Alphense Paula Wolvers organiseert fietstour op circuit Zandvoort om tegen stigma’s te bewegen

Op zaterdag 10 juni organiseert de Nederlandse Stichting Over Gewicht (NSOG) de eerste en gratis editie van de ‘Eigen Schuld, Dikke Bult fiets-tour’ op het circuit van Zandvoort tijdens Cycling Zandvoort. Tijdens de tour kan iedereen vanaf achttien jaar tussen 14:00 en 16:00 uur over het parcours fietsen.

Op hun eigen stads-, race of hand- of e-bike (die maximaal 25km/u kan) touren deelnemers op eigen tempo over het parcours. Pitstops kunnen deelnemers tussendoor maken in de pitbox van de NSOG.

Gratis bewegen op een unieke locatie

Meedoen is tijdens deze fietstour écht belangrijker dan winnen. Fietsen is een activiteit die bijna iedereen kan beoefenen. "En we willen met dit evenement echt iedereen die leeft/affiniteit heeft met overgewicht aanspreken, dus niet alleen de sportievelingen", zegt de Alphense Paula Wolvers, secretaris van de stichting. "Alhoewel we logischerwijs ook F1-fans en fietsliefhebbers zullen aantrekken. En dat is geen probleem." Inmiddels zijn de tickets voor iedereen gratis. "Daarmee hoeft de ticketprijs geen belemmering meer te zijn."

‘Eigen Schuld, Dikke Bult'

De naam van de tour slaat op de-per definitie onterechte-vooroordelen die bestaan rondom overgewicht. De tour is een ludieke manier om overgewicht en haar stigma’s onder de aandacht te brengen. Niet alleen mensen die geen overgewicht hebben, maar ook mensen met overgewicht zelf worden beïnvloed door vooroordelen. In de spreekkamer is overgewicht een gevoelig onderwerp, waarbij stigma’s het gesprek niet makkelijker maken. Een ervan is dat overgewicht alleen maar ‘eigen schuld’ is.

Oorzaken, voorkomen en behandelen

"Het ontstaan en in stand houden van overgewicht is veel complexer dan ‘Eigen Schuld, Dikke Bult’", zegt Wolvers. "Dan heb ik het bijvoorbeeld over onbewuste processen en de invloed van signaalstoffen bij het individu, of het bestaan van (geld)problemen waardoor iemand niet toekomt aan een gezonde leefstijl. Maar ook over onze obesogene voedselomgeving, en bijvoorbeeld de rol van marketing, voedselproducenten, regel- en wetgeving."

Ze vervolgt: "Zonder de invloed van stigma’s kunnen we met een open blik kijken waar mensen met overgewicht bij geholpen zouden zijn, en onze maatschappij. Nog steeds bestaat er geen honderd procent effectieve behandeling voor mensen die dit zouden willen, nog steeds weten we niet hoe we overgewicht en de ziekten die het kan veroorzaken kunnen voorkomen. En naar zo een situatie streven we wel!"

Bewustwording en samenwerken

Met de prikkelende naam van de tour hoopt de NSOG mensen figuurlijk tot bewegen te brengen. In de pitbox kunnen mensen met affiniteit voor het onderwerp hun ideeën met elkaar en de NSOG delen. "Op onze website staat veel informatie over de oorzaken/gevolgen van overgewicht. En een uitgebreide pagina over vooroordelen."

De NSOG verwacht niet dat het probleem van stigmatisering met één ludieke actie is opgelost. "Dat hoeft ook niet. Stap voor stap is goed. Net als dat de deelnemers geen Max Verstappen tijden hoeven te fietsen; het gesprek op een positieve, respectvolle, empathische manier in beweging brengen is het doel!"

Wil je ook meebewegen tegen de stigma’s? Of een fiets/F1 fan? Inschrijven voor de tour kan nog tot en met 10 juni 13:45 uur in de pitbox of online via www.overgewichtnederland.org.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 16:27

Alphenaar Lars voltooit historische Noordzee-oversteek op waterstofboot

Lars Wielinga (25) uit Alphen aan den Rijn heeft samen met het TU Delft Hydro Motion Team geschiedenis geschreven door op 11 juli 2024 als eerste met een volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee over te steken van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.  

Calamiteiten vandaag 13:37

Fietsster gewond bij aanrijding op de Noorderkeerkring

Zaterdagochtend heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een fietser en een auto op de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Het ongeval vond plaats rond 12:00 uur en leidde tot een snelle inzet van de hulpdiensten, inclusief de traumahelikopter.  

Werken vandaag 12:09

Vacatureoverzicht week 28: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Overige gisteren 17:01

Remco Kouwenhoven van ProviderCheck deelt handige tips om te besparen op internet en sim-only abonnementen

In deze tijden waarin alles steeds duurder wordt, is het voor veel mensen een uitdaging om de maandelijkse uitgaven onder controle te houden. Vandaag spreken we met Remco Kouwenhoven, Alphenaar en medeoprichter van vergelijkingswebsite ProviderCheck. Hij geeft ons enkele waardevolle tips om te besparen op internet en sim only abonnementen. We zitten met hem aan de koffie om te horen welke adviezen hij voor zijn dorpsgenoten heeft.