The ADELE Project/ Robert Stifter

Alphense Jolanda ontroert theaterpubliek met tribute aan Adele

Al 8 jaar lang kruipt de Alphense Jolanda Knecht in de huid van de Britse zangeres Adele. Met haar stem en de achterliggende verhalen weet ze Adele op een innemende manier tot leven te wekken. Ze is niet voor niets uitgeroepen tot de beste ‘Adele sound & lookalike’ van Europa. Afgelopen voorjaar stond ze met The ADELE Project zelfs op de planken van het Circustheater. “Een droom die uitkwam.”

Het begon allemaal in Querelle. Met een biertje in de hand aan de bar, ontstond het idee om een tribute band te beginnen voor niemand minder dan Adele. Onder de naam The ADELE Project treedt Jolanda sindsdien samen met 6 getalenteerde bandleden op in theaters. “Van het geluid en het licht tot aan de songkeuze en de styling, over elk klein detail denken we na”, vertelt ze. Maar aan het begin was het natuurlijk niet gelijk perfect. “De eerste voorstellingen gebruikten we om ons concept te finetunen. Zo maakte ik eerst grapjes in het Engels, wat totaal niet aansloeg. Het was zoeken naar een goede balans.”

Een vleugje Jolanda

Inmiddels is het 8 jaar later en is die balans gevonden. “De mensen in het theater krijgen nu dezelfde experience als wanneer ze naar Adele zouden gaan. De muziek, de styling, de sfeer – we gaan voor het complete plaatje. En daar zit altijd een vleugje Jolanda in. Mijn stem lijkt dan wel op die van Adele, maar is zeker niet identiek. Dat neemt niet weg dat het aanslaat bij het publiek, vooral in combinatie met de verhalen eromheen. Bij een concert van Adele hoor je die verhalen natuurlijk niet. Dat krijgen we ook terug van het publiek als we na afloop in de foyer met hen praten. De muziek in combinatie met de verhalen erachter ontroert mensen. En dat geldt voor jong en oud. Dat laat zien dat de muziek van Adele iedereen raakt.”

Tekst loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - The ADELE Project EXTRA FOTO.PNG

Lookalike

Bij een tribute hoort natuurlijk een lookalike van de artiest. “Door de jaren heen is Adele natuurlijk behoorlijk veranderd. Aan het begin droeg ik een pruik en een grote jurk om op haar te lijken, maar dat is de laatste paar jaar niet meer nodig.” Jolanda doelt daarmee op de transformatie van de Britse zangeres. “In de voorstellingen die daarop volgden grapte ik dat ik nu ook aan de bak moest; alleen nog maar blaadjes sla voor mij”, lacht Jolanda. “Maar het valt mee, hoor. De act staat nog steeds!”

Ook het gedrag van Adele heeft Jolanda onder de loep genomen. “Als mens is ze een bijzonder figuur. Ze is de afgelopen jaren wel wat Amerikaanser geworden, maar ze blijft iets menselijks en kwetsbaars houden. Ze durft zichzelf te zijn en zichzelf open te stellen. Tegelijkertijd herken ik ook dingen van mezelf in haar. Adele is bijvoorbeeld altijd zenuwachtig voor een show, dat heb ik ook. Aan het begin van een voorstelling hoor je altijd de zenuwen in mijn stem. Dat soort overeenkomsten maken het makkelijker om me in haar te verplaatsen.”

Een uitverkocht Circustheater

Sinds 2014 reist The ADELE Project door Nederland, België en Duitsland. Het hoogtepunt? Dat was toch wel de voorstelling in het Circustheater afgelopen Pasen. “De eerste musical die ik daar als klein meisje zag was The Phantom of the Opera, samen met mijn oma. In mijn dagboek schreef ik toen hoe geweldig ik dat vond. Dat dagboek heb ik afgelopen Pasen meegenomen de bühne op. In een uitverkocht Circustheater heb ik daar een stukje uit voorgelezen. Dat was heel bijzonder. Een moment dat ik niet snel zal vergeten!”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!