Marielle Gaalswijk

Alphense Marielle (22) stapt zonder ervaring op de fiets om mee te doen aan Tour for Life

In acht dagen tijd 1300 kilometer afleggen voor het goede doel. Dat staat de Alphense Marielle Gaalswijk (22) te wachten in augustus 2021. Voor sportliefhebbers al een behoorlijke uitdaging, maar zeker voor Marielle. Zij is deze uitdaging aangegaan zonder veel ervaring met fietsen te hebben. “Het wordt heel hard trainen, maar ik heb er onwijs veel zin in!”

Elk jaar wordt de Tour for Life verreden: 1300 kilometer fietsen van Italië naar Nederland in acht dagen tijd. De fietstocht staat volledig in het teken van geld inzamelen voor het goede doel, het Daniel den Hoed fonds. Dit fonds is een onderdeel van het Erasmus MC Foundation, wat geld inzamelt voor meer wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut. Het doel van de stichting is dat iedere patiënt een behandeling op maat krijgt, aan de hand van de meest recente wetenschappelijke resultaten.

De Alphense Marielle heeft geen persoonlijke connectie met het doel, maar dat maakt niet dat ze zich minder inzet. "Het is een enorme sportieve uitdaging. Met dit doel in mijn achterhoofd is het extra motivatie voor mij om dit door te zetten. Door geld in te zamelen voor behandelingen op maat, is er een grotere kans op genezing. Dat is een prachtig doel om voor te fietsen."

Sportieve uitdaging

Marielle doet met zes anderen mee aan de Tour for Life onder de naam 'La Lanterne Rouge'. “We wonen verspreid door heel Nederland. Dat is leuk en handig om zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze actie, maar met trainen is het niet heel handig. Zeker nu in coronatijd is dat een uitdaging.” Bijzonder is dat drie van de zes teamleden ook pas sinds het voorjaar beschikken over een racefiets. “Daar ben ik er een van”, lacht Marielle. “Mijn racefiets heb ik tijdens de lockdown in april/mei gekocht. In al die maanden heb ik ook nog niet heel veel kilometers gemaakt.”

Dat werd pijnlijk duidelijk toen Marielle afgelopen donderdag op de racefiets zat voor een nulmeting. Met een apparaatje op de fiets werd gemeten hoe het ervoor stond met het uithoudingsvermogen van Marielle, en dat viel behoorlijk tegen. "Ik dacht, ik ben mentaal in orde en ben best fit, dus dat komt vast goed. Maar ik ben best wel geschrokken", vertelt ze.
"Het idee was dat ik 20 minuten lang hard zou fietsen, waarbij de instellingen zo waren gezet dat het leek alsof je de hele tijd tegen een berg van zo'n vijf procent op zou fietsen. De eerste vijf minuten vergingen me prima, maar daarna was het echt afzien. Wat was dat zwaar! Toen ik de fiets af stapte, was het eerste dat ik zei 'kunnen we ons nog uitschrijven?'. Het was echt afzien."

Oefening baart kunst, toch? 

Het is niet de eerste keer dat Marielle zich ergens vol op stort zonder ervaring te hebben. "Het is eigenlijk een terugkerend aspect in mijn leven", lacht ze. Een aantal jaar geleden heeft ze zich ook al over laten halen om mee te doen aan de vierdaagse. "Ik zei toen ja met het idee dat het er toch nooit van zou komen. De eerste keer waren we te laat met inschrijven, dus toen haalde ik opgelucht adem. Maar een jaar later waren we er wel op tijd bij. Op het moment zelf was het afzien, maar achteraf was ik enorm trots op mijn prestatie."

"Dit keer ging het op een vergelijkbare manier. Mijn zus en haar vriend, die allebei heel sportief zijn ingesteld, kwamen met het idee. Toen we een online informatieavond bijwoonde werd gezegd dat er nog maar 30 plekken beschikbaar waren, dus we moesten er snel bij zijn. Toen hebben we ons dezelfde avond nog ingeschreven." Maar Marielle heeft wel geleerd van haar ervaring met de vierdaagse. "Toen heb ik totaal niet getraind, wat echt wel een fout was. Dat ga ik dit keer wel doen. Anders ben ik na de eerste paar kilometers al helemaal op."

De komende maanden moeten Marielle en haar teamleden € 15.000 binnenhalen om de rit van Italië naar Nederland ook daadwerkelijk te kunnen rijden. Ben je benieuwd hoe het Marielle vergaat? Alphens.nl volgt Marielle de komende tijd in haar traject. Volg Marielle ook via Instagram @fietsfluencer, waar ze regelmatig updates deelt. 

tour for life marielle op de fiets.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.