Josh Walet

Alphens Bevrijdingsfestival blaast dit jaar vijf kaarsjes uit: “Zo’n succes hadden we nooit durven dromen”

Alphen aan den Rijn kijkt reikhalzend uit naar een nieuwe editie van het Alphens Bevrijdingsfestival. Na een stilte van twee jaar kunnen Alphenaren dit jaar weer genieten van een evenement met een mooi gevarieerd programma. En dan viert het Alphens Bevrijdingsfestival ook nog hun 5-jarig jubileum!

In aanloop naar 5 mei sprak Alphens.nl met de voorzitter van het festival, Jeroen Iemhoff, over de begintijd, hoe het festival zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, en hoe de toekomst van het festival er uit ziet. Al meteen bij de start van het gesprek is duidelijk dat Jeroen niet kan wachten tot de eerste noten weer uit de boxen zullen klinken.

“Op 5 mei 2020 zou het 5-jarig jubileum van het Alphens Bevrijdingsfestival geweest zijn. Dit zou een extra bijzondere editie worden, omdat we die dag ook 75 jaar vrijheid in Nederland zouden vieren. We hadden er allemaal ontzettend veel zin in. Niet alleen de organisatie, maar ook de sponsors, en omliggende horeca. Het was dan ook een ontzettende teleurstelling toen het wegens welbekende redenen niet door kon gaan. Gelukkig mogen we dit jaar weer!"

Terug naar het begin

In 2015 is er al eens een kleinschalig evenement geweest op Bevrijdingsdag. De Rotary organiseerde toen een programma met een aantal bands. Dit was echter nog niet een echte festivalopzet. Op dat moment ontstond bij een groep Alphenaren vrijwel meteen de gedachte: ‘Dat moet groter kunnen’.

“In die tijd was er in Alphen een stichting genaamd PopPlatform Alphen die verschillende evenementen subsidieerde. Dit alles werd gefinancierd door de gemeente. Helaas werd toen op enig moment de subsidiekraan dichtgedraaid. En daarom besloten wij om met het hele budget een bevrijdingsfestival te organiseren We zien wel wat er gebeurt, zo was de gedachte”, vertelt Iemhoff.

De organisatie van dit festival stond al snel. “In het Platform zaten al kundige mensen, die al de nodige ervaring meebrachten. Uit de politiek, uit de muziekindustrie en uit het zakenleven. En ondanks dat het organiseren van zo’n festival wel wat voeten in de aarde heeft, is het met de juiste mensen met genoeg ervaring allemaal goed te doen.” Het papierwerk werd in orde gemaakt, de gemeente stond achter het plan, en zo werd in 2016 de allereerste editie van het Alphens Bevrijdingsfestival georganiseerd.

Tekst loopt door onder de foto

alphens bevrijdingsfestival publiek.jpg

Een paar duizend bezoekers

“Ondanks de goede organisatie waren er natuurlijk wel een aantal dingen die we niet hadden voorzien. Wij dachten in eerste instantie aan een publiek van een paar honderd bezoekers. Maar we hadden bijvoorbeeld Danny Vera staan, die steeds bekender werd, dus daar kwamen ineens heel veel mensen op af. Plus, het was een enorm mooie zonnige dag. Dus in plaats van een paar honderd stonden er ineens een paar duizend bezoekers op het Rijnplein. Een doorslaand succes.”

Iemhoff vervolgt: “Gelukkig verliep alles zonder grote problemen, en de sfeer was uitermate goed. En niet alleen bij het publiek, ook de artiesten waren heel erg tevreden. Dankzij de faciliteiten van Theater Castellum konden de artiesten gebruik maken van echte kleedkamers en een artiesten foyer. Sommige van die artiesten spelen wel op vier verschillende plekken op een dag en lang niet overal kwamen zij dezelfde ‘luxe’ tegen. Zo liet Danny Vera weten dat hij daarvoor nog een keet op het Malieveld als kleedkamer had gehad.”

Op het Rijnplein

Al sinds het begin is het Rijnplein de plek waar het op 5 mei allemaal gebeurt. Op het eerste oog misschien geen ideale locatie voor een festival, maar in de ogen van de organisatie is dat absoluut wel het geval. Toen er heel even sprake was van een locatieverandering, is daar dan ook snel een stokje voor gestoken. “Op enig moment was de wens van de gemeente om alle grote evenementen te verschuiven naar het evenemententerrein bij de Zegerplas. Echter, de bevrijding zelf is midden in het centrum gevierd (zie foto). Daarom vinden wij dat ook het Alphens Bevrijdingsfestival altijd midden in het centrum gehouden moet worden. Verhuizen is geen optie.”

Tekst loopt door onder de foto

julianastraat1945.jpg
De bevrijding in 1945, in het centrum van Alphen.

Goed op elkaar ingespeeld

In januari begint normaal gesproken het echte serieuze nadenken over de editie van dat jaar. “Voor het mooie zou je eigenlijk al in september moeten gaan boeken, maar aangezien je dan nog niet weet hoe je zit met de financiën is dat lastig. Dus in de eerste paar maanden van het jaar moet eigenlijk alles gebeuren. Er wordt altijd gedacht dat er toch wel genoeg bedrijven willen sponsoren, maar tegenwoordig is dat helaas niet meer zo, dus het is toch altijd wel weer even aanpoten om alles rond te krijgen. Zeker omdat het festival gratis toegankelijk is”, stelt Iemhoff.

De organisatie bestaat nog steeds uit dezelfde vier mensen, en ook werkt de organisatie al vanaf het begin met dezelfde mensen voor het podium, licht & geluid, beveiliging, en natuurlijk met Theater Castellum. Daaromheen is er een groep mensen die helpen op de dag zelf. “Het framework van het festival staat dus iedere keer al heel snel, en iedereen weet wat hij moet doen. Doordat we al langer samenwerken zijn we goed op elkaar ingespeeld”, zegt Iemhoff.

Dit jaar was het organiseren wel een stuk lastiger. “We kregen pas laat het financiële plaatje rond. Aangezien een groot deel afhangt van de horeca, en deze sector natuurlijk de afgelopen twee jaar behoorlijk wat heeft moeten inleveren, was er een hoop onduidelijk. Gelukkig is dit uiteindelijk rond gekomen, en konden wij wel het grootste deel van de artiesten van de 2020 editie opnieuw boeken. Helaas konden we door de omstandigheden en planningen van deze artiesten dit jaar geen lokale bands boeken, wat normaal gesproken wel zo is.”

Mix van grote namen en lokale artiesten

Door de jaren heen hebben al behoorlijk wat acts op het podium van het Alphens Bevrijdingsfestival gestaan. We hadden het net al over Danny Vera, maar ook andere grote namen als Glennis Grace, Massada, Kenny B, Party Squad, en Gers Pardoel hebben hier op de planken gestaan. Maar wie de line ups erbij haalt zal ook het lokale tintje opvallen.

Tekst loopt door onder de foto

kenny b bevrijdingsfestival.jpg

“We willen het Alphens Bevrijdingsfestival alleen ook wel een lokaal karakter geven, en dus worden deze bekende artiesten normaal altijd aangevuld met minimaal twee lokale bands”, legt Iemhoff uit. “We hebben bijvoorbeeld No Harm, Lekker, Helemaal Top, en de speciaal voor de gelegenheid samengestelde band Soul Train gehad. De gemeente barst van talent, dus er is altijd veel aanwas. Alphen is altijd al een echte muziekstad geweest!”

Wild Romance, de band die dit jaar op het podium staat, heeft ook een echte band met Alphen aan den Rijn. “Niet alleen komt drummer Jan ’t Hoen uit Alphen, maar de band heeft hier vroeger ook veel gespeeld. Uiteraard met Herman Brood, in onder andere Midas en het Kasteel, maar ook daarna. Dus die vinden het ontzettend leuk om hier nu weer te staan.”

De kriebels beginnen te komen

Dan rest ons natuurlijk nog één ding: heeft de organisatie er weer een beetje zin in na twee jaar geen Alphens Bevrijdingsfestival? Daar antwoordt Iemhoff volmondig ‘ja’ op. “Niet alleen het Alphense publiek, maar ook wij als organisatie kijken er erg naar uit om dit jaar weer onze vrijheid te kunnen vieren. Het was natuurlijk wel weer even wennen. Zit de organisatie nog goed, zijn alle connecties in de horeca er nog, werkt het theater weer mee. Maar gelukkig kunnen we zeggen dat alles nog helemaal onder controle is.”

Ook Theater Castellum, dat aan het Rijnplein gevestigd is, zet alle zeilen bij. “De huidige directeur van Theater Castellum Marcel ’t Sas heeft vroeger ook bevrijdingsfestivals in Groningen georganiseerd, dus hij heeft het hele programma voor 5 mei leeggemaakt. Ook het theater staat die dag volledig tot onze beschikking. De omliggende horeca (Grand Cafe De Zaak, Het Castellum, de McDonald’s) werkt ook weer mee. Daarnaast is Fonds Alphen dit jaar erg behulpzaam geweest met een bijdrage.”

Zelf kan Iemhoff niet wachten tot 5 mei. “Het is altijd flink spannend om het allemaal geregeld te krijgen, maar hoe dichterbij 5 mei komt en hoe meer er helemaal geregeld is, hoe meer de kriebels beginnen te komen. En op de dag zelf kan ik het helemaal loslaten en echt volop genieten. We kijken er met zijn allen erg naar uit, ik ook! Alle seinen staan op groen om er weer een groot succes van te maken."

Benieuwd naar het complete programma van het Alphens Bevrijdingsfestival 2022? Die check je hier.

Bevrijdingsfestival


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs en opvang vandaag 12:56

Vijf mbo-scholen werken voortaan samen: Leven Lang Ontwikkelen van groot belang voor de arbeidsmarkt

De mbo-scholen Albeda, Da Vinci, mboRijnland, Mondriaan en Zadkine gaan samenwerken op het terrein van ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Daartoe ondertekenden zij op 31 januari in Den Haag een intentieovereenkomst. Met de ondertekening spreken zij af zich gezamenlijk in te spannen om de arbeidsmarkt te voorzien van goed (bij) geschoold personeel, nu en in de toekomst.

Advertorial Evenementen vandaag 11:09

Super Bowl Sunday bij Sportsbar Alphen in de Esports Game Arena

Het is jaarlijks Amerikaans fenomeen: de Super Bowl. De kampioen van de American Football Conference speelt in de nacht van 12 op 13 februari tegen de winnaar van de National Football Conference. Bij de Game Arena kun jij terecht om dé American football wedstrijd van het jaar te zien.

Werkzaamheden vandaag 09:24

Rijndijk-Oost vanaf vandaag ruim een half jaar afgesloten

Alphenaren opgelet! Rijd jij dagelijks over de Rijndijk-Oost naar school of werk? Dan zul je de komende maanden om moeten rijden. Vanaf maandag 6 februari zal de Rijndijk-Oost voor zeven maanden afgesloten zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Sport vandaag 08:09

Alphense Boys: Mooie driepunter tegen club uit linkerrijtje

De zondag vierde Divisie A een duidelijk linker- en een duidelijk rechterrijtje. Het lukte Alphense Boys (rechterrij) nog niet om de volle winst te behalen tegen een ploeg uit de linker rij, tot vandaag. Op De Bijlen werd RKAVV met 2-0 verslagen.