Alphens EV

Alphense politieke partijen over de 'affaire Spies'

Alphen aan den Rijn heeft gekregen waar de gemeenteraad om heeft gevraagd: een burgemeester die de gemeente intern en extern goed vertegenwoordigd. Dat is de reden dat Liesbeth Spies nevenfuncties heeft en gebruikmaakt van haar netwerk.

De discussie tijdens de gemeenteraadsvergadering van zaterdagochtend 30 november ging over een aantal zaken: een heldere conclusie over de lokale gedragscode en een duidelijke uitspraak over de neveninkomsten van burgemeester Spies. Daarnaast gaven de fracties ook hun mening over de gedragscode, nevenfuncties, het juridisch onderzoek en beeldvorming.

Gedragscode
"We hadden het allemaal moeten weten", zei René Driesen (GroenLinks), daarmee samenvattend wat er eigenlijk is misgegaan. De gedragscode wordt namelijk uitgereikt bij het aantreden van elke bestuurder: burgemeester, wethouders, raadsleden en commissieleden. "De burgemeester had zich beter moeten laten informeren", voegde Gert van de Ham (D66) wel toe. Ank de Groot (RGL) vroeg zich af waarom niemand naar de code heeft gekeken. "Wij hebben allemaal zes jaar een blinde vlek gehad voor een code, die ons scherp had moeten houden", zei Ernst-Jan Straver (PvdA).

Kennelijk wordt de gedragscode opgevat als 'we gedragen ons netjes en we nemen geen cadeaus aan'. Dat is namelijk de gebruikelijke manier waarop een gedragscode in het bedrijfsleven wordt geïnterpreteerd.
In de Alphense gedragscode staat echter, ten onrechte, een paragraaf over neveninkomsten. "Financiën liggen vast in de gemeentewet", meldde Hans van Kuijk (SGP). Daarin gesteund door Jeroen van Gool (CDA): "Dat mag dus niet in een gedragscode staan. De gemeentewet stelt dat we ons lokaal niet moeten bemoeien met inkomsten, dan voorkom je dit soort discussies." Peter Bontekoe (WKB) voegde hieraan toe: "Landelijk is in 2010 gesteld dat alle bestuurders gelijk moeten worden behandeld."

De eindconclusie is dat de lokale gedragscode moet worden aangepast en dat gebeurt ook.

Nevenfuncties
Het fenomeen nevenfuncties is de afgelopen week een eigen leven gaan leiden. Onder meer uit reacties op social media blijkt dat inwoners niet begrijpen waarom de burgemeester 'tijd heeft voor een bijbaan'.
De bedoeling is echter dat de nevenfuncties van de burgemeester, vooral bestuursfuncties, het aanzien van de gemeente Alphen aan den Rijn versterken. "De nevenfuncties zijn van grote betekenis en hebben voordelen voor de lokale gemeenschap", aldus D66. "Wij hebben gekregen wat we wilden: een burgemeester met een groot netwerk dat goed is voor Alphen aan den Rijn en die tegelijkertijd gezellig door het dorp fietst", zei Caroline Blom (CU).
De burgemeester bespreekt haar nevenfuncties altijd met de fractievoorzitters. André de Jeu (Nieuw Elan) stelde voor om de nevenfuncties een keer met de raadsleden bespreken.

Juridische toets
De juristen van de gemeente Alphen aan den Rijn hadden vrijdag 22 november al opgemerkt dat de Alphense gedragscode niet klopt. Om 'een hoop gedoe' te voorkomen, hebben de aanwezige fractievoorzitters besloten maandag 25 november een extern advies te vragen. De interne en externe juristen zijn het eens: een aantal bepalingen, met name artikel 3.5, is in tegenspraak met de gemeentewet. Behalve Iris van de Kolk (SP) erkennen de politieke partijen het juridisch rapport als correct.

Beeldvorming
Een aantal sprekers kaartte de beeldvorming aan. "Het is niet fijn wat er nu gebeurt. Het gaat om de beleving van de inwoners", zei Anouk Noordermeer (VVD). Van de Kolk voegde toe: "Het niet verder afstaan van neveninkomsten is niet uit te leggen aan mensen die het erg moeilijk hebben. Hoewel de burgemeester juist heeft gehandeld, doe ik een moreel appel om alle neveninkomsten in de gemeentekas te storten."

Van Kuijk betreurde het dat de burgemeester zo negatief wordt afgeschilderd in 'de media'. De Jeu maakte bezwaar tegen slecht omgaan met citaten in 'de media': "Journalisten moeten feiten controleren en goed citeren. Ik ben blij dat wat ik heb gezegd is opgenomen, daar blijkt uit dat ik verkeerd ben geciteerd."

De gemeenteraad vraagt zich in het algemeen af hoe vertrouwelijke stukken zo snel in de openbaarheid konden komen. Dit geldt voor een vertrouwelijk mail van Spies aan de fractievoorzitters (vrijdag), een vertrouwelijke mail van Noordermeer aan de fractievoorzitters (weekend) en het juridisch advies (dinsdag). "Lekken is schadelijk", aldus Van Kuijk. "Het juridisch advies lag al op straat voordat het bij de fracties was."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.

Algemeen gisteren 16:11

Lachgas wordt een softdrug

Het kabinet plaatst het verdovende middel lachgas onder de Opiumwet, waardoor het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigde eerder al aan dit te wijzigen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Economie gisteren 15:06

Bekendmaking genomineerden VOAWARDS 2020

Donderdag 19 december worden de genomineerden bekendgemaakt voor de VOAWARDS 2020 tijdens de VOA-netwerkborrel. Dit jaar is de verkiezing in een nieuw jasje gestoken, waarbij ondernemingen worden onderverdeeld in 5 categorieën.

Rechtszaak gisteren 14:23

Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.

Politiek gisteren 13:29

Verbouwing Theater Castellum definitief in zomer 2020

De geplande verbouwing van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn gaat door. De entree wordt ruimer en logischer ingedeeld, de horecafuncties worden vernieuwd en verbeterd, achterstallig onderhoud wordt verholpen. Kortom: het theater kan er weer een paar jaar tegenaan.