Josh Walet

Alphenaren vullen honderd capsules met bijzondere voorwerpen voor in de Hoorn des Tijds

De afgelopen weken konden Alphenaren hun eigen capsule vullen met een bijzonder voorwerp. Op vrijdag 19 november zullen deze capsules verdwijnen in de Hoorn des Tijds, die in 2046 weer zal worden opengemaakt.

De Hoorn des Tijds is een werk van de Alphense kunstenaar Frits Garenfeld, ontworpen als trage tijdmachine, waarin opnieuw voorwerpen worden geplaatst door inwoners. Het kunstwerk werd in 1996 geplaatst en op 1 oktober van dit jaar voor het eerst geopend. Ruim honderd Alphenaren haalden de afgelopen maand een speciale tijdscapsule op bij Bibliotheek Rijn en Venen, die zij vulden met een bijzonder voorwerp, wens of voorspelling voor de toekomst.

Een nieuwe bestemming

Het is de tweede keer dat de Hoorn des Tijds wordt gevuld. De afgelopen 25 jaar stond het kunstwerk bij jongerencentrum MAX. Na de opening op 1 oktober werden de (restanten van de) onthulde voorwerpen afgelopen maand tentoongesteld in Bibliotheek Rijn en Venen, waar inwoners ook hun tijdcapsules konden ophalen. De ‘vibrator’ zorgde daar voor de nodige ophef.

De sluiting vindt plaats op de nieuwe bestemming van de Hoorn bij het Europapark, tegenover de ingang van winkelcentrum De Atlas. Het kunstwerk is glimmend opgepoetst en is klaargemaakt om opnieuw gevuld te worden met voorwerpen voor de komende 25 jaar. Tijdscapsules van doorzichtig PVC beschermen de voorwerpen tegen weersinvloeden zodat ze er over 25 jaar nog steeds perfect uitzien.

Op vrijdag 19 november tussen 16:00 en 18:00 uur wordt het kunstwerk de Hoorn des Tijds tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel gevuld en gesloten voor de komende 25 jaar. Bewoners die nog een tijdscapsule willen inleveren, kunnen dit ook nog ter plekke doen tijdens de feestelijke herplaatsing.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek plein vandaag 12:26

Nominatie Groen Lintje van start!

Ben je een inwoner van de gemeente Alphen aan den Rijn? Ben of ken je iemand die zich inzet voor een duurzame en groene wereld? Geef jezelf of die ander dan op voor het Groene Lintje 2022!

Advertorial Natuur en recreatie vandaag 11:39

Verre reizen, honderden euro’s voordeliger

Na bijna twee jaar kunnen we eindelijk weer eens gaan nadenken over de volgende verre reis die al een tijdje op het verlanglijstje staat. Zo’n reis plannen willen we natuurlijk zo voordelig mogelijk. Door direct bij de verre reizen specialist te boeken, scheelt dit tot honderden euro’s.

Overige vandaag 10:07

Uitbreiding van de Ontmoetingswinkel Leger des Heils Alphen aan den Rijn

De kledingwinkel van het Leger des Heils gaat uitbreiden en van naam veranderen. Dankzij nieuwe enthousiaste vrijwilligers gaan ze vanaf februari naast de woensdagochtend ook op de donderdagochtend open. Zo gaat de kledingwinkel een Ontmoetingswinkel worden voor iedereen.