Alphense Paula Wolvers organiseert fietstour op circuit Zandvoort om tegen stigma’s te bewegen

Op zaterdag 10 juni organiseert de Nederlandse Stichting Over Gewicht (NSOG) de eerste en gratis editie van de ‘Eigen Schuld, Dikke Bult fiets-tour’ op het circuit van Zandvoort tijdens Cycling Zandvoort. Tijdens de tour kan iedereen vanaf achttien jaar tussen 14:00 en 16:00 uur over het parcours fietsen.

Op hun eigen stads-, race of hand- of e-bike (die maximaal 25km/u kan) touren deelnemers op eigen tempo over het parcours. Pitstops kunnen deelnemers tussendoor maken in de pitbox van de NSOG.

Gratis bewegen op een unieke locatie

Meedoen is tijdens deze fietstour écht belangrijker dan winnen. Fietsen is een activiteit die bijna iedereen kan beoefenen. "En we willen met dit evenement echt iedereen die leeft/affiniteit heeft met overgewicht aanspreken, dus niet alleen de sportievelingen", zegt de Alphense Paula Wolvers, secretaris van de stichting. "Alhoewel we logischerwijs ook F1-fans en fietsliefhebbers zullen aantrekken. En dat is geen probleem." Inmiddels zijn de tickets voor iedereen gratis. "Daarmee hoeft de ticketprijs geen belemmering meer te zijn."

‘Eigen Schuld, Dikke Bult'

De naam van de tour slaat op de-per definitie onterechte-vooroordelen die bestaan rondom overgewicht. De tour is een ludieke manier om overgewicht en haar stigma’s onder de aandacht te brengen. Niet alleen mensen die geen overgewicht hebben, maar ook mensen met overgewicht zelf worden beïnvloed door vooroordelen. In de spreekkamer is overgewicht een gevoelig onderwerp, waarbij stigma’s het gesprek niet makkelijker maken. Een ervan is dat overgewicht alleen maar ‘eigen schuld’ is.

Oorzaken, voorkomen en behandelen

"Het ontstaan en in stand houden van overgewicht is veel complexer dan ‘Eigen Schuld, Dikke Bult’", zegt Wolvers. "Dan heb ik het bijvoorbeeld over onbewuste processen en de invloed van signaalstoffen bij het individu, of het bestaan van (geld)problemen waardoor iemand niet toekomt aan een gezonde leefstijl. Maar ook over onze obesogene voedselomgeving, en bijvoorbeeld de rol van marketing, voedselproducenten, regel- en wetgeving."

Ze vervolgt: "Zonder de invloed van stigma’s kunnen we met een open blik kijken waar mensen met overgewicht bij geholpen zouden zijn, en onze maatschappij. Nog steeds bestaat er geen honderd procent effectieve behandeling voor mensen die dit zouden willen, nog steeds weten we niet hoe we overgewicht en de ziekten die het kan veroorzaken kunnen voorkomen. En naar zo een situatie streven we wel!"

Bewustwording en samenwerken

Met de prikkelende naam van de tour hoopt de NSOG mensen figuurlijk tot bewegen te brengen. In de pitbox kunnen mensen met affiniteit voor het onderwerp hun ideeën met elkaar en de NSOG delen. "Op onze website staat veel informatie over de oorzaken/gevolgen van overgewicht. En een uitgebreide pagina over vooroordelen."

De NSOG verwacht niet dat het probleem van stigmatisering met één ludieke actie is opgelost. "Dat hoeft ook niet. Stap voor stap is goed. Net als dat de deelnemers geen Max Verstappen tijden hoeven te fietsen; het gesprek op een positieve, respectvolle, empathische manier in beweging brengen is het doel!"

Wil je ook meebewegen tegen de stigma’s? Of een fiets/F1 fan? Inschrijven voor de tour kan nog tot en met 10 juni 13:45 uur in de pitbox of online via www.overgewichtnederland.org.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren. 

Advertorial Evenementen vandaag 11:52

Inspiratie rondom afscheid en verlies op de uitvaartmarkt

Zaterdag 7 oktober organiseert Ammoniet Uitvaartbegeleiding een ‘uitvaartmarkt’. Hier kun je ontdekken dat er, naast de noodzakelijke dingen die geregeld moeten worden, veel interessante en prachtige mogelijkheden zijn die de periode van afscheid nemen, rouw en gemis, bijzonder en troostrijk maken.