Op dinsdag 14 november heeft het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn een nieuwe website gelanceerd. Op de website is een overzicht te vinden van de archiefstukken van Alphen en (voormalige) kernen.

Op 1 januari 2017 is de gemeenschappelijke regeling Streekarchief Midden-Holland opgeheven en is het voormalige streekarchief als gemeentearchief opgenomen in de gemeentelijke organisatie. Het gemeentearchief werkt aan de integratie van diensten met de gemeente. De website is daar een belangrijk onderdeel van.

De komende tijd wordt gewerkt aan een betere integratie met de gemeentelijke website. De oude website functioneerde echter niet goed meer. Deze website is dan ook bedoeld als tussenstap om onze klanten alvast beter te kunnen bedienen met zoeken naar, en vinden en aanvragen van archiefstukken.

Bronnen
Via de nieuwe website zijn diverse genealogische en historische gegevens doorzoekbaar. Daarnaast zijn de oudste kranten tot 1945 en een groot deel van de fotocollectie digitaal beschikbaar. In de loop van 2018 worden er steeds meer scans van verschillende bronnen op de website geplaatst, zoals de kadastrale archieven en de doop-, trouw- en begraafboeken van de verschillende dorpen die nu tot de gemeente Alphen aan den Rijn behoren.

Binnenkort kunnen bezoekers van het gemeentearchief zelf archiefstukken aanvragen via de website. De archiefstukken worden vervolgens uit het externe depot gehaald en naar de studiezaal van het gemeentearchief gebracht. De studiezaal is open op dinsdag, donderdag en vrijdag.

Gemeentearchief
Het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn bewaart alle historische archieven van de gemeente Alphen aan den Rijn. In het depot worden de archieven van de (voormalige) gemeenten Alphen aan den Rijn, Alphen, Aarlanderveen, Oudshoorn, Zwammerdam, Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude, Benthorn, Benthuizen (Hoogeveen) en Boskoop bewaard.

Het archief heeft als doel om inwoners van deze regio, zowel volwassenen als kinderen, kennis te laten maken met hun eigen geschiedenis, dat wil zeggen met de geschiedenis van hun eigen voorouders en hun eigen regio.