Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 11 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van de verkiezingen en een beroving tot aan een politie inzet bij de 20 van Alphen. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Afgelopen week konden kinderen meedenken over een nieuw ontwerp voor speeltuin Kindervreugd. Met de gemeente als nieuwe eigenaar is er namelijk eindelijk geld voor nieuwe, moderne speeltoestellen. Naar verwachting kan deze zomer al gespeeld worden in de vernieuwde speeltuin.

In de Quadriviumlaan in Kerk en Zanen in Alphen aan den Rijn heeft vorige week zondagavond een beroving plaatsgevonden. Een persoon werd beroofd van zijn telefoon. De politie maakte naar aanleiding van het incident een grote zoekslag in de omgeving en heeft een gedacht aan weten te houden.

Deze week werd bekend dat het straatfeest op Koningsnacht door zal gaan. Traditiegetrouw werd jarenlang twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat. Eén op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Hoewel de afgelopen editie van het straatfeest niet doorging, zal er met Koningsnacht weer gedanst worden in de Julianastraat.

Vanaf 20 maart zullen weer werkzaamheden in het Rode Dorp. Tot en met 18 april zal er gewerkt worden aan de kruising tussen de Karel Doormanstraat en Van Oldebarneveltstraat. Wanneer de werkzaamheden aan de kruising zijn afgerond zal tijdelijke bestrating aangelegd worden van stelconplaten.

Verkiezingen

Afgelopen woensdag mochten Alphenaren weer naar de stembussen om hun stem uit te brengen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Studenten van het mboRijnland hielpen 15 maart met het handhaven op verschillende stemlocaties en met het tellen van de stemmen in de Limeshal.

Volgens de cijfers van de gemeente was de opkomst woensdag tussen 07:30 uur en 13:00 uur 19,22% voor de Provincie. Voor het Waterschap was dat 17,97%. Vier uur later werd er weer gemeten. Tussen 07:30 en 17:00 uur was de opkomst voor de Provincie 35,92%. Voor het Hoogheemraadschap van Rijnland was dat 33,53%.

De grote winnaar van de Provinciale Staten was BBB. Verder hebben GroenLinks, Partij voor de Dieren, SGP, en nieuwkomers JA21, VOLT, AWP, GOUD en BVNL in Alphen meer stemmen gekregen ten opzichte van 2019. Forum voor Democaratie is de grootste verliezer.

20 van Alphen

Zondag 12 maart vond de 20 van Alphen plaats in Alphen aan den Rijn. Het grote hardloopevenement in Alphen aan den Rijn onderging dit jaar een behoorlijke transformatie. Veranderingen die volgens de organisatie allemaal goed uitpakten. De grote winst op de 20 kilometer was dit jaar voor Jasper Boot uit Veenendaal (1.05,04 uur) en Mireille Baart uit Wageningen (1.17,34 uur).  Vincent te Brake pakte op de 10 kilometer de winst met een tijd van 0.33,56 uur.

De politie moest die dag ook optreden. Tijdens dit evenement was een groot deel van Alphen aan den Rijn afgesloten voor verkeer. Eén bestuurder wilde toch het Alphense centrum in met zijn auto. Nadat een verkeersregelaar hem aansprak werd de man woedend, liet zijn auto staan en zette het op een lopen. De man is, nadat hij in een sloot gesprongen was, door de politie aangehouden.

Ook kreeg de Alphense handhaving belangrijk bezoek. Omdat tijdens het evenement veel wordt ingezet op veiligheid, bracht Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, een bezoek aan de gemeente. De minister bedankte de handhavers voor hun dagelijkse inzet voor de veiligheid van mensen en de openbare orde.

Wonen en bouwen

Deze week werd bekend dat het college geen noodzaak ziet in het invoeren van de opkoopbescherming. De maatregel zal dus niet ingevoerd worden. Dit omdat er geen schaarste is aan middeldure woningen en het invoeren van de maatregel te veel gemeentelijke uitvoerings- en handhavingscapaciteit zou kosten.

Het Ashram College bereikte afgelopen dinsdag het hoogste punt in de bouw. Wethouder Gert-Jan Schotanus was aanwezig bij de feestelijk mijlpaal. Naar verwachting opent het nieuwe schoolgebouw in 2024 haar deuren.

Dinsdag 14 maart werd door Hugo de Jonge en provincie Zuid-Holland de Realisatieagenda Wonen ondertekend. Daarin staat dat in de provincie de komende jaren flink wat woningen bij komen. De Alphense wethouder Gerard van As was ook aanwezig bij dit moment.

Politie en handhaving

Rondom de Herenhof zijn oplichters actief. Familie van één van de slachtoffers wil anderen waarschuwen voor de babbeltrucs. De wijkagenten zijn op de hoogte gesteld van de oplichters.

Het aantal personen dat met drank of drugs op achter het stuur zit is het afgelopen jaar fors toegenomen. Zo ook in Alphen aan den Rijn. In de gemeente Alphen aan den Rijn werden in 2022 248 processen-verbaal uitgeschreven. In 2021 waren dat er slechts 149. Dit betekent dat het aantaal processen-verbaal voor het rijden onder invloed met 66% is gestegen


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.