Josh Walet

Alphense moet haar huis uit en besluit rond te gaan trekken door Nederland

Naomi Zoutman (27) doet dingen graag net even iets anders. Toen ze haar tijdelijke woning uit moest, maakte ze dan ook niet de gebruikelijke keuze om een andere woning te zoeken. In plaats daarvan besloot de Alphense het avontuur met beide handen aan te grijpen: maandag start ze met backpacken door Nederland.

Het afgelopen jaar had Naomi een woning in het Rode Dorp in Alphen. Daar komt maandag echter verandering in. Op maandag 14 september moet ze namelijk haar huis uit omdat er binnenkort gestart wordt met de sloop van het Rode Dorp. Maar in plaats van een nieuwe woning te zoeken, zal ze door Nederland rond gaan trekken met haar backpack.

Ervaring met backpacken

Voor Naomi is het niet de eerste keer dat ze met haar backpack op pad gaat. “In 2018 ben ik wezen backpacken in Australië. Dat was echt een fantastische ervaring. Na terugkomst in Nederland wilde ik me nog niet gelijk settelen, dus toen heb ik ook nog door Nederland rondgetrokken met mijn backpack. Het verschil met backpacken in Australië was echt groot, dat was wel even omschakelen”, lacht Naomi. “Wij hebben in Nederland zo’n andere cultuur, dus ik ervaarde gelijk hoe anders het hier ging, zeker ook in de buurt van Alphen.”

Toen brak op een gegeven moment de tijd aan dat Naomi moe werd van het reizen en op zoek moest naar een alternatief. “Ik stond wel al ingeschreven voor een huurwoning, maar omdat dat niet gelijk mogelijk was, ben ik uiteindelijk ingetrokken bij een vriendin en haar vriend. Voordat ik op dat aanbod in ging, heb ik wel echt getwijfeld. Je wilt iemand niet tot last zijn, zeker omdat ze in verwachting waren van hun eerste kindje. Pas toen ze me echt verzekerden dat ik hen niet tot last was, ben ik daar op zolder ingetrokken. Uiteindelijk heb ik daar tien maanden gewoond.”

Op zoek naar een oplossing

In april 2019 kon Naomi via Ad Hoc een woning krijgen. “Na veel huizen bekeken te hebben, trok ik uiteindelijk in een woning in het Rode Dorp. Maar voordat ik daar in kon trekken, moest er eerst nog veel geklust worden. Het was echt een oud huis, dat merkte je aan alles”, vertelt ze. Op dat moment wist Naomi ook al dat het om een tijdelijke woning ging. “Ik had een jaarcontract gekregen, waarvan ik wist dat verlenging er eigenlijk niet in zat. De sloop en wederopbouw van het Rode Dorp zit er namelijk aan te komen. Tot juli 2020 had ik zekerheid, maar alle dagen die ik daarna nog in het huis kon blijven was alleen maar mooi meegenomen.”

Een aantal maanden geleden begon de klok wel te tikken, want een alternatief had Naomi nog niet. Maar dit baarde Naomi nog geen zorgen, dit in tegenstelling tot de geluiden die ze hoorde vanuit haar omgeving. “Vanuit verschillende hoeken hoorde ik vrienden vragen ‘heb je geen stress?’, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet heel gevoelig voor ben. Toch werd ik na een tijdje wel gedwongen om een oplossing te bedenken, want ik moest wel een alternatief hebben. Stress had ik dan wel niet, maar om nou uiteindelijk onder een brug te moeten slapen…”

Daarom ging ze haar opties af. “Een mogelijkheid zou kunnen zijn om bij de man in te trekken met wie ik aan het daten ben, maar dat wilde ik liever niet. Ik vind het belangrijk om op mijn eigen benen te staan en wil samen gaan wonen met mijn partner wanneer wij daar beide ready voor zijn vanuit onze relatie, en niet omdat omstandigheden hiervoor zorgen.” Een nieuwe woning regelen via Ad Hoc behoorde ook tot de opties, maar tegelijkertijd ging het idee van backpacken door Nederland ook kriebelen. “Een woning regelen via Ad Hoc duurde elke keer erg lang, dus op een gegeven moment had ik een deadline voor mezelf gesteld: als het voor een bepaalde dag niet was geregeld, zou ik de knoop doorhakken. De deadline zat er immers aan te komen.”

Tegendraads

De keuze was dus gevallen op backpacken door Nederland. “En misschien ook wel door Duitsland en België, maar dat hangt natuurlijk ook af van de ontwikkelingen rondom corona”, vult ze aan. “Het zal aan het begin spannend worden en natuurlijk moet je rekening houden met een bepaald budget. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk van bestemming wisselen, maar ik moet dus wel elke keer op zoek naar een plek waar ik dan kan verblijven. Ik moet wel echt zeggen dat er nu zo'n 600 achtbanen van binnen afgaan, want het komt nu wel heel dichtbij.”

Het is in ieder geval een oplossing die past bij Naomi. “Van nature ben ik echt een adrenalinejunkie, dus dit past helemaal bij me”, vertelt Naomi enthousiast. “Ik doe dingen ook graag net even iets anders dan normaal. Waar mensen rechts gaan, ga ik graag links. Ik onderneem graag nieuwe dingen en het is heerlijk om op deze manier uit de dagelijkse sleur te kunnen komen. Ik stap dus bewust zelf uit de dagelijkse standaard, ook omdat ik wil ondervinden of dit bestaan mij gelukkig maakt. Het is een mooi moment om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe perspectieven te ontdekken, ook om zelf op persoonlijk vlak te groeien.”

Ben jij benieuwd naar de avonturen en ervaringen die Naomi opdoet tijdens haar rondreis door Nederland? Houd Alphens.nl dan in de gaten, want in wekelijkse blogs en vlogs neemt zij jou onder de noemer ‘Op reis met Naomi’ mee langs de mooiste plekjes en deelt ze al haar ervaringen. “Door mijn ervaringen met iedereen te delen hoop ik dat ik een zaadje van bewustwording kan planten: het is niet nodig om in een dagelijkse sleur te blijven als je er niet gelukkig van wordt, daar kun je zelf wat aan veranderen.”

Volg Naomi ook op Instagram en Facebook, waar ze regelmatig zal posten over haar ervaringen. Weet jij een adres waar Naomi een paar dagen zou kunnen verblijven? Laat het haar dan weten! 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.