Josh Walet

Alphense (73) slachtoffer van babbeltruc: duizenden euro's en sieraden gestolen

Een 73-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn is het slachtoffer geworden van een goed doordachte babbeltruc, waarbij ze duizenden euro's van haar bankrekening heeft verloren, samen met al haar waardevolle sieraden. Hoe heeft zoiets kunnen gebeuren?

De dieven, die zich voordeden als werknemers van ABN-AMRO, benaderden de vrouw via de vaste telefoon. Ze gaven haar een verontrustende boodschap over verdachte transacties van haar rekening en beweerden dat er kwaadaardige software op haar mobiele telefoon was geïnstalleerd. Om verdere schade te voorkomen, instrueerden ze haar om haar mobiele telefoon niet te gebruiken, waarbij ze haar angst aanwakkerden door te beweren dat het gebruik ervan anderen ook in gevaar zou brengen. Op het verzoek dat ze haar dochter wilde bellen antwoordde de oplichter dat zij de dochter (inclusief haar naam) al hadden geïnformeerd en overal van op de hoogte was.

Vervolgens instrueerden de oplichters de vrouw om grote sommen geld over te maken naar het andere rekening en vervolgens naar een zogenaamde 'depotrekening' onder het mom van het beschermen van haar vermogen. Telkens wanneer ze om uitleg vroeg, hing de vermeende bankmedewerker op, bewerend dat hij informatie moest opzoeken voordat hij terugbelde om haar gerust te stellen. Deze manipulatieve tactiek creëerde een sfeer van urgentie en verwarring, waardoor de vrouw gemakkelijk kon worden gemanipuleerd.

Oplichters in je huis

Uiteindelijk, nadat de oplichters haar vertrouwen hadden gewonnen, vertelden ze haar dat de bankmedewerkers de politie hadden ingeschakeld en dat ze contact met haar zouden opnemen over de bankfraude. Deze zogenaamde rechercheurs belde de vrouw enkele minuten later op wederom haar vaste telefoonnummer gaven aan langs te komen om over het voorval te praten. Onder het mom van veiligheidscontroles slaagden ze erin de vrouw ervan te overtuigen haar waardevolle sieraden af te staan. Ze beweerden dat ze deze sieraden zouden fotograferen voor 'onderzoek'. De argwaan van de vrouw groeide en vroeg de rechercheurs de sieraden in haar bijzijn te fotograferen. De dwingende houding van de oplichters en uit angst voor haar eigen veiligheid, weerhield het haar ervan om alarm te slaan en gaf ze de sieraden mee.

Pas nadat de oplichters vertrokken waren, besefte de vrouw dat ze het slachtoffer was geworden van een bedrieglijke zwendel. Ze belde onmiddellijk haar dochter, die de politie inschakelde en de zaak aan het licht bracht. Helaas was het al te laat; de vrouw was meer dan €5000,- en al haar dierbare sieraden kwijt.

Wijkagent Stefan Ellinkhuizen ontving de melding en was direct te plaatse. Ellinkhuizen benadrukt de psychologische impact van dergelijke misdrijven, waarbij de oplichters niet alleen financiële schade veroorzaken, maar ook het gevoel van veiligheid en vertrouwen van het slachtoffer ondermijnen. Hij waarschuwt dat deze oplichters sluw te werk gaan en zelfs in de huiselijke omgeving van mensen kunnen doordringen, waardoor het des te belangrijker is om waakzaam te blijven en verdachte activiteiten onmiddellijk te melden.

Wees bewust

De politie waarschuwt Alphenaren: "Mensen moeten zich bewust zijn van de methoden die oplichters gebruiken en altijd kritisch blijven ten opzichte van ongevraagde telefoontjes of bezoekjes." Wees alert en informeer anderen in je omgeving dat als iemand van de bank, politie of een andere overheidsinstantie telefonisch contact met je opneemt, je de naam van deze persoon moet noteren en vervolgens moet ophangen. Als je twijfelt, bel dan zelf naar de betreffende instantie via de officiële telefoonnummers die te vinden zijn op hun website!

Heb jij zoiets meegemaakt? Doe direct aangifte, neem contact op met de politie via 0900-8844 of online


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.