Alphens

Alphense kinderburgemeester wordt woensdag geïnstalleerd

De kinderburgemeester van gemeente Alphen aan den Rijn wordt woensdag 20 november gekozen uit zes kandidaten. Daarna wordt de kinderburgemeester geïnstalleerd door burgemeester Liesbeth Spies.

Burgemeester Spies is blij met de grote respons voor de functie van kinderburgemeester. Er hebben zich maar liefst 89 kandidaten aangemeld. Zij deden dit met een YouTube filmpje. Uit de kandidaten zijn door een aantal echte Alphense gemeenteraadsleden maandagavond de zes finalisten geselecteerd.

De zes kandidaten, twee heren en vier dames, moeten nu een presentatie geven aan de kindergemeenteraad. Zij vertellen dan waarom zij zelf de beste kandidaat zijn. Ook zullen ze een openingshandeling verrichten en een interview geven aan een journalist van het AD Groene Hart.
De kandidaten worden beoordeeld door de 25-koppige kindergemeenteraad en door een vakjury. In de vakjury zitten burgemeester Spies, drie raadsleden en wethouder Gert-Jan Schotanus. Beide jury’s tellen voor 50 procent. Mogelijk wordt gekozen kinderburgemeester het hele jaar vergezeld door de andere vijf kandidaten die dan wethouder worden.

"Het doel van de kindergemeenteraad is natuurlijk om kinderen bij de politiek te betrekken", vertelt Spies. "In de klas bespreken ze bijvoorbeeld wat je voor een afgesproken budget kunt doen. En hoe je een meerderheid voor jouw voorstel krijgt." De kinderburgemeester ontvangt een eigen ambtsketen en mag een jaar lang met burgemeester Spies op stap.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 12:26

Reserveer vanaf nu voor de Alphens Restaurantweek

Donderdag 20 t/m zondag 30 augustus is het zo ver, dan gaat de zomereditie van de Alphens Restaurantweek van start. Vanaf nu is het mogelijk om couverts te reserveren bij een van de 19 deelnemende restaurants!

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 10:39

The Center of Beauty bestaat vijf jaar!

Deze maand bestaat The Center of Beauty vijf jaar, en dat moet gevierd worden met een leuke actie. Hoe heeft eigenaresse Carmen die jaren ervaren? 

Coronavirus in Alphen vandaag 09:56

Zeven nieuwe besmettingen in Alphen

GGD Hollands Midden meldt dat er in de afgelopen week in de gemeente Alphen aan den Rijn opnieuw zeven besmettingen met corona zijn vastgesteld. Een week eerder waren dat er acht.

Wonen en bouwen vandaag 08:40

Vijf jaar sinds de val van de Julianabrug: het brugdrama in beeld

Vandaag is het vijf jaar geleden dat het brugdrama plaatsvond. Bij werkzaamheden aan de Julianabrug in Alphen ging het compleet mis. Twee hijskranen die het brugdeel inhesen vielen om en richtten een enorme ravage aan. In deze fotoreportage van de Alphense fotograaf Josh Walet nemen we je mee terug naar dat bewuste moment. 

Alphens Restaurantweek gisteren 15:07

Vanaf morgen reserveren voor de zomereditie van de Alphens Restaurantweek!

Deze zomer blijven we met zijn allen meer thuis dan andere jaren. Daarom organiseren wij een speciale zomereditie van de Alphens Restaurantweek! Van 20 t/m 30 augustus zullen 19 restaurants in Alphen en omstreken hun uiterste best doen om je smaakpapillen te verrassen met een speciaal meergangen diner. Vanaf morgen 12:00 uur kun je reserveren!