Alphense huishoudens ontvangen in juni de afvalpas

Alle huishoudens in Alphen aan den Rijn ontvangen in juni de nieuwe afvalpas. Ook Zwammerdam en Aarlanderveen ontvangen dan hun pas. Boskoopse huishoudens zijn inmiddels voorzien, de andere kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn volgen in april. Vanaf dat moment is ook het Ecopark alleen nog met de afvalpas toegankelijk.

Het openen van de ondergrondse containers voor restafval kan straks alleen met een afvalpas. Hiermee wil de gemeente een nieuwe impuls geven aan het scheiden van afval. Alphen aan den Rijn heeft de ambitie om in 2025 honderd procent van het huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en grondstoffen te sparen. In 2020 wil de gemeente al komen tot 75 procent.

Alleen particulieren uit de gemeente Alphen aan den Rijn hebben straks toegang tot de ondergrondse restafvalcontainers. Zo wordt voorkomen dat bedrijven en inwoners van omliggende gemeenten – die betalen voor het storten van hun restafval – het restafval storten in de containers uit Alphen aan den Rijn. Vanaf 7 juni is de afvalpas ook nodig voor toegang tot Ecopark De Limes.

Planning
Zo'n 18.500 huishoudens in de wijken Ridderveld en Lage Zijde ontvangen hun afvalpas in mei. In juni volgen de overige 13.500 afvalpassen in Hoge Zijde, Kerk en Zanen, Zwammerdam en Aarlanderveen. "Dit is een globale planning. Pas als alles goed ingeregeld is, rollen we nieuwe wijken uit", meldt een woordvoerster van de gemeente.

Niet betalen per zak
Via de pas gaat Alphenaren niet per vuilniszak betalen, zoals wethouder Tseard Hoekstra een jaar geleden voorstelde. De gemeenteraad besloot daarna dat men niet hoeft te betalen per keer dat restafval wordt aangeboden. Het systeem van afvalstoffenheffing blijft dus ongewijzigd.

Halverwege 2018 evalueert de gemeenteraad de haalbaarheid van de doelstelling van 75 procent bronscheiding in 2020. Indien dit niet haalbaar is, dan is het betalen voor het storten van restafval een mogelijke aanvullende maatregel die aan de gemeenteraad zou kunnen worden voorgelegd.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphense Zendmast vandaag 15:23

Zendmast kleurt roze voor Stichting TuTu

Kijk je zaterdagavond naar de Alphense zendmast? Dan zal je zien dat de toren roze verlicht is. Dit vanwege het Vier De Leven Feest van Stichting TuTu.

Advertorial Overige vandaag 14:06

Met Alphens Bootverhuur kan iedereen genieten van een dag op het water

Waar je ook heen gaat, varen is altijd een goede manier om te ontspannen en te genieten. En varen over de Rijn is toch wel een van de mooiste manieren om Alphen aan den Rijn te bekijken. Of heerlijk naar het Braassemermeer om daar even te plonsen. Varen door de grachten van Leiden of de Nieuwkoopse plassen op. Het behoort nu allemaal tot de mogelijkheden.

Overige vandaag 12:50

Stichting Help Anders: een nieuwe voorzitter, hetzelfde motto

René Sassen heeft het stokje van het voorzitterschap voor Stichting Help Anders doorgegeven aan Harold Koelemij. De stichting heeft inmiddels zeventien vrijwilligers uit de buurt bijeengebracht. Het is de bedoeling dat de Edelstenenbuurt in naam en uitstraling gaat veranderen.

Verkeer en vervoer vandaag 11:34

Laadpunten voor elektrische auto’s in Alphen aan de Rijn stijgt met 21%

In Alphen aan de Rijn is het aantal laadpunten voor elektrische auto’s in een jaar tijd gestegen met 21%. Deze groei vond plaats in april 2021 t/m april 2022. In het begin van 2021 stonden er 734 laadpunten verspreid door heel Alphen aan de Rijn, wat is gestegen naar 885.