vrienden en familie zien, net als jullie allemaal. Houd je aan de maatregelen. Wij kunnen dit er echt niet meer bij hebben.”

Eerder gaf burgemeester Spies al aan geen grote fan te zijn van de avondklok. Toch ziet ze ook de noodzaak van de ingrijpende maatregel. “Het is een maatregel waar niemand, ook ikzelf niet, op zit te wachten. Toch zullen ook Alphenaren zich aan de avondklok moeten houden.’’ Ze vond het vooral jammer dat deze stap nodig was. “We hadden dit kunnen voorkomen.”

Later op de dag volgt de uitspraak van het hoger beroep. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.