Alphens

Alphense kinderburgemeester wordt woensdag geïnstalleerd

De kinderburgemeester van gemeente Alphen aan den Rijn wordt woensdag 20 november gekozen uit zes kandidaten. Daarna wordt de kinderburgemeester geïnstalleerd door burgemeester Liesbeth Spies.

Burgemeester Spies is blij met de grote respons voor de functie van kinderburgemeester. Er hebben zich maar liefst 89 kandidaten aangemeld. Zij deden dit met een YouTube filmpje. Uit de kandidaten zijn door een aantal echte Alphense gemeenteraadsleden maandagavond de zes finalisten geselecteerd.

De zes kandidaten, twee heren en vier dames, moeten nu een presentatie geven aan de kindergemeenteraad. Zij vertellen dan waarom zij zelf de beste kandidaat zijn. Ook zullen ze een openingshandeling verrichten en een interview geven aan een journalist van het AD Groene Hart.
De kandidaten worden beoordeeld door de 25-koppige kindergemeenteraad en door een vakjury. In de vakjury zitten burgemeester Spies, drie raadsleden en wethouder Gert-Jan Schotanus. Beide jury’s tellen voor 50 procent. Mogelijk wordt gekozen kinderburgemeester het hele jaar vergezeld door de andere vijf kandidaten die dan wethouder worden.

"Het doel van de kindergemeenteraad is natuurlijk om kinderen bij de politiek te betrekken", vertelt Spies. "In de klas bespreken ze bijvoorbeeld wat je voor een afgesproken budget kunt doen. En hoe je een meerderheid voor jouw voorstel krijgt." De kinderburgemeester ontvangt een eigen ambtsketen en mag een jaar lang met burgemeester Spies op stap.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:13

Ritmische groep Wilskracht pakt opnieuw de winst

De seniorengroep ritmische gymnastiek van Wilskracht zette in het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 december tijdens de internationale DreamCup in Hoofddorp opnieuw een foutloze oefening met bal neer.

Stadshart vandaag 15:52

IJsbaan op het Rijnplein in opbouw

Van vrijdag 13 december tot en met maandag 6 januari 2020 kan er geschaatst worden op het Rijnplein in Alphen aan den Rijn. De opbouw van de ijsbaan is momenteel in volle gang.

Verkeer en vervoer vandaag 15:20

Geen treinen tussen Bodegraven en Alphen

Er rijden momenteel geen treinen tussen station Bodegraven en station Alphen aan den Rijn. De oorzaak hiervan is een defecte spoorbrug.

Blog Opinie vandaag 15:11

Alphen blameert zich tegen de nummer laatst

A.V.V. Alphen is in de derde klasse A zondag vooralsnog niet meer dan een middenmoter. Toch richt men zich bij de club gelet op het ogenschijnlijk gemakkelijke programma op het winnen van de tweede periode.

Winactie Overige vandaag 14:43

Win een zitzak van Slijterij Jelfra De Toren

Kijk jij graag voetbal in stijl? En doe je dit het liefst op een relaxte en ontspannen manier? Dan hebben wij goed nieuws! Wij mogen namens Slijterij Jelfra De Toren een toffe Heineken/Champions League zitzak weggeven.