Pixabay

Alphense huisarts beschuldigd van opgeven verkeerde doodsoorzaak: “Ik heb naar eer en weten gehandeld”

Op internet en social media gaat een verhaal rond van een Alphense huisarts die een verkeerde doodsoorzaak zou hebben opgegeven. Een man zou overleden zijn aan hartfalen in plaats van aan corona, zo wordt gesteld. Zelf spreekt de huisarts van een lastercampagne tegen hem.

Het gaat om een bericht dat een paar dagen geleden geplaatst is op de website CommonSenseTV. Marcel van Tol schrijft daar dat er te makkelijk wordt gedaan met het noteren van het coronavirus als doodsoorzaak op overlijdensformulieren. Volgens hem zouden overheden medici belonen om het coronavirus als doodsoorzaak op te geven.

Doodsoorzaakverklaring

Deze gedachtegang van Van Tol werd voor hem bevestigd toen hij ‘met eigen ogen’ zag dat dit bij zijn vader gebeurde. Zijn vader was al jaren hartpatiënt, maar na zijn overlijden stond op de doodsoorzaakverklaring dat hij aan corona overleden was. “Zonder enig onderzoek, zonder enige kennis van mijn vaders dossier, zonder ook maar één vraag te stellen aan de huisarts van mijn vader of aan de familie, schrijft R.J. van Rijn, arts van wacht op zondagavond 14 februari, in Alphen aan den Rijn, op het formulier dat mijn vader aan covid-19 is overleden en daar bovendien vier dagen ziek van geweest is”, schrijft Van Tol.

De doodsoorzaakverklaring (B-formulier), dat altijd verzegeld is, mag door familie niet geopend worden. Als dit wel wordt gedaan maakt deze persoon zich schuldig aan een strafbaar feit. Dat was voor Van Tol echter geen reden om dit niet te doen. “Nu wil het toeval dat nieuwsgierigheid een familiekwaal is en wij wel graag wilden weten wat er op dit formulier stond. Vooral omdat de arts van wacht ons medegedeeld had dat we deze enveloppe niet mochten openen”, zo luidt het argument in het artikel.

Lastercampagne

Van Tol heeft aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte. Maar ook huisarts Van Rijn laat weten aangifte te hebben gedaan. Op Facebook heeft de huisartsenpraktijk een bericht gedeeld als reactie op het verhaal dat rondgaat. Dit om open kaart te spelen met zijn patiënten, zo stelt huisarts Van Rijn. “Door een corona-ontkennend gezin is er een lastercampagne tegen mij gestart op internet en social media. Heel bitter, maar ik zie een procedure wegens smaad, laster en aantasting van mijn goede naam als dokter met vertrouwen tegemoet.”

In verband met beroepsgeheim kan de huisarts verder niet inhoudelijk reageren op wat er gaande is. In een reactie zegt hij wel het volgende: “Ik heb naar eer en weten gehandeld. Dat dit rondgaat op social media beschadigd mijn reputatie als huisarts behoorlijk. Als huisarts is integriteit en vertrouwen erg kostbaar. We hebben de afgelopen jaren veel nieuwe patiënten mogen ontvangen in onze praktijk, maar nu is er veel onrust. Gelukkig zijn er veel patiënten die mij steunen. Daarbij, wat zou mijn motief zijn om een verkeerde doodsoorzaak op te geven?” Daarbij roept Van Tol in het artikel iedereen op om de enveloppe open te maken. “Als huisarts raad ik dat af, omdat het een delict is”, besluit Van Rijn.

Beide partijen hebben aangifte gedaan, dus er zal een juridisch proces volgen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.