The ADELE Project/ Robert Stifter

Alphense Jolanda ontroert theaterpubliek met tribute aan Adele

Al 8 jaar lang kruipt de Alphense Jolanda Knecht in de huid van de Britse zangeres Adele. Met haar stem en de achterliggende verhalen weet ze Adele op een innemende manier tot leven te wekken. Ze is niet voor niets uitgeroepen tot de beste ‘Adele sound & lookalike’ van Europa. Afgelopen voorjaar stond ze met The ADELE Project zelfs op de planken van het Circustheater. “Een droom die uitkwam.”

Het begon allemaal in Querelle. Met een biertje in de hand aan de bar, ontstond het idee om een tribute band te beginnen voor niemand minder dan Adele. Onder de naam The ADELE Project treedt Jolanda sindsdien samen met 6 getalenteerde bandleden op in theaters. “Van het geluid en het licht tot aan de songkeuze en de styling, over elk klein detail denken we na”, vertelt ze. Maar aan het begin was het natuurlijk niet gelijk perfect. “De eerste voorstellingen gebruikten we om ons concept te finetunen. Zo maakte ik eerst grapjes in het Engels, wat totaal niet aansloeg. Het was zoeken naar een goede balans.”

Een vleugje Jolanda

Inmiddels is het 8 jaar later en is die balans gevonden. “De mensen in het theater krijgen nu dezelfde experience als wanneer ze naar Adele zouden gaan. De muziek, de styling, de sfeer – we gaan voor het complete plaatje. En daar zit altijd een vleugje Jolanda in. Mijn stem lijkt dan wel op die van Adele, maar is zeker niet identiek. Dat neemt niet weg dat het aanslaat bij het publiek, vooral in combinatie met de verhalen eromheen. Bij een concert van Adele hoor je die verhalen natuurlijk niet. Dat krijgen we ook terug van het publiek als we na afloop in de foyer met hen praten. De muziek in combinatie met de verhalen erachter ontroert mensen. En dat geldt voor jong en oud. Dat laat zien dat de muziek van Adele iedereen raakt.”

Tekst loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - The ADELE Project EXTRA FOTO.PNG

Lookalike

Bij een tribute hoort natuurlijk een lookalike van de artiest. “Door de jaren heen is Adele natuurlijk behoorlijk veranderd. Aan het begin droeg ik een pruik en een grote jurk om op haar te lijken, maar dat is de laatste paar jaar niet meer nodig.” Jolanda doelt daarmee op de transformatie van de Britse zangeres. “In de voorstellingen die daarop volgden grapte ik dat ik nu ook aan de bak moest; alleen nog maar blaadjes sla voor mij”, lacht Jolanda. “Maar het valt mee, hoor. De act staat nog steeds!”

Ook het gedrag van Adele heeft Jolanda onder de loep genomen. “Als mens is ze een bijzonder figuur. Ze is de afgelopen jaren wel wat Amerikaanser geworden, maar ze blijft iets menselijks en kwetsbaars houden. Ze durft zichzelf te zijn en zichzelf open te stellen. Tegelijkertijd herken ik ook dingen van mezelf in haar. Adele is bijvoorbeeld altijd zenuwachtig voor een show, dat heb ik ook. Aan het begin van een voorstelling hoor je altijd de zenuwen in mijn stem. Dat soort overeenkomsten maken het makkelijker om me in haar te verplaatsen.”

Een uitverkocht Circustheater

Sinds 2014 reist The ADELE Project door Nederland, België en Duitsland. Het hoogtepunt? Dat was toch wel de voorstelling in het Circustheater afgelopen Pasen. “De eerste musical die ik daar als klein meisje zag was The Phantom of the Opera, samen met mijn oma. In mijn dagboek schreef ik toen hoe geweldig ik dat vond. Dat dagboek heb ik afgelopen Pasen meegenomen de bühne op. In een uitverkocht Circustheater heb ik daar een stukje uit voorgelezen. Dat was heel bijzonder. Een moment dat ik niet snel zal vergeten!”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.