Alphense Hondenbezitter heeft vraagtekens bij het nieuwe voorstel voor een hondenlosloopgebied
Eerder deze week werd een voorstel voor een openbaar hondenlosloopgebied bekend gemaakt. Dit is een voorstel voor een nieuw gebied aan het Goudse Rijpad naar aanleiding van een enquête. De Alphense Hondenbezitter werd hier niet over ingelicht en heeft vraagtekens bij de nieuwe plannen.
Stichting de Alphense Hondenbezitter maakt zich al jaren hard voor de hondenbezitters in Alphen aan den Rijn. Zo willen ze onder andere een goed losloopgebied voor honden en hebben ze daarom ook meerdere plannen ingediend voor een hondenspeelpark.
Enquete
Om de behoefte van Alphenaren te peilen werd door een onafhankelijke partij een onderzoek uitgevoerd door middel van een enquête. De resultaten van deze vragenlijst zijn vervolgens verwerkt en daar is een voorstel uit voort gekomen. De Alphense Hondenbezitter heeft echter niet via de gemeente van dit nieuwe voorstel te horen gekregen. “Dit raadsvoorstel heeft ons via de media bereikt en niet via de gemeente zoals afgesproken”, aldus de Alphense Hondenbezitter.
Ook laat de stichting weten dat zij het niet eens waren met de formulering van de vragen. “In een eerder stadium hebben wij als Stichting al aangegeven dat de vragen in de enquête, vragen naar de bekende weg zijn. ‘Wilt u betalen voor het deponeren van uw vuilniszak of wilt u deze gratis deponeren?’ Bij zo’n vraagstelling laat de uitkomst hiervan te raden.”
Nieuw voorstel
Verder zijn niet alle punten uit het visiedocument van de Alphense Hondenbezitter overgenomen en heeft de stichting nog veel vraagtekens over de verdere invulling van het gebied. “Als de verschillen tussen de gesloten variant en een openbare variant niet duidelijk gemaakt worden, wat maakt het dan nog interessant om naar een gesloten variant toe te gaan? Het lijkt alsof je hetzelfde krijgt, alleen dan gratis.”
Ook, vindt de Alphense Hondenbezitter, verwacht de gemeente dat de hurende partij ook verantwoordelijk wordt voor het openbare gedeelte. “Hiermee erkent de gemeente de nadelen die aan een openbare variant kleven en wil deze bij de hurende partij beleggen onder de noemer ‘goed gastheerschap’. Als hurende partij moet je dus de zorg dragen voor een stuk grond waar je geen beheer over hebt.”
De stichting laat weten de uitslag van de enquête te accepteren, maar niet meer mee te werken aan de nieuwe invulling van het hondenspeelpark.