Josh Walet

Alphense zendmast oranje verlicht voor Orange the World

Van woensdag 25 november tot en met donderdag 10 december, met uitzondering van Sinterklaas, is de Alphense zendmast oranje verlicht voor Orange the World. Dit is een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

In Nederland krijgt bijna de helft van de vrouwen en meisjes in hun leven te maken met geweld. Naar schatting van Orange the World meldt slechts 40 procent dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10 procent gaat naar de politie. "Gemeente Alphen aan den Rijn wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld toenemen," aldus wethouder Han de Jager.

De letterlijke betekenis van Orange the World is ‘kleur de wereld oranje’. De kleur symboliseert de zonnige, geweldloze toekomst voor alle vrouwen en meisjes in de wereld. Door de zendmast oranje te verlichten, laat de gemeente zien waar zij voor staan: een samenleving zonder geweld. ‘’En dat is nu harder nodig dan ooit’’, aldus organisatie van Orange the World.

Een vast onderdeel van Orange the World is het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november. In Alphen wordt hier langer bij stilgestaan door tot en met 10 december de zendmast oranje te verlichten. Een uitzondering geldt van 4 tot en met 6 december, dan is de zendmast feestelijk verlicht voor Sinterklaas.

De campagne wordt gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Meer dan honderd landen doen hier aan mee.

Zendmast

De basiskleur van de zendmast is wit / groen / wit, een verwijzing naar Alphen aan den Rijn als middelpunt van het Groene Hart van Holland. Met het lichtschema wordt ook ingespeeld op belangrijke dagen en gebeurtenissen die publieke aandacht verdienen, bijvoorbeeld carnaval, Kerst en Sinterklaas. Kijk op AlphenLinkt.nl voor het volledige overzicht.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen vandaag 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek vandaag 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.