Alphens EV

Alphense politiek heeft vooral vragen over woontorens Aarhof

De Alphense politieke partijen vinden de schets voor een vernieuwd winkelcentrum De Aarhof in Alphen-Stad prachtig, maar zij zien ook een aantal haken en ogen. Vragen zijn onder meer hoe het zit met de Hema en of er wel sociale woningbouw in het plan is opgenomen.

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat de Alphense politieke partijen de geschetste plannen door ontwikkelaar SB, Sleeping Beauty, mooi en prachtig vindt, zijn er ook vragen. Dat bleek donderdag 8 oktober tijdens de presentatie tijdens de informatiemarkt over het project De Aarhof.
Het winkelcentrum is zwaar verouderd en zal worden verbouwd naar een combinatie van wonen, winkelen en overige functies. Het wonen wordt vooral geconcentreerd in twee woontorens in het midden. Hier waren ook de meeste zorgen en vragen over.

Geen sociale woningbouw
Henk Goes (PvdA) kaart aan dat het plan prachtig is, waarvoor complimenten, maar: "Als gemeenteraad hebben wij kaders gesteld voor bouwplannen met 25 procent sociale woningen en 10 procent voor middeninkomens. Komen deze er ook?"
Wethouder Gerard van As legt uit dat deze percentages gelden voor het complete ontwikkelgebied Lage Zijde en dat in de twee torens geen ruimte is voor sociale woningbouw. Ontwikkelaar Marcel Kokkeel meldt dat hij verwacht dat er juist veel middenkoop zal worden gebouwd. "Het plan is 50 procent huur en 50 procent koop."

Financiering
De complete verbouwing, inclusief gedeeltelijke sloop, zal circa 100 miljoen euro kosten. Dit bedrag moeten komen uit opbrengsten van vooral de woningen. Daarom is gekozen voor woontorens met als maximale hoogte 61 meter. "Dat is net zo hoog als de Adventskerk", meent Ank de Groot (RGL) bezorgd.
Petra Hoogenes (Nieuw Elan) wil weten of lagere torens een optie zijn. Dat is het echter niet, aldus Kokkeel: "Het was een proces van jaren van stoeien en duwen om dit plan ook financieel haalbaar te maken. Kan er een laagje af? Daar valt over te praten. Maar zonder torens is er geen plan voor De Aarhof!"

Veiligheid
Bas van Polanen (VVD) wil weten hoe het met de veiligheid is gesteld. Die zal, zo luidt het antwoord, altijd moeten voldoen aan in de wet gestelde eisen, anders komt er geen bouwvergunning. Voor woontorens zoals de geplande geldt dat vaak een droog brandveiligheidssysteem wordt ingebouwd. Daaraan kan de brandweer op de begane grond de blusauto koppelen en zo een eventuele brand op elke plek in het gebouw bestrijden.
Bovendien staat de presentatie over de schets voor een vernieuwde Aarhof helemaal aan het begin van het proces. Zaken als veiligheid, gemeentelijke eisen, participatie van de winkeliers en het bestemmingsplan moeten nog helemaal worden uitgewerkt.

Hema
Het pand waarin de Hema zit, is geen eigendom van SB. Ook hier zijn vragen over. "Wij zijn wel in gesprek met de belegger die het in eigendom heeft en het zou inderdaad gemakkelijker zijn als we dit pand kunnen kopen", aldus Kokkeel. "We ontwikkelen het plan echter onafhankelijk van het eigendom van het Hemapand."

Op de foto wethouder Gerard van As (rechts) en Marcel Kokkeel van SB. Deze foto is gemaakt in 2019.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.