Josh Walet

Alphense horeca wil uit protest open, Spies dreigt met handhaven

Diverse horecagelegenheden in de kern Alphen overwegen om zaterdag 22 januari de deuren uit protest te openen. Burgemeester Liesbeth Spies dreigt echter met handhaven. “Opengaan bij wijze van protest is niet geoorloofd”, laat zij desgevraagd weten.

Een aantal kilometer verderop in Gouda gaf burgemeester Pieter Verhoeve afgelopen weekend toestemming aan de horecagelegenheden om uit protest open te gaan, zij het onder de afspraken die vooraf gemaakt waren met Koninklijke Horeca Gouda. “De Goudse horeca heeft toestemming gekregen voor een manifestatie. Actievoerende horecazaken mogen op zaterdagmiddag 15 januari eenmalig open tussen 14:00 uur en 17:00 uur om hun gevoelens van ongenoegen over de aanhoudende coronabeperkingen vanuit het kabinet te uiten”, liet de gemeente Gouda toen weten. Daar kwamen honderden mensen op af.

Maar dat lijkt zaterdag niet te gaan gebeuren in Alphen aan den Rijn. Diverse horecaondernemers hebben aan Alphens.nl laten weten zaterdag uit protest open te willen, maar daar steekt burgemeester Liesbeth Spies een stokje voor. Dit ondanks dat zij samen met andere burgemeesters van de Veiligheidsregio Hollands Midden een brandbrief heeft gestuurd naar het kabinet om te pleiten voor opening van de horeca en culturele instellingen.

Geen toestemming voor manifestatie

Spies erkent dat ze ziet dat het water bij ondernemers aan de lippen staat. “De nood is hoog voor de ondernemers in de horeca en culturele sector. De financiële ondersteuning die zij ontvangen is voor velen ontoereikend, om nog maar te zwijgen over het persoonlijke leed dat achter deze lange sluiting schuilgaat.” Toestemming voor een manifestatie zoals afgelopen weekend in Gouda geeft ze echter niet. “Opengaan bij wijze van protest is niet geoorloofd. Als het nodig is, wordt er handhavend opgetreden”, laat zij in een reactie aan Alphens.nl weten.

“Als gemeenten zijn wij verantwoordelijk voor het handhaven van de door de Rijksoverheid vastgestelde maatregelen. Waar wij signalen krijgen van eventuele protestacties waarbij de maatregelen niet worden nageleefd, treden wij met de ondernemers in contact om hen op de dan geldende maatregelen te wijzen”, legt Spies uit. “Tegelijkertijd blijven wij onze dringende oproep richting het kabinet herhalen om verlichting te bieden aan de hardst getroffen sectoren. Wij zijn op dit moment constructief met ondernemers in onze gemeente in gesprek en hopen van harte met hen dat de persconferentie van 25 januari betere vooruitzichten biedt.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:26

Onderhoudswerkzaamheden aan A12 en A20 in volle gang

Het grootschalige onderhoud aan de A12 en A20 is nu twee weken bezig. In juni wordt het wegdek vernieuwd tussen Nieuwerbrug aan den Rijn en Utrecht, en er wordt gewerkt aan viaducten en vangrails. Weggebruikers van Alphen aan den Rijn richting Utrecht dienen hier rekening mee te houden.   

Overige gisteren 16:38

Woonforte overhandigt cheque ter waarde van € 5.000 aan Participe

Op de Nationale Buitenspeeldag op de Burgemeester Bruins Slotsingel overhandigde Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte, een cheque van € 5.000 aan Participe voor het organiseren van sportactiviteiten voor jongeren in aandachtswijken. Participe en de jongerenwerkers zetten zich in voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving. Ook Woonforte vindt het belangrijk dat deze jongeren een waardevolle plek vinden in hun buurt.

Advertorial Kinderen gisteren 12:48

Romeinse dag in het Alphense Stadshart

Op vrijdag 28 juni wordt het Alphense stadshart omgetoverd tot een levendig Romeins dorp, speciaal voor groepen van zowel jongeren als ouderen. Het programma biedt activiteiten zoals een speurtocht en Romeinse vaartochten, waardoor op een interactieve manier kennis gemaakt kan worden met de Romeinse geschiedenis van Alphen. 

Sport gisteren 11:50

Supporters opgelet: Hier kijk je zondag het EK voetbal in Alphen

Zondag om 15:00 uur begint het Nederlands Elftal aan hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Polen. Op diverse locaties in Alphen aan den Rijn kun je de wedstrijd live op grote schermen bekijken. Ontdek hier waar je kunt genieten van deze spannende wedstrijd.