Pixabay

Alphense politie ziet gebruik van lachgas in het verkeer toenemen

Al enige tijd merkt Politie Alphen aan den Rijn dat de overlast van lachgas toeneemt. Een zorgelijke ontwikkeling, wat ook nog eens resulteert in veel aanrijdingen.

Afgelopen weekend was het ook raak met lachgas. Een auto passeerde agenten van de Alphense politie met een te hoge snelheid. Daarbij viel het oog van de agenten op de lachgasballonnetjes van de bestuurder en de lachgastank in de auto.

Dit leidde tot een achtervolging door Alphen aan den Rijn, waarbij snelheden van ver boven de 100 km/u werden gehaald. De bestuurder probeerde te ontkomen en ramde daarbij bewust de politieauto, aldus Politie Alphen aan den Rijn. De politieauto raakte hierdoor van de weg en crashte tegen een lantaarnpaal aan. Agenten deden daarna aangifte van poging tot doodslag.

Tekst loopt door onder de foto

Achtervolging politie crash

Onveilig rijgedrag door lachgas

Het is geen incident dat op zichzelf staat. De politie ziet namelijk regelmatig dat de overlast van lachgas toeneemt. “Deze overlast bestaat vooral uit onveilig rijgedrag. Dit resulteert in veel aanrijdingen waarbij de bestuurder dus lachgas had gebruikt tijdens en voor het rijden”, aldus Politie Alphen aan den Rijn.

Handhaven op het gebruik van lachgas is echter niet altijd even makkelijk. Waar je alcohol en drugs makkelijk kunt meten, is dat bij lachgas niet mogelijk. “Wij kunnen niet testen of iemand lachgas heeft gebruikt.” Ondanks dat het gebruik van lachgas moeilijk te handhaven is, kan de politie hier wel tegen optreden. “Wij kunnen een proces verbaal opmaken en deze opsturen naar het CBR voor een rijvaardigheidsonderzoek. Het vervoer van lachgas boven de twee kilo is ook strafbaar. Hiervoor zijn strenge regels gemaakt waar wij op kunnen handhaven.”

Lachgas zorgt niet alleen voor gevaarlijke situaties op de weg, maar ook voor overlast in de buurt. “Vaak maken de gastanken veel geluid wanneer er gas in de ballon wordt gelaten. Zeker 's nachts is dit goed hoorbaar en zorgt het voor (geluids)overlast. De ballonnen worden ook vaak uit de auto gegooid en blijven op straat liggen. Voor deze overtredingen kunnen wij ook handhaven.”

Tekst loopt door onder de foto

lachgas aangetroffen.jpg

Verbod op diverse locaties

Daarnaast is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Alphen aan den Rijn een aantal locaties aangewezen waar het gebruik van lachgas verboden is. De gemeente heeft een lijst samengesteld met locaties waar het sinds juli 2020 verboden is om lachgas te gebruiken. Er staat een boete van € 140 op voor wie op deze locaties toch lachgas gebruikt.

Op de lijst in de APV staan in Alphen-Stad verschillende parkeerplaatsen, onder meer de Paradijslaan en winkelcentrum Herenhof, het complete stationsgebied en de plek onder een aantal bruggen zoals de Albert Schweitzerbrug en de Julianabrug. Het gaat echter ook om het complete Zegerslootgebied inclusief de Golfbaan en om parken als het Weteringpark en het Europapark.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 14:34

Laatste optreden Van Velzen en De Jager

Kees van Velzen en Han de Jager nemen afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Beide CDA-wethouders keren niet terug in het college van burgemeester en wethouders. Zij stappen uit de actieve politiek en nemen donderdag 19 mei afscheid.

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen.