Alphense Haringfestival
Advertorial Evenementen

Alphense Haringfestival is terug van weggeweest: dit jaar maar liefst twee dagen smullen!

Na afwezigheid van twee jaar zal het op De Werf eindelijk weer naar haring ruiken. Op vrijdag 24 juni en zaterdag 25 juni zal op de vertrouwde locatie aan de Rijnhaven, tussen de Industrieweg en de Eikenlaan, weer het Alphense Haringfestival plaatsvinden.

Na de succesvolle editie van 2019 besloot de organisatie om Haring on the Docks in 2020 niet op één, maar op twee dagen te organiseren. Om de bij iedereen welbekende redenen is dat toen helaas niet doorgegaan. Dit jaar ziet de wereld er gelukkig weer een stuk beter uit, en kan er eindelijk weer genoten worden van Hollandse Nieuwe tijdens een mooi Alphens feestje.

Uiteraard is de organisatie van het festival weer in handen van Sietse Kromhout, die al jaren verantwoordelijk is voor de beste Haringfeesten in de gemeente. Twee dagen lang zal er weer genoeg te eten, te drinken, te zien en te doen zijn. En Sietse heeft ook een duidelijk doel voor ogen: “We willen Alphen nog meer op de kaart zetten met dit festival.”

Hoe het allemaal begon

“Het is ooit begonnen toen ik bij Woutje (La Caleche) aan de bar zat. En terwijl ik daar zat hoorde ik dat de collega van een vriend van me haringsnijder van het jaar was geworden. Zelf was ik al ontzettend fan van het ‘Haringparty’ principe zoals ze dat in Scheveningen vieren, en ik vond dat dit in Alphen ook heel goed zou kunnen. En zo is het eerste Haringfeestje geboren. De combinatie haring happen en een leuk feestje bleken de ingrediënten voor een groot succes”, vertelt Sietse enthousiast.

In de jaren daarna organiseerde Sietse Haringfeesten bij onder andere Trots en tennisvereniging TEAN, en in 2019 werd het concept uitgebreid naar een groots haringfestijn: Haring on the Docks, op de locatie De Werf. Ook dit bleek een groot succes. “Die locatie is fantastisch, het hele plaatje klopt, je staat daar in de haven met allemaal bootjes op de achtergrond, een lekker muziekje erbij, leuke mensen om je heen en dat allemaal in ons eigen Alphen aan den Rijn!”

Het Alphense Haringfestival is dan ook bedoeld voor alle inwoners van Alphen aan den Rijn en omstreken. Natuurlijk staat op beide dagen de Hollandse Nieuwe centraal, maar bezoekers kunnen genieten van meer dan alleen haring. Geniet van vis van Sluizeman, pizza’s van Is Morus, heerlijke saté van Grand Café Eight en diverse vegan specialiteiten van Local No Mads. Als extraatje komt op zaterdag Grill 'n Smoke lekker BBQ-en. “Allemaal Alphense ondernemers dus! En het mooie is, iedereen die er in 2020 zou zijn staat er nu weer.”

Tekst loopt door onder de foto

Alphense Haringfestival (3).JPG

Veiling van het eerste vaatje

Naast lekker eten is er uiteraard nog veel meer te doen. Net als voorgaande jaren zal het eerste haringvaatje op Amerikaanse wijze geveild worden. De opbrengst van deze veilig komt ten goede aan Huize Kakelbont, een crisisopvanghuis voor kinderen, dat gerund wordt door het echtpaar Bert en Merlijne van der Louw. Zij bieden kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen een veilige plek.

“In 2020 zou de opbrengst ook naar dit doel gaan, dus het was niet meer dan logisch om dat dit jaar weer te doen”, geeft Sietse aan. “En het leuke aan een Amerikaanse veiling is dat iedereen het vaatje kan krijgen, niet per se degene met de dikste portemonnee. Bij binnenkomst krijgt iedereen een kaartje met daarop een QR code. Met dit kaartje kun je dan zelf invullen hoeveel je wilt doneren. Anything goes, of je nou € 15 of € 150 doneert. En iedereen maakt evenveel kans. Uiteindelijk wordt er één winnaar getrokken en die mag het allereerste vaatje Hollandse Nieuwe mee naar huis nemen.”

Heel veel live muziek

Beide dagen staan er ontzettend veel leuke acts/artiesten gepland. Sietse somt op: “We starten op vrijdag met Brass Band, die geven het startsein voor de eerste haring. Ze openen zogezegd het buffet. Daarna is het tijd een Live Request muziekshow van depianoshow.nl. Hierna worden we getrakteerd op Female Fusion. Dit is een combinatie van vier meiden, die een feestje maken met funky house en soulful beats, aangevuld met herkenbare old-school classics en lekkere commerciële remixen. En dan natuurlijk de Mystery Guest. Ik kan je natuurlijk nog niet vertellen wie dat is, maar ik kan je verzekeren dat we dan helemaal los gaan.”

Op zaterdag is het ‘Alle Hens aan Dek Party’, een heerlijk dans- en meezing festijn voor de levensgenieters. “Zaterdag beginnen we met de XL Edition van Amazing Great Piano’s. Zij komen met maar liefst drie vleugels, dat wordt echt lekker swingen en meezingen. Daarna Café Bolle Jan Tour met DJ Bert, Menno Aben en Sven Versteeg. Een avond gevuld met heerlijke muziek van Elton John tot Frans Bauer en van Tina Turner tot Anita Meijer. Geschikt dus voor jong en oud.” En ondanks dat de ‘Alle Hens aan Dek’ party niet in samenwerking is met Cafe Alle Hens gaan we daar na afloop wel heen voor de afterparty.

Kaartjes

De kaartjes voor beide dagen zijn online te koop of op te halen en contant te betalen bij Bar Biefstro DAAN of Hendrick’s Pub.

Er zijn drie verschillende opties:

  • Vrijdag 24 juni, 19:00 uur – 23:45 uur, Hollandse Haringparty! € 27,95
    Op vrijdag zit het proeven van de Hollandse Nieuwe bij de kaartjes inbegrepen
  • Zaterdag 25 juni 16:00 uur – 23:45 uur, Alle Hens aan Dek Party! € 24,95
  • Alphense Haringfestival passe partout voor beide dagen, met deze kaarten is het twee dagen volop genieten! € 49,95

Alphense Haringfestival (2).JPG


Meer nieuws

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.