Eveline Verhoeve

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil een aanzienlijk beter beleid voor dierenwelzijn. Daarvoor is in oktober 2022 onder aanvoering van Robert Blom (Nieuw Elan) een initiatiefvoorstel gemaakt. In maart 2023 is het voorstel besproken met wethouder van dierenwelzijn, Gert-Jan Schotanus. Zijn reactie op het voorstel viel toen niet goed bij de Alphense politiek: ‘de wethouder loopt in een slakkengangetje voor het dierenwelzijn’.

Inmiddels is het een jaar later en heeft de wethouder het meer dan goed gemaakt met de gemeenteraad door met een degelijke aanvulling op het dierenwelzijnsbeleid te komen. "Het aanvullende kader is een stap vooruit. Het is beter dan 'waar zijn we wel van, waar zijn we niet van'. Ons beleid is nu een voorbeeld voor andere gemeenten." De gemeenteraad vindt dit ook en zal het vaststellen van de Aanvulling Kader Dierenwelzijn goedkeuren. Het wordt in de gemeenteraad een hamerstuk en er zal daarom niet verder over worden gesproken.

Er waren nog wel vragen vanuit de politieke partijen tijdens de raadscommissievergadering van donderdag 11 april. Zo zijn er ernstige twijfels aan de toegevoegde waarde van een contract met de landelijke Dierenbescherming boven een contract met de lokale Dierenambulance. "Voor het volgende jaarcontract gaan we met de Dierenambulance om de tafel", belooft de wethouder. "We zijn groot genoeg en we hebben voldoende organisaties om het dierenwelzijnsbeleid lokaal op te pakken."

Daarnaast blijft de wens voor een 'eigen' asiel binnen de gemeentegrenzen bestaan. Op dit moment wordt gebruikgemaakt van de diensten van het dierenasiel in Gouda. "Natuurlijk willen we dat liever hier, maar we kunnen niet zelf een asiel neerzetten. Als er vanuit de markt een aanvraag komt, gaan we wel goed kijken naar de mogelijkheden."

Het chippen en steriliseren of castreren van katten is ook een heet hangijzer. Daar wordt geen standaard regeling voor in het leven geroepen. "We doen het zeker wel zodra er een budget is. Dan werken onze dierenartsen ook heel goed mee, want we hebben eerder op korte termijn zo’n actie gedaan."

Ondersteunen van diereneigenaren die van een minimaal inkomen moeten rondkomen, zal worden overlegd met de wethouder sociaal domein, Anouk Noordermeer. Handhaving is een uitdaging, er is te weinig politie om dit op te pakken en bovendien gaat het vaak om situatie waar een landelijke instelling het voor het zeggen heeft en zal handhaven zoals een inspectie. Een Alphens Platform wordt in de steigers gezet. Dit wordt een netwerk van alle organisaties die met dieren werken. Er zal minimaal een keer per jaar een bijeenkomst zijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport gisteren 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek gisteren 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.