Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 12 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van boerenprotesten bij de PI Alphen en gedumpte containers met drugsafval tot aan een beschermde waterspitsmuis die Van der Valk in de weg zit. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Op dinsdagochtend is door burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Anouk Noordermeer de mensenrechtenvlag gehesen. Ook Kinderburgemeester Maud was hierbij aanwezig. Het hijsen van de vlag werd gedaan op de Internationale Dag Tegen Racisme & Discriminatie.

In de nacht van woensdag op donderdag is een IBC container met vermoedelijk drugsafval gedumpt. Deze werd aangetroffen langs de parallelweg van de Oostkanaalweg. Een getuige zag dat de container werd gedumpt en maakte een melding bij de politie. De omgeving werd daarna afgesloten en de brandweer heeft onderzoek gedaan. 

In de Ridderbuurt is donderdagavond een grote brand ontstaan. De brandweer kwam ter plaatse. De brand vond plaats bij de Volkstuinvereniging Alphen in de Ridderbuurt. Wat de oorzaak was is nog niet bekend.

Boerenprotesten

Bij de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn vond maandagavond een demonstratie plaats. Meerdere boeren waren aanwezig met hun tractoren op het parkeerterrein van de gevangenis. De boeren pleitten al toeterend voor het vrijlaten van de 60-jarige Johan uit de Alphense gevangenis. Ook dinsdag werd geprotesteerd voor de vrijlating van boer Johan. Woensdag waren opnieuw boeren aanwezig met tractoren om te demonstreren.

Op vrijdag verscheen de 60-jarige boer opnieuw voor de politierechter. Een week eerder stond de verdachte terecht en vroeg hij om een andere rechter omdat hij gelooft in een samenzweringstheorie waarin het gezag van de overheid niet wordt erkend. Het wrakingsverzoek werd echter afgewezen.

Ongevallen N11

Deze week hebben meerdere ongevallen plaatsgevonden op de N11 in Alphen aan den Rijn. Zo vond maandag ter hoogte van de Leidse Schouw een ongeluk tussen twee voertuigen plaats. Op de N11 ontstond daardoor een flinke file.

Ook op dinsdag stonden veel auto’s in de file op de N11. Dit omdat er in een bestelbus brand was ontstaan. De weg was voor een onbepaalde tijd afgesloten in beide richtingen. Van dinsdag- op woensdagnacht is een auto te water geraakt bij het Rietveldsepad. Het ongeluk gebeurde bij de uitrit van de N11 waar de bestuurster rechtdoor reed in de bocht.

Wonen en bouwen

Deze week werd bekend dat de bouw van het Van der Valk hotel is uitgesteld om een speciale reden. In het gebied waar gebouwd gaat worden leeft namelijk de beschermde waterspitsmuis. De gemeente heeft een ontheffingsaanvraag voor de Wet Natuurbescherming aangevraagd om de diersoort te kunnen verplaatsen. 

De gemeente heeft een video laten maken over ‘de toekomst van de Gnephoek’. In deze video wordt laten zien hoe het verbeter van de natuur en het uitbreiden van de stad samen gaan. Na een positief besluit van de verschillende overheden kan een plan worden uitgewerkt.

Dinsdag 21 maart werd de eerste paal geslagen voor de woningen aan de Zaagmolenweg. Deze woningen worden op een innovatieve manier gebouwd, namelijk door middel van modulair bouwen. Op deze manier kunnen woningen sneller, sneller en schoner worden gebouwd. 

Er lopen onderzoeken naar locaties voor tijdelijke woningen bestemd voor spoedzoekers en voor opvang van vluchtelingen. Aan Hoorn-West, vlakbij de PI, is een locatie in onderzoek waar mogelijk 350 tot 400 asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Onderwijs

Op donderdag 23 maart zijn de noodlokalen voor de internationale schakelklas (ISK) geopend. Door een grote toestroom van statushouders en Oekraïense vluchtelingen zitten binnen het voortgezet onderwijs de lokalen vol. Om die reden zijn er noodlokalen geplaatst op het plein van het Groene Hart Leerpark.

Met het hijsen van de vlag en het zingen van het speciale schoollied werd de feestweek maandag 20 maart officieel geopend. Het Baken bestaat namelijk 40 jaar. De hele week werd dat gevierd met verschillende activiteiten.

Donderdag 23 maart hebben Delayna Hall en Floor Maas Skills Heroes The Finals gewonnen in de vakrichting Horeca, Bakkerij en Recreatie. Nadat de vierdejaars leerlingen van Yuverta Alphen aan den Rijn eerder dit jaar winnaar waren geworden van de kwalificatiewedstrijd, mochten ze die dag hun skills tonen tijdens de grote finale in de RAI Amsterdam.

Verkeer en vervoer

Deze week werd bekend dat de Oranje Nassausingel, die vanaf de N207 Alphen-Stad invoert, over de hele lengte een 50 km/u toegangsweg wordt. De weg zal vanaf mei opnieuw ingericht worden. Alphenaren hadden hier verschillende meningen over.

Vanaf 27 maart zullen er aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn werkzaamheden plaatsvinden. De Lijsterlaan wordt tijdens de werkzaamheden ingericht als een weg met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Volgens de gemeente zou het verlagen van de snelheid op de Lijsterlaan ten goede komen aan de leefbaarheid en veiligheid van bewoners en fietsers. Ook de Koningin Julianabrug zal enige tijd afgesloten worden voor autoverkeer.

Politie en handhaving

Woensdagochtend 22 maart is een 49-jarige man aangehouden in Alphen aan den Rijn. Hij wordt verdacht van het plegen van grafschennis. De man zou een urn weggenomen hebben van een begraafplaats in Alphen. De verdachte liep deze maand tegen de lamp toen hij de gestolen urn kwam inleveren bij een oud ijzerhandelaar in Alphen aan den Rijn.

Bij de aanhouding van de 49-jarige man bleek dat hij ook een bronzen beeld ingeleverd bij de oud ijzerhandelaar. De politie vermoedt dat de man deze ook heeft gestolen uit een tuin of een begraafplaats. Daarom is de politie nu op zoek naar de familie waar deze thuis hoort.

Zaterdag 18 maart werd de politie naar het Carmenplein in Alphen aan den Rijn gestuurd voor een melding. Dit omdat meerdere jongens zich op een afgesloten terrein bevonden. Uiteindelijk hebben ze een 14-jarige Alphenaar staande gehouden.

Donderdag 23 maart kreeg de politie een melding over een vechtpartij in een woning. Bij deze vechtpartij werd een mes getrokken. Eén van de drie betrokken mannen bleek illegaal in Nederland te verblijven. Hij is aangehouden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.