Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 25 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een campagne tegen pesten en het Alphense Haringfestival tot aan de afsluiting van de Julianabrug. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Sinds maandag is de Willem de Zwijgerlaan afgesloten voor verkeer in verband met de onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan de Koningin Julianabrug. Stipt om 06:00 uur werden de wegafzettingen neergezet. Deze zullen vier maanden lang blijven staan.

Al snel bleek de onderdoorgang bij de Julianabrug, gemaakt met zeecontainers, te gevaarlijk. Er stonden borden die mensen verzochten af te stappen, maar daar werd niet naar geluisterd. Het fietsen door de zeecontainers bleek onveilig. De gemeente neemt maatregelen en plaatst een hek aan beide zijden van de onderdoorgang om de snelheid te remmen.

Vrijdag en zaterdag vond het Alphense Haringfestival plaats. Bezoekers konden genieten van overheerlijke haring en liveacts. Ook stonden er verschillende andere horeca gelegenheden klaar om lekker hapjes te verzorgen. De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje ging naar het goede doel ‘Huize Kakebont’.

Deze week kwam de gemeente met een plan voor een viertal laadpalen voor elektrische boten. Deze zullen bij de Rijnhaven, de Aarhaven, het Aarkanaal en langs de Steekterweg geplaatst worden. Dit draagt bij aan het verduurzamen van de gemeente om zo een voorbeeld te geven aan de inwoners en bedrijven van Alphen aan den Rijn. De laadpalen zullen vanaf het vaarseizoen 2023 in gebruik genomen kunnen worden.

Wonen en bouwen

Na de vele gesprekken over de Gnephoek presenteert GroenLinks Alphen een alternatief plan voor de bebouwing. Door slim om te gaan met de ruimte op bedrijventerreinen zou het volgens GroenLinks mogelijk zijn om de behoefte voor woningen binnenstedelijk op te lossen. Dit zou sneller zijn dan bouwen in de Gnephoek vanwege de ongeschikte bodem en ontbrekende infrastructuur. De VOA reageerde vervolgens op het plan van GroenLinks: “Leuk bedacht, maar in de praktijk onuitvoerbaar.” Zij geven vijf redenen waarom dit plan niet mogelijk zou zijn. “We vertrouwen erop dat deze proefballon snel wordt doorgeprikt.”

Deze week is ook de tweede fase van de sloop van het ‘Rooie Dorp’ gestart. In deze fase zullen de woningen in de Hugo de Grootstraat, de Brittenruststraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat gesloopt worden. De verwachting is dat deze in oktober gesloopt zijn en de nieuwbouwwoningen eind 2023 klaar zijn.

Nieuwe wethouder Anouk Noordermeer liet deze week in een brief aan de gemeenteraad weten dat Theater Castellum niet opnieuw zal worden aanbesteed. "De aanbesteding is mislukt en we gaan dat niet opnieuw proberen", zei Noordermeer. De wethouder wil een toekomst-proof oplossing met het theater in een rol die bij Alphen aan den Rijn past.

Ook liet de gemeente deze week weten te starten met een onteigeningsprocedure rond de Rijnhaven. Alphen aan den Rijn is niet van plan om in de toekomst met lege handen te staan voor wat betreft de nieuwbouw rond de Rijnhaven. Nu de gesprekken met twee bedrijven, Mengvoeder Van der Bijl en de Zand- en Grindhandel, niet willen vlotten, wordt parallel aan de lopende gesprekken een onteigeningsprocedure gestart.

Maatschappelijk nieuws

De opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Nieuwe Sloot heeft 60 vluchtelingen afkomstig uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel opgevangen. Dit omdat deze locatie kampt met grote capaciteitsproblemen en een groot deel van de opvangplekken in Nieuwe Sloot niet werden gebruikt. Deze opvang zal tijdelijk zijn.

Deze week lanceerde de Alphense kinderraad 2021-2022 de actie ‘Pesten? Doe er wat aan!’ gelanceerd. De campagne bestaat uit posters, op te hangen in scholen, een liedje en een videoclip. Volgende week zal een nieuwe kinderraad gekozen worden.

De Alphense Kyrah is een inzamelingsactie gestart voor het bekostigen van een nieuwe hulphond. Toen haar eerste hulphond fysieke klachten kreeg en medisch ongeschikt bevonden werd, stortte haar wereld in. Na een tijdje van rouwen is het noodzakelijk dat er een nieuwe pup komt. Helaas heeft Kyrah dat geld niet en vraagt zij via deze weg om hulp.

Sport

Onlangs vond het wereldkampioenschap boksen plaats in Duitsland. De boksers van Allround Boxing reisden af naar Duisburg en hebben wel vijf medailles gewonnen, waarvan twee gouden. Ondanks een vervelende afsluiting vanwege een scheidsrechter heeft Allround Boxing een mooi weekend gehad.

Ook de G-atleten van AAV ’36 hebben meerdere medailles mee naar huis genomen. Onlangs vonden de Special Olympics plaats in Twente. Daar hebben de Alphense atleten, ondanks de zenuwen die bij velen speelden, meer dan tien medailles gewonnen.

Berichten van de handhavers

Afgelopen weekend is een 64-jarige man aangehouden in een bank in het Alphense centrum. De Alphenaar verzette zich tegen de aanhouding en moest overmeesterd worden door de politie. Daarna is hij meegenomen naar het politiebureau, waar hij een nacht moest blijven.

Politie Alphen aan den Rijn zag woensdag een automobilist die zich schuldig maakte aan onnodig links rijden, één van de grootste ergernissen onder weggebruikers. De bestuurder reed vanaf Hazerswoude-Rijndijk tot aan Alphen aan den Rijn links, waardoor de agenten besloten een volgteken te geven. Zij moesten de bestuurder rechts inhalen omdat de bestuurder niet opzij ging.

De brandweerkazernes in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn dringend op zoek naar nieuwe brandweermannen en -vrouwen. Mensen die een ‘hero’ willen zijn. De verschillende ploegen roepen mensen op die graag iets doen voor de maatschappij zich aan te melden. 

Met dit warme weer is het aantrekkelijk om een verfrissende duik te nemen in de Rijnhaven. Omdat het een haven is mag je daar echter niet zwemmen. Maar veel mensen doen dat wel. Zij zorgen voor de nodige geluidsoverlast en deponeren hun afval in en om het water. Ook is het verboden om in de Rijn te zwemmen. Je kan er een fikse boete voor krijgen, maar ook is het levensgevaarlijk vanwege de vele binnenvaartschepen die er varen.

Ook donderdag was het erg warm en belandde een man in het water langs de Paradijslaan. De man kwam in het water terecht doordat hij niet goed oplette. Zelfstandig uit het water komen lukte hem niet, want het trappetje dat in het omloopkanaal langs de Paradijslaan hangt zit alleen boven water. De brandweer kwam met spoed ter plaatse om de man te helpen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.