Alphense Haringfestival
Advertorial Evenementen

Alphense Haringfestival is terug van weggeweest: dit jaar maar liefst twee dagen smullen!

Na afwezigheid van twee jaar zal het op De Werf eindelijk weer naar haring ruiken. Op vrijdag 24 juni en zaterdag 25 juni zal op de vertrouwde locatie aan de Rijnhaven, tussen de Industrieweg en de Eikenlaan, weer het Alphense Haringfestival plaatsvinden.

Na de succesvolle editie van 2019 besloot de organisatie om Haring on the Docks in 2020 niet op één, maar op twee dagen te organiseren. Om de bij iedereen welbekende redenen is dat toen helaas niet doorgegaan. Dit jaar ziet de wereld er gelukkig weer een stuk beter uit, en kan er eindelijk weer genoten worden van Hollandse Nieuwe tijdens een mooi Alphens feestje.

Uiteraard is de organisatie van het festival weer in handen van Sietse Kromhout, die al jaren verantwoordelijk is voor de beste Haringfeesten in de gemeente. Twee dagen lang zal er weer genoeg te eten, te drinken, te zien en te doen zijn. En Sietse heeft ook een duidelijk doel voor ogen: “We willen Alphen nog meer op de kaart zetten met dit festival.”

Hoe het allemaal begon

“Het is ooit begonnen toen ik bij Woutje (La Caleche) aan de bar zat. En terwijl ik daar zat hoorde ik dat de collega van een vriend van me haringsnijder van het jaar was geworden. Zelf was ik al ontzettend fan van het ‘Haringparty’ principe zoals ze dat in Scheveningen vieren, en ik vond dat dit in Alphen ook heel goed zou kunnen. En zo is het eerste Haringfeestje geboren. De combinatie haring happen en een leuk feestje bleken de ingrediënten voor een groot succes”, vertelt Sietse enthousiast.

In de jaren daarna organiseerde Sietse Haringfeesten bij onder andere Trots en tennisvereniging TEAN, en in 2019 werd het concept uitgebreid naar een groots haringfestijn: Haring on the Docks, op de locatie De Werf. Ook dit bleek een groot succes. “Die locatie is fantastisch, het hele plaatje klopt, je staat daar in de haven met allemaal bootjes op de achtergrond, een lekker muziekje erbij, leuke mensen om je heen en dat allemaal in ons eigen Alphen aan den Rijn!”

Het Alphense Haringfestival is dan ook bedoeld voor alle inwoners van Alphen aan den Rijn en omstreken. Natuurlijk staat op beide dagen de Hollandse Nieuwe centraal, maar bezoekers kunnen genieten van meer dan alleen haring. Geniet van vis van Sluizeman, pizza’s van Is Morus, heerlijke saté van Grand Café Eight en diverse vegan specialiteiten van Local No Mads. Als extraatje komt op zaterdag Grill 'n Smoke lekker BBQ-en. “Allemaal Alphense ondernemers dus! En het mooie is, iedereen die er in 2020 zou zijn staat er nu weer.”

Tekst loopt door onder de foto

Alphense Haringfestival (3).JPG

Veiling van het eerste vaatje

Naast lekker eten is er uiteraard nog veel meer te doen. Net als voorgaande jaren zal het eerste haringvaatje op Amerikaanse wijze geveild worden. De opbrengst van deze veilig komt ten goede aan Huize Kakelbont, een crisisopvanghuis voor kinderen, dat gerund wordt door het echtpaar Bert en Merlijne van der Louw. Zij bieden kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen een veilige plek.

“In 2020 zou de opbrengst ook naar dit doel gaan, dus het was niet meer dan logisch om dat dit jaar weer te doen”, geeft Sietse aan. “En het leuke aan een Amerikaanse veiling is dat iedereen het vaatje kan krijgen, niet per se degene met de dikste portemonnee. Bij binnenkomst krijgt iedereen een kaartje met daarop een QR code. Met dit kaartje kun je dan zelf invullen hoeveel je wilt doneren. Anything goes, of je nou € 15 of € 150 doneert. En iedereen maakt evenveel kans. Uiteindelijk wordt er één winnaar getrokken en die mag het allereerste vaatje Hollandse Nieuwe mee naar huis nemen.”

Heel veel live muziek

Beide dagen staan er ontzettend veel leuke acts/artiesten gepland. Sietse somt op: “We starten op vrijdag met Brass Band, die geven het startsein voor de eerste haring. Ze openen zogezegd het buffet. Daarna is het tijd een Live Request muziekshow van depianoshow.nl. Hierna worden we getrakteerd op Female Fusion. Dit is een combinatie van vier meiden, die een feestje maken met funky house en soulful beats, aangevuld met herkenbare old-school classics en lekkere commerciële remixen. En dan natuurlijk de Mystery Guest. Ik kan je natuurlijk nog niet vertellen wie dat is, maar ik kan je verzekeren dat we dan helemaal los gaan.”

Op zaterdag is het ‘Alle Hens aan Dek Party’, een heerlijk dans- en meezing festijn voor de levensgenieters. “Zaterdag beginnen we met de XL Edition van Amazing Great Piano’s. Zij komen met maar liefst drie vleugels, dat wordt echt lekker swingen en meezingen. Daarna Café Bolle Jan Tour met DJ Bert, Menno Aben en Sven Versteeg. Een avond gevuld met heerlijke muziek van Elton John tot Frans Bauer en van Tina Turner tot Anita Meijer. Geschikt dus voor jong en oud.” En ondanks dat de ‘Alle Hens aan Dek’ party niet in samenwerking is met Cafe Alle Hens gaan we daar na afloop wel heen voor de afterparty.

Kaartjes

De kaartjes voor beide dagen zijn online te koop of op te halen en contant te betalen bij Bar Biefstro DAAN of Hendrick’s Pub.

Er zijn drie verschillende opties:

  • Vrijdag 24 juni, 19:00 uur – 23:45 uur, Hollandse Haringparty! € 27,95
    Op vrijdag zit het proeven van de Hollandse Nieuwe bij de kaartjes inbegrepen
  • Zaterdag 25 juni 16:00 uur – 23:45 uur, Alle Hens aan Dek Party! € 24,95
  • Alphense Haringfestival passe partout voor beide dagen, met deze kaarten is het twee dagen volop genieten! € 49,95

Alphense Haringfestival (2).JPG


Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.