GO Sharing

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 39 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van code geel en een botsing tegen een huis op de Gnephoek tot aan nieuwe elektrische deelfietsen. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Deze week werd er bekend gemaakt dat onlinesupermarkt Picnic vanaf deze maand tien weken lang alle glasverpakkingen van klanten in Alphen inzamelen. Dit doen zij in samenwerking met PAKT.  

Afgelopen week is de bouw van een appartementencomplex met 60 huurappartementen gestart. Dit appartementencomplex zal zich bevinden aan de aan de Ambonstraat/Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan in Alphen aan den Rijn.  

Afgelopen woensdag was er code geel afgegeven voor meerdere provincies door het KMI. Dit omdat er vooral in het midden en zuiden enkele onweersbuien werden voorspeld. Er werd plaatselijk ook hagel voorspeld.  

Op woensdag 28 september hebben de Stichting Cultuurpalet en het basisonderwijs een nieuw convenant ondertekend. De betrokken partijen hebben elkaar gevonden in de overtuiging dat kunst-, cultuur- en erfgoededucatie een onmisbaar onderdeel is in het curriculum van een basisschool. 

Politiek 

De Onroerend Zaak Belasting (OZB) wordt niet verhoogd, maar wordt wel met 3 procent gecorrigeerd voor inflatie. De rioolheffing blijft kostendekkend door een correctie met 5 procent. Per saldo heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een gezonde financiële positie en toch stijgen de lasten voor de inwoners. 

Tegen de algemene trend in Nederland in gaat het goed met de gemeentelijke financiën in Alphen aan den Rijn. Dat meldt wethouder van financiën, Gert van den Ham. Dit komt door een aantal meevallers, maar vooral geldt: "Alphen heeft een lange traditie van geen gekke bokkesprongen maken". 

Op woensdag 28 september was de gemeente Alphen aan den Rijn met een delegatie aanwezig in Den Haag om in gesprek te gaan met de Ombudsman, Margrite Kalverboer. Dit vanwege de week tegen pesten. De kinderburgemeester en schoolagent waren bij het gesprek.  

Verkeer en vervoer 

Op dinsdag ochtend reden er geen treinen tussen Utrecht Centraal en Alphen aan den Rijn. Dit kwam door een defecte trein. De reizigers moesten rekenen op een extra reistijd van 30 minuten. 

Er is deze week bekend gemaakt dat de spoorbrug tussen Alphen en Gouda in oktober weer wordt hersteld. Ruim vier jaar geleden kwam er een vrachtschip in botsing met de spoorbrug. De brug werd toen tijdelijk hersteld. In oktober zal hij definitief hersteld worden. 

Op donderdag 29 september introduceerde GO Sharing 40 elektrische deelfietsen in Alphen aan den Rijn. Dit aantal zal in de toekomst verder worden uitgebreid, want volgens de vergunning mag het bedrijf in totaal 100 e-bikes in de gemeente plaatsen. 

Vanaf vrijdag 30 september tot 1 oktober werd er door de Rijkswaterstaat gewerkt aan de N11 beide richtingen tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven. Verkeer moest rekening houden met 20-25 minuten extra reistijd en wordt door middel van bebording omgeleid. 

Sport 

Vorig weekend heeft Quinty Keijzer van wielervereniniging Avanti de bronzen medaille gewonnen. Zij won deze medaille op het Nederlands Kampioenschap mountainbiken. Eerder slaagde ze er ook al in om een zilveren en bronzen medaille bij het veldrijden te pakken. 

Ook stonden vorig weekend de eerste echte krachtmeting van het seizoen op het programma: de Regionale kampioenschappen estafette in Papendrecht. De krachtmeting was voor het AZC. 

Nieuws van de handhavers 

Vorige week vrijdag is er een voertuig tegen een huis op de Gnephoek in Alphen aan den Rijn gereden. De bestuurder bleek te veel gedronken te hebben. De bestuurder had geen letsel en ook de schade veroorzaakt door de aanrijding viel mee. 

Ook hebben er in totaal drie personen een poging tot diefstal gedaan bij de Hoogvliet in de Julianastraat in Alphen aan den Rijn.  

Ook heeft de politie vorige week zaterdag twee meldingen gekregen van personen die een bijzondere slaapplaats uitgezocht hadden. Beide personen zijn door de politie weggestuurd. Ook heeft de politie samen met de personen gekeken waar zij de volgende nacht wél konden genieten van hun nachtrust. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 16:47

Vrijwilliger Janny (71): “Voor mijn vrijwilligerswerk ga ik door het vuur”

Al zeven jaar is de 71-jarige Janny werkzaam als vrijwilliger bij Rietveld Alphen aan den Rijn. Rietveld is een zorglocatie van ActiVite, speciaal voor mensen met dementie. En hoewel omgaan met dementie niet altijd even makkelijk is, maken de blije reacties en dankbaarheid van de bewoners dat Janny dit toch al jaren met veel plezier doet.

Politiek plein vandaag 15:31

Raad stemt tegen meer sociale woningbouw

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn besprak op de raadsvergadering eind november diverse beleidsstukken over woningbouw. GroenLinks pleitte samen met andere linkse partijen voor meer sociale huur- en koopwoningen, maar helaas stemde de meerderheid van de raad hier tegen.

Politie en handhaving vandaag 14:16

Man niet meer welkom thuis, politie biedt hulp aan

Op zaterdagochtend 26 november gedroeg een man, die al een tijdje niet meer welkom was thuis, zich ‘hinderlijk’ rond de Stortemelk. De politie kwam daarvoor ter plaatse.

Advertorial Onderwijs en opvang vandaag 13:28

Bijdragen aan een gezonde generatie én direct aan de slag

Bewegen voor kinderen is belangrijk en dat vindt Junis Kinderopvang ook. Om dit nog meer kracht bij te zetten start de organisatie in februari 2023 een nieuwe BBL niveau 3 opleiding: Sport en Bewegen. Je wordt binnen 1,5 jaar opgeleid tot Sport- en Bewegingsleider binnen de BSO en ontvangt direct een contract voor minimaal 24 uur.

Sport vandaag 11:42

Donderdag 8 december: De Alphense Bruggenrun

Donderdagavond 8 december vindt de 11e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen met twee afstanden en kent de hoogste brugdichtheid van Nederland: 10 km (33 bruggen) en 5 km (19 bruggen).