Marielle Gaalswijk

Alphense Marielle (22) stapt zonder ervaring op de fiets om mee te doen aan Tour for Life

In acht dagen tijd 1300 kilometer afleggen voor het goede doel. Dat staat de Alphense Marielle Gaalswijk (22) te wachten in augustus 2021. Voor sportliefhebbers al een behoorlijke uitdaging, maar zeker voor Marielle. Zij is deze uitdaging aangegaan zonder veel ervaring met fietsen te hebben. “Het wordt heel hard trainen, maar ik heb er onwijs veel zin in!”

Elk jaar wordt de Tour for Life verreden: 1300 kilometer fietsen van Italië naar Nederland in acht dagen tijd. De fietstocht staat volledig in het teken van geld inzamelen voor het goede doel, het Daniel den Hoed fonds. Dit fonds is een onderdeel van het Erasmus MC Foundation, wat geld inzamelt voor meer wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut. Het doel van de stichting is dat iedere patiënt een behandeling op maat krijgt, aan de hand van de meest recente wetenschappelijke resultaten.

De Alphense Marielle heeft geen persoonlijke connectie met het doel, maar dat maakt niet dat ze zich minder inzet. "Het is een enorme sportieve uitdaging. Met dit doel in mijn achterhoofd is het extra motivatie voor mij om dit door te zetten. Door geld in te zamelen voor behandelingen op maat, is er een grotere kans op genezing. Dat is een prachtig doel om voor te fietsen."

Sportieve uitdaging

Marielle doet met zes anderen mee aan de Tour for Life onder de naam 'La Lanterne Rouge'. “We wonen verspreid door heel Nederland. Dat is leuk en handig om zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze actie, maar met trainen is het niet heel handig. Zeker nu in coronatijd is dat een uitdaging.” Bijzonder is dat drie van de zes teamleden ook pas sinds het voorjaar beschikken over een racefiets. “Daar ben ik er een van”, lacht Marielle. “Mijn racefiets heb ik tijdens de lockdown in april/mei gekocht. In al die maanden heb ik ook nog niet heel veel kilometers gemaakt.”

Dat werd pijnlijk duidelijk toen Marielle afgelopen donderdag op de racefiets zat voor een nulmeting. Met een apparaatje op de fiets werd gemeten hoe het ervoor stond met het uithoudingsvermogen van Marielle, en dat viel behoorlijk tegen. "Ik dacht, ik ben mentaal in orde en ben best fit, dus dat komt vast goed. Maar ik ben best wel geschrokken", vertelt ze.
"Het idee was dat ik 20 minuten lang hard zou fietsen, waarbij de instellingen zo waren gezet dat het leek alsof je de hele tijd tegen een berg van zo'n vijf procent op zou fietsen. De eerste vijf minuten vergingen me prima, maar daarna was het echt afzien. Wat was dat zwaar! Toen ik de fiets af stapte, was het eerste dat ik zei 'kunnen we ons nog uitschrijven?'. Het was echt afzien."

Oefening baart kunst, toch? 

Het is niet de eerste keer dat Marielle zich ergens vol op stort zonder ervaring te hebben. "Het is eigenlijk een terugkerend aspect in mijn leven", lacht ze. Een aantal jaar geleden heeft ze zich ook al over laten halen om mee te doen aan de vierdaagse. "Ik zei toen ja met het idee dat het er toch nooit van zou komen. De eerste keer waren we te laat met inschrijven, dus toen haalde ik opgelucht adem. Maar een jaar later waren we er wel op tijd bij. Op het moment zelf was het afzien, maar achteraf was ik enorm trots op mijn prestatie."

"Dit keer ging het op een vergelijkbare manier. Mijn zus en haar vriend, die allebei heel sportief zijn ingesteld, kwamen met het idee. Toen we een online informatieavond bijwoonde werd gezegd dat er nog maar 30 plekken beschikbaar waren, dus we moesten er snel bij zijn. Toen hebben we ons dezelfde avond nog ingeschreven." Maar Marielle heeft wel geleerd van haar ervaring met de vierdaagse. "Toen heb ik totaal niet getraind, wat echt wel een fout was. Dat ga ik dit keer wel doen. Anders ben ik na de eerste paar kilometers al helemaal op."

De komende maanden moeten Marielle en haar teamleden € 15.000 binnenhalen om de rit van Italië naar Nederland ook daadwerkelijk te kunnen rijden. Ben je benieuwd hoe het Marielle vergaat? Alphens.nl volgt Marielle de komende tijd in haar traject. Volg Marielle ook via Instagram @fietsfluencer, waar ze regelmatig updates deelt. 

tour for life marielle op de fiets.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:59

Alphen Beweegt en 4Sport organiseren gratis jongerenbootcamp

Heb jij zin om een uur lang het beste uit jezelf te halen? Ben je niet bang om vies te worden, en wil je lekker sporten in de buitenlucht? Dan zien Alphen Beweegt en 4Sport jou volgende week bij de jongerenbootcamp!

Wonen en bouwen vandaag 14:30

Dit jaar eenmalige huurverlaging voor sociale huurwoningen

In 2021 hebben huurders in sociale huurwoningen met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging. De regering kondigde dit vorig jaar aan tijdens Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een aantal huurders van Woonforte.

Overige vandaag 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok.