Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 21 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van de zesde editie van de Alphense Avond4Daagse en de opbouw van het Zomerspektakel aan het meer tot aan een onveilige busluifel en een klemgereden bestuurder. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Vorige week zaterdag werd het bruggedicht officieel onthuld. Dit werd gedaan in het bijzijn van wethouder Anouk Noordermeer, cultuurmakelaar Kristien van den Oever en de Alphense stadsdichter Lars Ferweda. Ook werd de nieuwe dichtbundel ‘Dichter bij de Alphense brug’ uitgereikt.

Deze week stond een 20-jarige Alphenaar terecht. Hij zou een Tweede Kamerlid via social media hebben bedreigd. Naar aanleiding van een bericht van PVV-leider Geert Wilders werd Giovanni P. ‘getriggerd’ om een bericht naar Kauthar Bouchallikht, GroenLinks-Kamerlid, te sturen. De rechter oordeelde dat P. een geldboete van € 600 moet betalen in twaalf termijnen. Dit zodat de Alphenaar twaalf keer aan zijn acties herinnerd wordt.

Afgelopen twee weekenden werden de provinciale kampioenschappen gehouden in het Hofbad in Den Haag. Waar de zwemmers van AZC vorig jaar enkel vijf medailles mee naar huis wisten te nemen, wonnen ze dit jaar maar liefst 26 medailles.

Deze week werd, na een inspectie, bekend dat jeugdinstelling El Futuro risico’s met zich meebrengt voor bewoners. De jeugdinstelling heeft tot 9 juni de tijd om de tekortkomingen op te lossen. Gedurende deze periode mag El Futuro geen nieuwe aanvragen meer accepteren voor verblijfshulp aan jeugdigen.

Elk jaar doet het Atlas Research onderzoek naar de meest woonaantrekkelijke steden. Hierin worden 50 gemeenten in Nederland beoordeelt. Deze ranglijst is samengesteld op basis van verschillende factoren, waaronder groen en blauw in de stad. Alphen aan den Rijn heeft onlangs de vijftiende positie op de lijst gekregen.

Evenementen

Maandagavond startte om 18:15 uur de zesde editie van de Alphense Avond4Daagse. Vier avonden lang liepen jong en oud deze week door Alphen aan den Rijn. Dit jaar was het eerste jaar dat de Alphense Avond4Daagse georganiseerd werd georganiseerd door Stichting Vakantiespel.

Deze week begon de opbouw van het Zomerspektakel aan het Meer. Om ervoor te zorgen dat er op 2, 3 en 4 juni weer een groot feest plaats kan vinden, wordt sinds deze week gewerkt aan de houten ondervloer van 5.000 m2, het hoofdpodium, de dertig tenten voor de horeca, de backstage, het voorterrein, en alle infrastructuur rondom het festival.

Vorig weekend vond de zestiende editie van het ARC-Heitingatoernooi plaats. Met een nieuw internationaal toernooi en ouderwetse gezelligheid was het opnieuw een geslaagde editie. Het Young Talent Tournament werd gewonnen door Ajax. 

Politiek

Deze week werd bekend dat de busluifel in het Stationsgebied medio juni wordt verwijderd. Dit omdat de veiligheid niet in alle omstandigheden kan worden gegarandeerd. Het verwijderen kost € 150.000. In een later stadium wordt besloten door welk bouwwerk de luifel wordt vervangen.

De Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn heeft onderzocht hoe het in Alphen staat met de uitvoering van het Energieakkoord dat in de regio Holland Rijnland is afgesloten en of de gemeente op koers ligt om de ambities in 2025 te realiseren. De Rekenkamercommissie heeft geconstateerd dat een flink deel van de doelen niet gehaald gaan worden en heeft de aanbeveling gedaan om de inspanningen te vergroten.

Ondanks een negatief resultaat voor januari tot en met april 2023 van een kleine 5 miljoen euro is wethouder Gert van den Ham niet negatief over de gemeentelijke financiën: "Ik zie veel kansen om de zaken op niveau te houden. Je moet wat scherper zijn. Inwoners gaan hier nu in ieder geval niets van merken." Dat liet hij deze week weten.

In de Alphense gemeenteraad liep donderdag 25 mei een meningsverschil tussen de fractievoorzitter van GroenLinks José Huls en de fractievoorzitter van Nieuw Elan André de Jeu hoog op. Onderwerp was het financieren van een overeenkomst over de Gnephoekpolder.

De Alphense gemeenteraad wil kabelgoten bij woningen van eigenaren zonder parkeerplaats op eigen terrein. Er moet dan een kabel tussen de woning met laadmogelijkheid en een parkeerplaats op de openbare weg komen. Dat mag niet, maar is wel veilig mogelijk met een kabelgoot.

Politie en handhaving

Maandagmiddag heeft rond 13:15 uur een incident plaatsgevonden in het Alphense centrum. Twee jongeren zouden al zwaaiend met een mes richting De Aarhof lopen. Ze zijn na een zoekactie aangehouden.

Een dronken persoon zorgde dinsdagavond voor overlast bij een restaurant aan de Van Nesstraat. De politie kwam hiervoor ter plaatse met meerder wagens omdat de man zich agressief zou gedragen. De dronken man is uiteindelijk ter controle naar het ziekenhuis vervoerd.

Afgelopen weekend kreeg de politie meerdere keren te maken met scooterrijders die zich misdroegen. Zo werd er bij de McDonald’s in het centrum een race gehouden en werd een andere scooterrijder achtervolgd door de politie. Dit resulteerde in meerdere boetes.

Vorige week werd een bestuurder klemgereden op de N11. Dit omdat de bestuurder slingerend over de weg reed en na een aanrijding was doorgereden. De politie trof de bestuurder aan, vastgeklemd door de drie omstanders, en voerde vervolgens een speekseltest bij hem uit. Hieruit bleek dat hij onder invloed zou zijn van verdovende middelen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.