Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 38 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van de Jaarmarkt en een botsing op de Oranje Nassausingel tot aan World Cleanup Day. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Vorige week zaterdag was het World Cleanup Day, de grootste jaarlijkse opschoonactie ter wereld. In Alphen aan den Rijn slaagden vrijwilligers erin veel afval te verzamelen. Zo deed de kinderraad, politie en een groep duikers mee. Dit jaar heeft de organisatie een recordopbrengst aan vuil uit de rivier gehaald.

Vrijdag 16 september is de nieuwe speeltuin aan de Dennenlaan in Alphen aan den Rijn geopend. De nieuwe speelvoorziening bij wijkcentrum Stichting Kaju Putih is door wethouder Gert-Jan Schotanus geopend. Dit deed hij samen met de kinderen uit de wijk.

De voedselbank heeft afgelopen week, voor het eerst na de zomervakantie, weer een inzamelingsactie georganiseerd. Dit keer bij de Albert Heijn in de Herenhof. Er zijn wel 137 volle kratten met houdbare producten opgehaald en in de collectebus zat een bedrag van € 168,35.

Jaarmarkt

Woensdag 21 september was de dag van de Alphense Jaarmarkt. De aftrap voor deze feestelijke dag werd dinsdagavond al gegeven met de Jaarmarktestafette. Dwars door het Alphense centrum werden de estafettestokjes meerdere keren gewisseld. Het parcours was geheel autovrij. 

Woensdag waren de straten gevuld door de Alphense Jaarmarkt. Mensen uit heel Nederland wisten Alphen aan den Rijn maar al te goed te vinden voor de grootste Jaarmarkt van Nederland. Zo was er een kleedjesmarkt, muziek, een reuzestormbaan en natuurlijk de marketentster.

’s Avonds werd in plaats van een straatfeest, een muzikaal festijn op het Rijnplein georganiseerd. Dit omdat de organisatoren van het straatfeest aan veel regels zouden moeten voldoen. Op het Rijnplein waren Robert Sand, Band Night Flight to Rio, John de Bever en STUK te gast. 

Wonen en bouwen

De vergroeningswerkzaamheden bij het Stadhuisplein liggen al een tijdje stil vanwege de vondst van schadelijke stoffen. Met een nieuw plan zullen de werkzaamheden eind oktober afgerond zijn. Tijdens de werkzaamheden worden passanten en omwonenden op voldoende afstand gehouden, waardoor er geen gezondheidsrisico’s zijn.

Deze week werd bekend dat de Gemeente Alphen aan den Rijn een anti-speculatiebeding heeft opgesteld. Naast het regelen van verkoopprijzen is er ook een zelfbewoningsplicht. Zo blijven betaalbare woningen behouden.

Uit een aanvullend onderzoek naar de thermisch gereinigde grond bij de Maximabrug bleek deze week dat er geen onaanvaardbare gezondheidsrisico’s zijn voor mensen, dieren en planten. De enige aanbeveling in het rapport is een periodieke controle van het grondwater.

Sport

De 16-jarige Roxanne Takken uit Alphen aan den Rijn is het veldrijseizoen uitstekend begonnen. In het Limburgse Mechelen wist de eerstejaars Junior-Vrouw vorig weekend haar eerste winst te pakken in de Nationale wedstrijd voor Elite- en Belofte dames.

Afgelopen weekend scoorde Alphense Boys drie punten, ARC en AVV Alphen speelden gelijk, Alphia sloot bekertoernooi af met overwinning.

Nieuws van de handhavers

Vorige week vrijdag kreeg de politie aan het einde van de middag een melding binnen dat een 15-jarige jongen onder bedreiging van een mes zijn fiets af moest geven aan een paar jongeren. De jongeren zijn allemaal aangehouden door de politie. De fiets is in beslag genomen. 

Vorige week vrijdagmiddag ging het mis op de N11. Een automobilist sloeg daar over de kop. Achter het stuur zat een 25-jarige bestuurder. Hij bleek onder invloed van verdovende middelen.

De Hoge Zijde van de Julianabrug was gisteravond het decor van een oefening van de Alphense beroeps- en vrijwillige brandweer. Er werd een heftige aanrijding nagebootst waarbij personen bekneld zaten en een fietser werd aangereden. De oefening trok veel bekijks.

Meerdere voertuigen kwamen vorige week zaterdagmiddag met elkaar in botsing op de Oranje Nassausingel in Alphen aan den Rijn. Het betrof een kettingbotsing pal voor het verkeerslicht. Alle bestuurders zijn nagekeken door de ambulance, maar er hoefde niemand mee naar het ziekenhuis.

Vorige week zondagochtend controleerde de politie een bestuurder op de N207 te Alphen aan den Rijn. Bij controle bleek dat de 66-jarige bestuurder iets te diep in het glaasje had gekeken. De zaak werd verder afgehandeld op het politiebureau.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 17:10

Maak je fiets winterklaar met VoorFietsen

De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat de straten langzaam maar zeker bedekt raken met de gevallen bladeren. Een prachtig gezicht, maar ook een signaal dat de wegen en fietspaden glad kunnen worden. Als je je afvraagt of jouw fiets klaar is voor de komende wintermaanden, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. Maak een afspraak bij VoorFietsen om jouw fiets winterproof te maken en geniet zorgeloos van je fietstochten.

Politie en handhaving gisteren 16:19

Vermiste Louiza Loukili (16) terecht

De zestienjarige Louiza werd sinds 15 september vermist en is inmiddels na bijna drie weken in goede gezondheid gevonden.

Advertorial Winkels gisteren 15:24

Al 3 jaar lekker borrelen bij Taste aan den Rijn

Delicatessenwinkel Taste aan den Rijn is jarig! Haar deuren zijn al geopend sinds oktober 2020, wat betekent dat de winkel inmiddels 3 jaar lang de Alphenaren voorziet van lekkernijen. Om dit te vieren heeft Taste aan den Rijn een actie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 14:32

Zwemwaterseizoen eindigt na een succesvolle zomer

Op 1 oktober is het zwemwaterseizoen van 2023 officieel beëindigd. Alle maatregelen zijn ingetrokken bij zwemlocaties. Na het succes van afgelopen zomer bij zwemlocatie Zegersloot, komt het waterseizoen tot zijn einde.

Advertorial Cinema gisteren 13:38

The Blue Caftan op de Coming Out Day bij Parkvilla

De acteerprestaties van Saleh Bakri en Lubna Azabal (Incendies, Adam) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film genaamd The Blue Caftan. Parkvilla vertoont deze film in het kader van de Coming Out Day op woensdag 11 oktober 2023.

Overige gisteren 12:45

Juffrouw Gerda na 49 jaar met pensioen

Als je bij De Thermen2 komt zul je haar wel kennen. Gerda is jarenlang hét gezicht geweest van het zwembad. Nu, na bijna een halve eeuw gaat ze met pensioen.