Alphense bibliotheek krijgt groene gevel en daktuin

Het college van Alphen aan den Rijn heeft het voorontwerp voor het nieuwe gebouw voor de bibliotheek en het gemeentearchief vastgesteld. Het voorstel gaat binnenkort naar de gemeenteraad. "Als de gemeenteraad akkoord gaat, dan kan de eerste paal al eind dit jaar worden geslagen", vertelt wethouder Kees van Velzen.

Het gebouw komt op de plek komt van het voormalige Aargebouw in het centrum van Alphen aan den Rijn. Naast onderdak aan de bibliotheek en het gemeentearchief, moet het pand straks ook plek bieden aan parkeerplekken voor zo'n vierhonderd fietsen en 320 auto's. "Het onderkomen voor de bibliotheek moest wat ons betreft een iconisch gebouw worden. We hebben bewust te keuze gemaakt dat het gebouw zich onderscheidt van de rest van de Lage Zijde", aldus wethouders Tseard Hoekstra en Kees van Velzen.  

Het behoud van de bibliotheek in het stadshart moet voor extra reuring zorgen en het feit dat bezoekers kunnen parkeren aansluitend aan het winkel- en horecagebied is een absolute meerwaarde voor álle ondernemers in het gebied, stelt de gemeente. 

Het gebouw heeft bovendien een sleutelfunctie voor de verdere ontwikkeling van het stadshart. Na realisatie van het gebouw verdwijnt het tijdelijke onderkomen van de bibliotheek aan het Aarplein. Omdat de parkeerplaatsen verplaatsen naar de parkeertoren naast het parkeerdek van de Aarhof, ontstaat op het plein ruimte voor woningbouw.

Groene gevel
Het gebouw krijgt een groene gevel en sluit daarmee aan op de gemeentelijke duurzaamheidsambities. Bovendien draagt de realisatie van dit gebouw met een groene gevel ook bij aan de vergroening van het Alphense stadshart, waar de gemeente zich momenteel mee bezig houdt. 

Het toekomstbeeld van de bibliotheek omvat ook een innovatieve Urban Roof Farm: een openbaar toegankelijke daktuin waar vooral groente en fruit worden geteeld. 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 13:27

Een paasbrunch aan huis van Bij Hen

De Alphens Restaurantweek bij jou thuis is volop bezig. Ook tijdens Pasen staan de restaurants voor je klaar. Bij Hen heeft namelijk voor Pasen een speciaal menu samengesteld.

Coronavirus in Alphen vandaag 12:29

Politie controleert ook op het water

Niet alleen op straat, ook op het water gelden regels in verband met het coronavirus. De politie controleert ook of deze regels worden nageleefd. Maar wat is er wel en wat is er niet toegestaan?

Alphense Zendmast vandaag 11:43

Alphense zendmast kleurt paars voor herdenking Ridderhofdrama

Donderdag 9 april staat in tet teken van de herdenking van het Ridderhofdrama. Dit jaar is het negen jaar geleden dat de schietpartij in het winkelcentrum plaatsvond. Ter nagedachtenis hieraan, kleurt de Alphense zendmast op 9 april paars.

Overige vandaag 10:57

Berenjacht met Hoogvliet supermarkt

Hoogvliet supermarkten is gestart met een variant op de immens populaire berenjacht. De speciale Hoogvliet berenkleurplaat ligt dan gratis klaar en is te downloaden op de Hoogvliet website.

Winkels vandaag 10:18

Openingstijden supermarkten tijdens het paasweekend

Het is bijna Pasen. De winkels hanteren andere openingstijden in dit weekend. Wat altijd handig is om te weten, is welke supermarkten open en/of gesloten zijn, zodat je de laatste boodschappen nog in huis kunt halen! Uitzonderlijk dit jaar is dat supermarkten open mogen op Eerste Paasdag.