Marius Roos

Alphense ondernemers lopen voorop op het gebied van duurzaamheid

Die conclusie werd getrokken na afloop van de VOA Green Deal Talkshow in Alphen op 15 februari. Vijf grote, lokale ondernemers deelden hun successen en frustraties over het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Onder aanvoering van de VOA riepen zij en nog 36 grote, lokale ondernemers de overheid eerder al op om duurzaam te werk te gaan bij de corona-herstelplannen. 

Jan Peter Balkenende was als gast in de uitzending namens de Dutch Sustainable Growth Coalition. Hij was zichtbaar onder de indruk van de ambities en duurzaamheidsprestaties van de Alphense ondernemingen: “Ik zie hier de triple helix in werking: bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Die drie heb je nodig om succesvol te innoveren. Ik heb veel authentieke verhalen gehoord, hier ligt een heel stevig fundament.”

De successen en frustraties van de ondernemers

Zeeman, CleanLease, Vermeulen Groep, Hoogeveen Plants en mboRijnland deelden in de talkshow hun successen en frustraties aan tafel. Dagvoorzitter Lars Sørensen constateert een verschil in focus: “In 2015 liep de overheid nog voorop met het tekenen van de Sustainable Development Goals (SDG’s), maar nu beweegt het veld. Bij ondernemers zit duurzaamheid al in het DNA, nu de overheid nog.”

CleanLease is al ver met het volledig circulair inrichten van hun gehele product life cycle en dienstverlening, maar loopt aan tegen tenders van de (semi-)overheid waarin ondanks alle mooie duurzaamheidsbeloften nog steeds op (de laagste) prijs wordt geselecteerd. “Als de klant niet mee wenst te investeren in duurzaamheid krijg je businesscase nooit rond”, aldus Monique Chaudron, innovatiemanager bij CleanLease.

De Vermeulen Groep herkent zich in dit verhaal. Zij ontwikkelden samen met Nettenergy GH2 (Groene Hart Waterstof). Met GH2 worden afval, bermgras en snoeihout omgezet naar groene elektriciteit, bodemverbeteraar biochar en later ook waterstof. Vermeulen Groep wil heel graag opschalen, maar loopt tegen één hobbel aan: de provincie. “Het vergunningentraject van de provincie duurt veel te lang naar mijn zin. Wij kunnen veel voor de overheid betekenen, maar dan hebben we wel hun medewerking nodig”, aldus Zwiep Vermeulen, commercieel directeur van de Vermeulen Groep.

Tekst loopt door onder de foto

VOA_Green_deal_2021__DSC0424_LR.jpg
Tafelheer tijdens deze TV uitzending was de heer J.P. Balkenende, tevens voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition.

Bob Hoogerdijk van Hoogeveen Plants demonstreerde met hun biologische appelboom ‘de rode van Boskoop’ hoe ver zij zijn met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Ze gebruiken bij de biologische teelt geen pesticiden en kunstmest en de verpakking (potten, etiketten en labels, etc) die ze gebruiken zijn volledig recyclebaar. “Waar wij tegenaan lopen is dat binnen de EU allemaal andere regels gehanteerd worden, waardoor er in Europa geen level playing field is. Dat moet veranderen.”

Tips: de SDG’s realiseren door kleine stappen en samenwerking

Arnoud van Vliet van Zeeman pleit voor het maken van kleine stappen: “Eat the elephant bite by bite”. Als grote onderneming kunnen we sneller opschalen, maar ook voor ons werkt het het best om verduurzaming behapbaar te maken. “Maak steeds kleine stappen en zet dat consistent door, ook tijdens de coronacrisis”, was zijn pleidooi. mboRijnland leidt de medewerkers van de toekomst op en besteedt daarom veel aandacht aan duurzaamheid in hun opleidingen. “We leiden jongeren op voor beroepen die nu nog niet bestaan en daarom is de samenwerking met het bedrijfsleven cruciaal. Die samenwerking loopt in de regio goed, maar kan natuurlijk altijd nog beter”, vertelt Otto Jelsma, voorzitter van het College van Bestuur.

Waarom organiseerde de VOA deze talkshow?

Het begon met de oproep van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) in juni vorig jaar. Deze ‘coalitie’ van acht internationaal opererende bedrijven onder leiding van Jan Peter Balkenende riep ondernemers op om een verklaring te ondertekenen waarin zij duurzaamheid als hoeksteen beschouwen voor de corona-herstelplannen. Dankzij actief lobbywerk van de VOA XL-commissie werden er in no time 41 handtekeningen opgehaald. “Maar ook daarna bleven de positieve reacties binnenstromen, ook van kleinere bedrijven”, vertelt VOA-voorzitter Elles in ’t Veld.

“Heel veel bedrijven staan klaar om duurzamer te ondernemen. Maar ze zijn vooral individueel bezig, terwijl je dit beter samen kunt doen. Daarom willen we duurzaamheid als thema breder trekken dan bij alleen deze 41 XL-bedrijven. Wij willen onze leden daarin actief ondersteunen met de Sustainable Development Goals als leidraad.” Deze talkshow vormt hier de aftrap van. Op de planning staan al een tweetal masterclasses en in werkgroepen gaat de VOA samen met ondernemers concrete stappen zetten.

"Houd die scherpte vast"

Jan Peter Balkenende vatte aan het eind de talkshow mooi samen: “Als je de Green Deal wil volgen, is het goed om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als leidraad te hanteren. Dat betekent dat je echt je bedrijfsprocessen verduurzaamt. Aan de gedrevenheid en de prestaties van deze Alphense ondernemers zal het niet liggen. Ik ga verrijkt naar huis. Mijn advies: houd die scherpte vast. Ga als ondernemers en als VOA door op deze manier en breid het uit. Ga je verder positioneren. Wat ik heb gehoord klinkt écht goed, maar nog mooier wordt wat er hierna gaat gebeuren.”

Via onderstaande video kun je de talkshow terugkijken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Cabaret vandaag 10:59

Marlon Kicken: de cabaretier die het leven tekent

Met een ontwapenende glimlach en een relaxte houding betreedt Marlon Kicken het podium, klaar om zijn publiek mee te nemen op een reis door zijn eigen getekende wereld. Deze goedlachse cabaretier heeft zichzelf op de kaart gezet als een meester van de humor, gewapend met een gezonde dosis zelfspot.

Politiek vandaag 09:53

Leefomgeving Alphen Centrum en Park Zegersloot

In de gebiedsagenda 2024-2027 voor Alphen Centrum en Park Zegersloot gaat het over de leefomgeving van een stedelijk gebied en een aansluitend recreatiegebied. Belangrijk zijn het vergroenen van het stedelijk gebied met een goede aansluiting naar het recreatiegebied, betere verkeersveiligheid vooral voor fietsers en voetgangers en meer ontmoetingsplekken.

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.