Alphens

Alphense Boys 1 na nieuwe zege naar de veilige middenmoot

In acht dagen drie wedstrijden en zeven punten. Met deze reeks verzekerde Alphense Boys zich het predicaat veilige middenmoter. Na de midweekse 3-2 zege op Velsen kwamen er ook zondagmiddag bij TAC’90 weer drie punten bij; ook nu was de score 3-2.

De zepers tegen HBS en Alcides even niet meegeteld, houdt Alphense Boys zondag 1 zijn aanhangers al wekenlang tot de laatste minuten in spanning. Waar tegen Hoogeveen en VOC de volle winst in blessuretijd werd verspeeld, knokte de Boys zich tegen Velsen in de laatste minuten naar de overwinning en ook in Den Haag beloonde de jonge ploeg van trainer Remco Tuinenburg zichzelf voor de getoonde strijdlust. Ze liepen op de toppen van hun tenen. Drie zware wedstrijden in korte tijd hakken er wel in. Dat was ook terug te zien in de samenstelling van het team, waarin de vermoeide Tarik Zaanani ontbrak en Raychelo Fecunda eigenlijk niet honderd procent fit aan de wedstrijd moest beginnen. Hij zou vroeg uitvallen. Zijn vervanger Finn Brandt haalde daarna de eindstreep ook al niet.

Terug in het team - na een schorsing van drie wedstrijden - was Sami Haouam en die zou een belangrijke rol opeisen. De wedstrijd begon echter met een mooi schot van Mike Bavelaar in de eerste minuut meteen; keeper Oussama Zayzaoui tikte de fraai bal net onder de lat vandaan. Daarna was het een minuut of vijftien overleven voor de Boys. De thuisploeg zocht temperamentvol de aanval en stoorde de opbouw van de Boys vroeg en fanatiek. In de tiende minuut leverde dat TAC de 1-0 op. Alberto Geryon kon de bal na een uitgespeelde aanval makkelijk het doel in lopen.

Allengs werd duidelijker dat Alphense Boys beter voetbalde dan de lager geklasseerde Hagenaars en dat leidde tot steeds meer kansen. Haouam schoot een bal op de paal en gaf in de 35e minuut een perfect dieptepassje op Ilias Latif. De spits kon alleen op Zayzaoui af en rondde beheerst af: 1-1. Kort daarvoor was de topscorer (nu 15 goals) een zuivere strafschop onthouden. Scheidsrechter Eric van der Vaart besloot in de tweede helft - misschien daarom wel - ook een serieuze elf-meterclaim van TAC niet te honoreren. Zo bleef die boel in evenwicht. Al liet de Boys beter voetbal zien, ook TAC kreeg enkele goede kansen, eveneens ook met een balletje op de buitenkant van de paal. Een stand van 3-3 halverwege had best gekund…

Binnen vijf minuten na rust nam Alphense Boys ineens toch afstand van TAC. Aan de basis van de 1-2 stond opnieuw Sami Haouam, die opnieuw een fraaie steekpass gaf door het hart van de Haagse defensie. Nu was Khalid Kada de afmaker. In de daarop volgende aanval had Latif al de 1-3 op zijn schoen, maar dit keer mikte hij naast. In de 50e minuut was Stef van den Berg succesvol, nadat de bal bij een corner niet goed kon worden weggewerkt en voor zien voeten viel. De speler die pakweg een maand geleden nog vierdeklasser in Boys zaterdag 1 was en eigenlijk komende zomer de overstap naar ‘de zondag’ pas zou maken, bedacht zich geen moment en schoot de bal in het doel.

Het leek toen gedaan met de spanning, maar Geryon bracht die in de 57e minuut terug en die bleef ook tot het einde. Dat was onder andere aan Mike Bavelaar en Ilias Latif ‘te danken’. Zij hadden de Boys vroeger in veilige haven kunnen brengen. Maar Bavelaar, weggestuurd door wie anders dan Haouam, mikte alleen voor Zayzaoui op de paal. En Latif miste in de 75e minuut een penalty, nadat hij zelf net binnen de rand van het strafschopgebied was getackeld. Hij schoot op de keeper, die óók de rebound pakte. De misser bleef zonder gevolgen, omdat de 2-3 in tact zou blijven.

Komende zondag speelt Alphense Boys thuis tegen Emmen.