Josh Walet

Alphense horeca wil uit protest open, Spies dreigt met handhaven

Diverse horecagelegenheden in de kern Alphen overwegen om zaterdag 22 januari de deuren uit protest te openen. Burgemeester Liesbeth Spies dreigt echter met handhaven. “Opengaan bij wijze van protest is niet geoorloofd”, laat zij desgevraagd weten.

Een aantal kilometer verderop in Gouda gaf burgemeester Pieter Verhoeve afgelopen weekend toestemming aan de horecagelegenheden om uit protest open te gaan, zij het onder de afspraken die vooraf gemaakt waren met Koninklijke Horeca Gouda. “De Goudse horeca heeft toestemming gekregen voor een manifestatie. Actievoerende horecazaken mogen op zaterdagmiddag 15 januari eenmalig open tussen 14:00 uur en 17:00 uur om hun gevoelens van ongenoegen over de aanhoudende coronabeperkingen vanuit het kabinet te uiten”, liet de gemeente Gouda toen weten. Daar kwamen honderden mensen op af.

Maar dat lijkt zaterdag niet te gaan gebeuren in Alphen aan den Rijn. Diverse horecaondernemers hebben aan Alphens.nl laten weten zaterdag uit protest open te willen, maar daar steekt burgemeester Liesbeth Spies een stokje voor. Dit ondanks dat zij samen met andere burgemeesters van de Veiligheidsregio Hollands Midden een brandbrief heeft gestuurd naar het kabinet om te pleiten voor opening van de horeca en culturele instellingen.

Geen toestemming voor manifestatie

Spies erkent dat ze ziet dat het water bij ondernemers aan de lippen staat. “De nood is hoog voor de ondernemers in de horeca en culturele sector. De financiële ondersteuning die zij ontvangen is voor velen ontoereikend, om nog maar te zwijgen over het persoonlijke leed dat achter deze lange sluiting schuilgaat.” Toestemming voor een manifestatie zoals afgelopen weekend in Gouda geeft ze echter niet. “Opengaan bij wijze van protest is niet geoorloofd. Als het nodig is, wordt er handhavend opgetreden”, laat zij in een reactie aan Alphens.nl weten.

“Als gemeenten zijn wij verantwoordelijk voor het handhaven van de door de Rijksoverheid vastgestelde maatregelen. Waar wij signalen krijgen van eventuele protestacties waarbij de maatregelen niet worden nageleefd, treden wij met de ondernemers in contact om hen op de dan geldende maatregelen te wijzen”, legt Spies uit. “Tegelijkertijd blijven wij onze dringende oproep richting het kabinet herhalen om verlichting te bieden aan de hardst getroffen sectoren. Wij zijn op dit moment constructief met ondernemers in onze gemeente in gesprek en hopen van harte met hen dat de persconferentie van 25 januari betere vooruitzichten biedt.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente vandaag 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen vandaag 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport vandaag 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten vandaag 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen vandaag 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.