Josh Walet

Alphense horeca wil uit protest open, Spies dreigt met handhaven

Diverse horecagelegenheden in de kern Alphen overwegen om zaterdag 22 januari de deuren uit protest te openen. Burgemeester Liesbeth Spies dreigt echter met handhaven. “Opengaan bij wijze van protest is niet geoorloofd”, laat zij desgevraagd weten.

Een aantal kilometer verderop in Gouda gaf burgemeester Pieter Verhoeve afgelopen weekend toestemming aan de horecagelegenheden om uit protest open te gaan, zij het onder de afspraken die vooraf gemaakt waren met Koninklijke Horeca Gouda. “De Goudse horeca heeft toestemming gekregen voor een manifestatie. Actievoerende horecazaken mogen op zaterdagmiddag 15 januari eenmalig open tussen 14:00 uur en 17:00 uur om hun gevoelens van ongenoegen over de aanhoudende coronabeperkingen vanuit het kabinet te uiten”, liet de gemeente Gouda toen weten. Daar kwamen honderden mensen op af.

Maar dat lijkt zaterdag niet te gaan gebeuren in Alphen aan den Rijn. Diverse horecaondernemers hebben aan Alphens.nl laten weten zaterdag uit protest open te willen, maar daar steekt burgemeester Liesbeth Spies een stokje voor. Dit ondanks dat zij samen met andere burgemeesters van de Veiligheidsregio Hollands Midden een brandbrief heeft gestuurd naar het kabinet om te pleiten voor opening van de horeca en culturele instellingen.

Geen toestemming voor manifestatie

Spies erkent dat ze ziet dat het water bij ondernemers aan de lippen staat. “De nood is hoog voor de ondernemers in de horeca en culturele sector. De financiële ondersteuning die zij ontvangen is voor velen ontoereikend, om nog maar te zwijgen over het persoonlijke leed dat achter deze lange sluiting schuilgaat.” Toestemming voor een manifestatie zoals afgelopen weekend in Gouda geeft ze echter niet. “Opengaan bij wijze van protest is niet geoorloofd. Als het nodig is, wordt er handhavend opgetreden”, laat zij in een reactie aan Alphens.nl weten.

“Als gemeenten zijn wij verantwoordelijk voor het handhaven van de door de Rijksoverheid vastgestelde maatregelen. Waar wij signalen krijgen van eventuele protestacties waarbij de maatregelen niet worden nageleefd, treden wij met de ondernemers in contact om hen op de dan geldende maatregelen te wijzen”, legt Spies uit. “Tegelijkertijd blijven wij onze dringende oproep richting het kabinet herhalen om verlichting te bieden aan de hardst getroffen sectoren. Wij zijn op dit moment constructief met ondernemers in onze gemeente in gesprek en hopen van harte met hen dat de persconferentie van 25 januari betere vooruitzichten biedt.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 10:26

Kan ik een woning kopen?

Heb je interesse in een koopwoning van Woonforte? Loop eens binnen bij de makelaars Koppes en Drieman. Zij verkopen woningen van Woonforte en kunnen je alles vertellen over deze betaalbare koopwoningen van rond € 210.000. Beide hebben een kantoor in Alphen aan den Rijn.

Blog Opinie gisteren 19:49

MINERVA Zichtbaar en dichtbij

De witte rook kwam eind vorige week uit het gemeentehuis. De vier partijen die de nieuwe coalitie vormen, zijn het eens. Vervolgens werd de mening van een flink aantal organisaties gevraagd, werden de andere partijen ingelicht en moest het 40 pagina’s tellende akkoord worden opgemaakt en naar de drukker. De drukproef was er woensdag en die ging onder embargo naar de media.

Advertorial Evenementen gisteren 17:56

Vikingen veroveren Museumpark Archeon tijdens Hemelvaartweekend

De Vikingen komen tijdens het Hemelvaartweekend 26 mei t/m 29 mei voor de 24e keer naar Museumpark Archeon. Net als duizend jaar geleden, brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Bezoek het kampement van de Vikingen en struin langs de marktkramen.