Privéfoto

Alphens oudste is 102 jaar oud: "Getverderrie, ben ik al zo oud?"

Krakende wagens lopen het langst, dat spreekwoord is zeker van toepassing op mevrouw Bouman. Ze is in haar leven vaak ziek geweest, maar mocht op 10 mei 2021 wel 102 kaarsjes uitblazen. Hiermee is mevrouw Bouman de oudste inwoner van de kern Alphen. Sinds 2016 woont ze in Verpleeghuis Oudshoorn, waar ze met veel plezier woont. In haar kamer blikt ze, met het fotoboek op schoot en een rumboon in haar hand, samen met haar dochter terug op haar leven.  

Mevrouw Bouman komt uit een gezin van vijf kinderen. De genen heeft ze overduidelijk van haar vader. Daar is geen twijfel over mogelijk. “Mijn moeder is helaas maar 36 jaar geworden, maar mijn vader stierf op 88-jarige leeftijd. Voor die tijd was dat behoorlijk oud”, vertelt ze. In haar leven is mevrouw Bouman vaak verhuisd, wat mede kwam doordat haar vader korporaal-kok in het leger was en telkens weer ergens anders aan het werk moest. Eén van de plekken die haar het meest is bijgebleven, is Fort Uitermeer, gelegen aan de Vecht. Ze laat de foto’s in haar fotoboek zien. “Daar heb ik toen een paar jaar gewoond, maar nu is er niet veel meer van over”, vertelt ze. 

De liefde van haar leven 

Als ze bij foto’s van het huwelijk met haar man aankomt, verschijnt er een glimlach op haar gezicht. “Ad was de liefde van mijn leven.” In 1947 trouwde mevrouw Bouman met haar man, eerst voor de burgerlijke stand en daarna voor de kerk. Met haar vingers streelt ze over de foto in het fotoboek, waarna ze blijft hangen op de hoed van haar man. “Ad droeg vaak een hoed, ook op de dag van ons huwelijk. Dat vond ik zo leuk.” Samen kregen ze drie kinderen en hadden ze een goed leven. “Ik weet nog dat we als één van de eersten in de buurt een televisie hadden. Ze kwamen naar ons toe om televisie te kijken“, herinnert haar dochter zich. 

Een moderne vrouw 

Mevrouw Bouman is altijd een moderne vrouw geweest. Zo luisterde ze bijvoorbeeld veel naar moderne muziek. Op verjaardagen dansten ze onder andere de twist op het bekende nummer Let’s Twist Again. Mevrouw Bouman moet lachen als ze eraan terugdenkt. “Dat was hartstikke leuk. We hebben zoveel plezier gehad met elkaar, ik zou willen dat het weer zo was.” Als haar dochter That’s Amore van Dean Martin aanzet, verschijnt er een grote glimlach op het gezicht van mevrouw Bouman. Het kippenvel staat op haar armen. “Mooi he”, glundert ze, terwijl ze met haar hoofd zachtjes meedeint op de muziek.  

Stoffen en lachen 

Als je mevrouw Bouman kent, herinner je je ongetwijfeld ook haar stofdoek. Die had ze namelijk altijd in haar hand. “We grappen wel eens dat als we haar zouden begraven, ze haar stofdoek meeneemt in haar graf”, lacht haar dochter. Mevrouw Bouman grinnikt om de grap. “Ik was altijd druk met schoonmaken ja, dat vond ik leuk om te doen. Zelf als er visite kwam was ik ook vaak aan het stoffen, maar die stofdoek werd dan meteen weggelegd om een lekkere kop koffie te zetten.”  

Mevrouw Bouman is ook altijd het lachebekje van de familie geweest. “Vooral met tante Annie heb ik veel gelachen. Ik weet nog toen we lachend in de trein zaten. Iedereen keek ons aan en dacht dat we hen aan het uitlachen waren.” Zelfs nu ze in Verpleeghuis Oudshoorn woont staat ze bekend als het lachebekje van de groep. Dit wordt volmondig bevestigt door één van de verpleegkundigen. “Met mevrouw Bouman is het altijd gezellig, je kunt echt met haar lachen.” Maar die stofdoek? Die gebruikt ze in Verpleeghuis Oudshoorn niet meer. 

Dit artikel is eerder verschenen in de tiende editie (december 2021) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:49

Plan voor bescherming van cultuurhistorie valt goed

De plannen van wethouder Erik van Zuylen voor beleid rond cultuurhistorie vallen goed bij de Alphense politiek. De beheersverordening en het bestemmingsplan cultuur gaan beide als hamerstuk naar de gemeenteraad die dit beleid zal goedkeuren. Bij de plannen gaat het vooral om bescherming van historisch erfgoed.

Advertorial Kinderen vandaag 15:33

Theater Castellum geeft Mad Science V.I.Pakketje weg

Op zondag 6 februari gaat het er knallend aan toe in Castellum met de voorstelling Mad Science (5+). Het theater mag twee V.I.Pakketjes vol met proefjes en experimenten weggeven. 

Wonen en bouwen vandaag 12:10

Nieuwbouw Scala College officieel begonnen: eerste paal is de grond in

De eerste paal voor de nieuwbouw van het Scala College aan de Henry Dunantweg is de grond in. De realisatie van de nieuwbouw voor het Scala College is daarmee gestart. De bouw is in handen van Du Prie bouw & ontwikkeling. De oplevering wordt verwacht in juni 2023.