Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 4 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van de eerste CupCakeCup bij de Groene Hart Praktijkschool en een incident aan de Geerstein tot aan een medische noodsituatie in de stromenbuurt. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Afgelopen week zijn de minibiebs van Stichting Help Anders teruggeplaatst. De minibiebs waren afgelopen jaar in november weggehaald. Dit vanwege het toenemend vuurwerk gebruik.

Afgelopen zomer konden Alphenaren anderhalf uur langer genieten op de horecaterrassen in het centrum. Dit was vanwege een pilot van de gemeente. De komende weken zal onderzocht worden hoe inwoners de verruimde terrastijden hebben ervaren. Dit word via een enquête onderzocht.

De heer Pieter Sneeuw, woonachtig in Alphen aan den Rijn, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving zijn lintje op 25 januari uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

Onderwijs en opvang

Op vrijdag 27 januari hebben zestig leerlingen van de Groene Hart Praktijkschool gestreden om de eerste Groene Hart CupCakeCup. De leerlingen van klas 1 en 2 gingen in duo’s aan de slag om de lekkerste winter wonderland cup cakes te maken.

Docent Ronald van den Helder besloot om op 51-jairge leeftijd het roer om te slaan. Hij gaat na 25 jaar gewerkt te hebben bij de Groene Hart Praktijkschool werken als machinist bij de NS.

Politie en handhaving

Doe je ramen en deuren goed op slot, want de politie ziet een stijging bij woninginbraken in Alphen aan den Rijn. Daarbij valt het de politie op dat er regelmatig overdag of in de avond word ingebroken. Inbraak voorkomen? De politie geeft daar tips over.

Woensdagavond 25 januari heeft er een ongeval plaatsgevonden waarbij één voertuig na een botsing in het water belandde. Het ongeluk vond plaats op de kruising van de J.C. Hoogendoornlaan en het Goudse Rijpad. Er is niemand gewond geraakt.

Afgelopen vrijdagmiddag 20 januari is een 33-jarige man aangehouden. De man was pas net vrijgelaten uit de Penitentiaire Inrichting in Alphen en zorgde alweer voor veel overlast. Toen de politie hem aansprak op zijn gedrag toonde hij zijn geslachtsdeel. De politie heeft hem meegenomen naar het bureau.

Vorige week zondag heeft er een incident plaatsgevonden aan de Geerstein in Alphen aan den Rijn. Hier werd een fietser bedreigd met een mes, waarna hij op tijd kon weg komen. De politie is nu opzoek naar getuigen.

In de weekenden wordt er veel gebruik gemaakt van de uitgaansgelegenheden in het Alphense Centrum. Dit blijkt niet altijd even gezellig te zijn, want vorig weekend ontstonden er wat opstootjes. De politie kwam ter plaatse.

Afgelopen woensdag zijn er drie mannen gearresteerd in de Voorstaat. Alle drie de mannen zijn aangehouden in verband met openlijke geweldpleging. Het zou gaan om een conflict in relationele sferen wat uitmondde in een vechtpartij.

Op donderdagmiddag 26 januari was er sprake van een medische noodsituatie in de Stromenbuurt. Hiervoor kwam een traumahelikopter ter plaatse. Om wat voor medisch incident het ging is nog niet bekend.

Politiek

De kermis zal voortaan op Koningsdag in het Europapark plaatsvinden. Dat is de uitkomst van een evaluatie van gemeente Alphen aan den Rijn. Wel is er een aantal verbeterpunten, zoals de plaatsing van grote attracties en het parkeren in de wijk.

Er is een toename van mensen die met hun financiële zorgen naar de gemeente Alphen aan den Rijn komen. De gemeente wijst vooral de weg naar bestaande regelingen, bijzondere bijstand en soms is maatwerk nodig. Dat vertelt wethouder Anouk Noordermeer.

Het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark houdt de gemoederen al jaren bezig. De Alphense gemeenteraad wil eigenlijk een culturele bestemming, maar daar is geen geld voor en geen belangstellende organisatie die de huur kan opbrengen. Daarom wordt nu verder gekeken naar een 'gymnasiumafdeling in een oud pan'.

Er is al tijden gedoe, sinds de invoering van anderhalf uur gratis parkeren in de parkeergarages in combinatie met langer betalen voor op straat parkeren. Centrumbewoners zijn het er niet mee eens en een deel van de gemeenteraad ook niet. Toch blijft de situatie zoals deze nu is.

Raadslid René Driesen (GroenLinks) vraagt aandacht voor de problematiek die veel evenementen ervaren. Verschillende organisaties haken af, omdat de vrijwilligers onvoldoende tijd hebben. Dit wordt vaak veroorzaakt door de zware regelgeving. Wethouder Gerard van As wil met de politieke partijen in gesprek om een oplossing te vinden.

Sport

Vorig weekend waren de Provinciale Winterkampioenschappen in Den Haag. AZC mocht met wel 19 zwemmers meedoen aan dit evenement. AZC mocht aan het einde van de dag acht medailles en een heleboel PR’s mee naar huis nemen.

Vorig weekend vond de Elegance Cup plaats in Calais, Frankrijk. De 15-jarige Femke Barhorst, actief bij de Alphense vereniging RKSV Wilskracht, deed mee aan dit internationale toernooi ritmische gymnastiek. Zij wist hier de veertiende plaats te halen.

Verkeer en vervoer

In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 januari was er verkeershinder op de N11 tussen Leiden en Bodegraven. Weggebruikers moesten rekening houden met verkeershinder tussen 21:00 uur en 01:00 uur. Dit omdat de Rijkswaterstaat werkzaamheden uitvoerde.

Rijd jij dagelijks over de Rijndijk-Oost naar school of werk? Let dan goed op, want je zult de komende maanden om moeten rijden. Vanaf 6 februari zullen daar namelijk onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden.

Tussen 28 en 30 januari reden er minder treinen tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn. Dit vanwege werkzaamheden elders. Er reden wel bussen tussen Leiden en Alphen aan den Rijn.

Wonen en bouwen

De Euromarkt in Alphen aan den Rijn wordt meer dan een locatie voor bedrijven en detailhandel. De komende jaren worden op de Euromarkt 700 nieuwe woningen gerealiseerd, waaronder drie flats van zo’n veertig meter hoog.

Deze week ontvingen burgemeester, wethouders en bewoners van Alphen aan den Rijn twee youtube-links. In deze video's legt ontwerper architect ir. Roelof H. Gortemaker (63) uit waarom behoud en herbestemming van het voormalige pand van de GGZ aan de Noorderkeerkring 20 zinvol is.

In Alphen aan den Rijn komt er een nieuwe woonmogelijkheid beschikbaar voor starters: sociale koopwoningen vanaf € 199.000. Het gaat om 48 woningen die gerealiseerd worden aan de Energieweg 3 in de Rijnhaven.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.