Alphens EV

Alphense politieke partijen over de 'affaire Spies'

Alphen aan den Rijn heeft gekregen waar de gemeenteraad om heeft gevraagd: een burgemeester die de gemeente intern en extern goed vertegenwoordigd. Dat is de reden dat Liesbeth Spies nevenfuncties heeft en gebruikmaakt van haar netwerk.

De discussie tijdens de gemeenteraadsvergadering van zaterdagochtend 30 november ging over een aantal zaken: een heldere conclusie over de lokale gedragscode en een duidelijke uitspraak over de neveninkomsten van burgemeester Spies. Daarnaast gaven de fracties ook hun mening over de gedragscode, nevenfuncties, het juridisch onderzoek en beeldvorming.

Gedragscode
"We hadden het allemaal moeten weten", zei René Driesen (GroenLinks), daarmee samenvattend wat er eigenlijk is misgegaan. De gedragscode wordt namelijk uitgereikt bij het aantreden van elke bestuurder: burgemeester, wethouders, raadsleden en commissieleden. "De burgemeester had zich beter moeten laten informeren", voegde Gert van de Ham (D66) wel toe. Ank de Groot (RGL) vroeg zich af waarom niemand naar de code heeft gekeken. "Wij hebben allemaal zes jaar een blinde vlek gehad voor een code, die ons scherp had moeten houden", zei Ernst-Jan Straver (PvdA).

Kennelijk wordt de gedragscode opgevat als 'we gedragen ons netjes en we nemen geen cadeaus aan'. Dat is namelijk de gebruikelijke manier waarop een gedragscode in het bedrijfsleven wordt geïnterpreteerd.
In de Alphense gedragscode staat echter, ten onrechte, een paragraaf over neveninkomsten. "Financiën liggen vast in de gemeentewet", meldde Hans van Kuijk (SGP). Daarin gesteund door Jeroen van Gool (CDA): "Dat mag dus niet in een gedragscode staan. De gemeentewet stelt dat we ons lokaal niet moeten bemoeien met inkomsten, dan voorkom je dit soort discussies." Peter Bontekoe (WKB) voegde hieraan toe: "Landelijk is in 2010 gesteld dat alle bestuurders gelijk moeten worden behandeld."

De eindconclusie is dat de lokale gedragscode moet worden aangepast en dat gebeurt ook.

Nevenfuncties
Het fenomeen nevenfuncties is de afgelopen week een eigen leven gaan leiden. Onder meer uit reacties op social media blijkt dat inwoners niet begrijpen waarom de burgemeester 'tijd heeft voor een bijbaan'.
De bedoeling is echter dat de nevenfuncties van de burgemeester, vooral bestuursfuncties, het aanzien van de gemeente Alphen aan den Rijn versterken. "De nevenfuncties zijn van grote betekenis en hebben voordelen voor de lokale gemeenschap", aldus D66. "Wij hebben gekregen wat we wilden: een burgemeester met een groot netwerk dat goed is voor Alphen aan den Rijn en die tegelijkertijd gezellig door het dorp fietst", zei Caroline Blom (CU).
De burgemeester bespreekt haar nevenfuncties altijd met de fractievoorzitters. André de Jeu (Nieuw Elan) stelde voor om de nevenfuncties een keer met de raadsleden bespreken.

Juridische toets
De juristen van de gemeente Alphen aan den Rijn hadden vrijdag 22 november al opgemerkt dat de Alphense gedragscode niet klopt. Om 'een hoop gedoe' te voorkomen, hebben de aanwezige fractievoorzitters besloten maandag 25 november een extern advies te vragen. De interne en externe juristen zijn het eens: een aantal bepalingen, met name artikel 3.5, is in tegenspraak met de gemeentewet. Behalve Iris van de Kolk (SP) erkennen de politieke partijen het juridisch rapport als correct.

Beeldvorming
Een aantal sprekers kaartte de beeldvorming aan. "Het is niet fijn wat er nu gebeurt. Het gaat om de beleving van de inwoners", zei Anouk Noordermeer (VVD). Van de Kolk voegde toe: "Het niet verder afstaan van neveninkomsten is niet uit te leggen aan mensen die het erg moeilijk hebben. Hoewel de burgemeester juist heeft gehandeld, doe ik een moreel appel om alle neveninkomsten in de gemeentekas te storten."

Van Kuijk betreurde het dat de burgemeester zo negatief wordt afgeschilderd in 'de media'. De Jeu maakte bezwaar tegen slecht omgaan met citaten in 'de media': "Journalisten moeten feiten controleren en goed citeren. Ik ben blij dat wat ik heb gezegd is opgenomen, daar blijkt uit dat ik verkeerd ben geciteerd."

De gemeenteraad vraagt zich in het algemeen af hoe vertrouwelijke stukken zo snel in de openbaarheid konden komen. Dit geldt voor een vertrouwelijk mail van Spies aan de fractievoorzitters (vrijdag), een vertrouwelijke mail van Noordermeer aan de fractievoorzitters (weekend) en het juridisch advies (dinsdag). "Lekken is schadelijk", aldus Van Kuijk. "Het juridisch advies lag al op straat voordat het bij de fracties was."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 18:01

Bouwen in de Gnephoekpolder is lange termijn planning

De provincie Zuid-Holland is tegen nieuwbouw in de Gnephoek. Daarnaast zijn aan de zuidrand bedrijven gevestigd die niet zomaar kunnen verhuizen. Bovendien is de gemeente  geen grondeigenaar. Op de lange termijn is de Gnephoekpolder echter de ideale locatie voor een nieuwe woonwijk aan de rand van Alphen-Stad.

Politiek gisteren 17:09

Twee inwoners uit Alphen de dupe van kinderopvangtoeslag affaire

Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat er ook in Alphen aan den Rijn slachtoffers zijn van de kinderopvangtoeslagen affaire. SP had hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Uit de antwoorden blijkt dat recentelijk twee inwoners uit Alphen zich hierover bij de gemeente hebben gemeld.

Verkeer en vervoer gisteren 16:40

Gratis gehandicaptenparkeerapp slaat nog niet aan

In juni 2019 had de gemeente Alphen aan den Rijn een primeur: als eerst gemeente van Nederland werd het mogelijk om te parkeren met een gratis gehandicaptenparkeerapp (GPA). Maar doordat een overgrote meerderheid van de kaarthouders de app nog niet gebruikt, moet een handhaver achter de nieuwe scanauto aanrijden.

Blog Opinie gisteren 16:01

Gelijkspel is een teleurstelling voor ARC, Alphense Boys haakt op alle fronten af

ARC kreeg zaterdag 15 februari bezoek van Capelle waarvan de uitwedstrijd redelijk simpel met 2-1 werd gewonnen. Dat zou dus op eigen veld opnieuw moeten kunnen, want de voormalige derde divisionist stond acht plekken lager op de ranglijst en moet hard knokken om een nieuwe degradatie te voorkomen.

Advertorial Cultuur gisteren 15:19

Voorjaarsvakantie in Parkvilla

Het is bijna vakantie! Op maandag 24 februari begint in Alphen de voorjaarsvakantie. Daarom draait Parkvilla twee leuke kinderfilms voor alle leeftijde: 'De Grote Boze Vos' en ‘Solan & Ludwig gaan naar de maan’.

Calamiteiten gisteren 14:53

Politie helpt jonge beschonken vrouwen

Afgelopen weekend hebben twee jonge vrouwen iets te diep in het glaasje gekeken. Zij konden niet meer op eigen kracht thuiskomen en hadden de hulp van de politie nodig.