Alphense terrassen vanaf 28 april weer open: “Eindelijk mogen we weer!”
Dinsdagavond werd in de persconferentie duidelijk dat er een aantal versoepeling plaats gaan vinden. Zo mogen vanaf 28 april de terrassen weer open. Alphense horecaondernemers kijken uit naar volgende week.
Buitenterrassen mogen van 12:00 uur tot 18:00 uur open, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Er is een maximaal aantal van vijftig gasten tegelijk toegestaan. Ook moet de 1,5 meter afstand gewaarborgd worden. En zo zijn er nog een aantal regels waar horecabedrijven aan moeten voldoen. Maar extra voorwaarden of niet, Alphense horecaondernemers zijn in ieder geval blij dat er vanaf volgende week weer wat mogelijk is.
De opening
Martin Kalkhoven, eigenaar van Wet ’n Wild, Maggie Blue en ’s Molenaarsbrug, staat te popelen om weer te beginnen. ‘’Het is sowieso goed nieuws dat de terrassen weer open mogen. We hebben er een half jaar op moeten wachten. Natuurlijk zitten er mitsen en maren aan, maar dat kan niet anders op dit moment. We zijn in ieder geval blij dat we weer open mogen.’’ Danny Arts van ALFREDS sluit zich daarbij aan. ‘’Het wordt nu wachten op mooi weer, dan kunnen we iedereen weer op het terras ontvangen.’’ Danny voegt daar lachend aan toe: ‘’Ik denk dat we de zonnedans gaan doen!’’
Viviënne Winkelaar, eigenaresse van Bij Hen, benadrukt dat ze de opening positief inziet. “Het is een mooie, kleine stap voorwaarts”, zegt ze. Dat de terrassen pas om 12:00 uur open mogen vindt ze wel jammer. “Liever hadden we gehad dat gasten eerder op het terras terecht konden. Waarom bijvoorbeeld niet al vanaf 09:00 uur?” Toch is ze blij dat ze langzaam weer kunnen opstarten. “Laten we met zijn allen vooral het positieve inzien van het openen van de terrassen en het negatieve lekker achter ons laten. We kunnen namelijk echt niet wachten om weer gasten te ontvangen.”
Robert Grootenhuijs van Grandcafé De Zaak houdt gemengde gevoelens over aan de persconferentie van gisteravond. ‘’Het zal een keer tijd worden dat de terrassen open mogen”, zegt hij. “We moeten het van de positieve kant bekijken. Ik ben blij dat er weer gasten mogen komen. Ik heb mijn personeel en de gasten wel gemist. Sommigen heb ik al drie à vier maanden niet gezien.’’
Restricties
Dat er maar vijftig man per terras aanwezig mag zijn en dat de openingstijden van 12:00 uur tot 18:00 uur zijn, schoot bij Grootenhuijs wel in het verkeerde keelgat. ‘’Dat slaat helemaal nergens op. Zoals iemand gisteravond in een interview zei: mensen stappen bij mij van het terras af en dan gaan ze ergens anders verder. Dat gaat bij mij ook gebeuren. Wie kan het nou beter controleren dan de horecaondernemers? Maar het is in ieder geval wel een eerste stap.’’
Kalkhoven ziet het enkel openstellen van de terrassen nog niet als de redding. Hij verwacht nu eindelijk weer meer omzet te draaien. ‘’Jammer dat het maar van 12:00 tot 18:00 uur is, maar aan de andere kant zijn de besmettingen in ziekenhuizen nog nooit zo hoog geweest volgens mij. Het is vooral fijn om weer aan de slag te gaan. Om te doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. En mensen een leuke middag bezorgen.’’
Naast dat Danny zo onwijs enthousiast is, zet ook zij haar kanttekeningen bij het plan. ‘’Ik vind, net als de rest van Nederland, de openingstijden een beetje raar. De meeste mensen moeten gewoon werken tot 17:00 uur of 18:00 uur.’’ Ook is het voor Danny lastig om haar personeel in te plannen. Het is onzeker hoeveel mensen ze nodig heeft per dag. "Zeker omdat het weer in Nederland niet te voorspellen is. We hopen in ieder geval dat er een hoop mensen naar Park Rijnstroom komen met Koningsdag voor onze walk in To go voor allerlei lekkere dingen!"
Grand Café Eight liet eerder al blijken dat ze staan te popelen om de deuren weer volledig te kunnen openen. Om niet alleen het terras veilig te openen, maar ook het restaurant zelf, haalden zij als pilot een heuse PMRu, de ‘viruskiller’, in huis. Dit apparaat moet zorgen voor een virusvrije omgeving. “Ik wil hiermee juist een statement maken”, zei Chantal Roeleveld eerder. “Voor ons is dit apparaat een middel waarmee we weer veilig open kunnen en dat willen we ook aan iedereen laten zien. We willen niet alleen de terrassen openen, maar juist ook het restaurant zelf. Daar verlangen we allemaal naar.”