Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 40 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een inzamelingsactie voor vluchtelingen en meerdere inbraken in Alphen tot aan oplopende coronabesmettingen. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Ook in Alphen aan den Rijn lopen de coronabesmettingen op. Het aantal besmettingen is met 59% toegenomen ten opzichte van de week ervoor. Ook in het riool stijgt het aantal virusdeeltjes. 

Vorig weekend werd een kat gevangen door de dierenambulance nadat die een maand lang op het terrein van de Alphens afvalverwerkingsbedrijf rondliep. En wat bleek? Bij het scannen van de chip bleek dat Blacky helemaal uit Maastricht kwam. 

Deze week heeft de organisatie Because We Carry een inzamelingsactie georganiseerd. Met deze inzamelingsactie halen ze jassen en schoenen op voor gevluchte mensen die in de kou staan. Voorheen was dat alleen voor gevluchte mensen op Lesbos. Dit jaar doen ze het voor Griekenland, Oekraïne en Nederland. 

Op donderdag 6 oktober zijn de hekken voor het voormalige V&D-pand weggehaald Hierdoor is de nieuwbouw van het project De Toussaint voor het eerst goed te zien. Jarenlang stond het pand van het voormalige warenhuis V&D leeg. 

Deze week is de kinderboekenweek begonnen. Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober is het kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is Gi-Ga-Groen. Kinderboeken rondom dieren en natuur krijgen tijdens deze week extra aandacht. 

Ook liet de organisatie van de Alphense Oktoberfeesten deze week weten dat er dit jaar voor het eerst gewerkt gaat worden met statiegeld op alle drinkbekers. Vanaf volgend jaar is dat verplicht op alle evenementen, maar de organisatie van de Alphense Oktoberfeesten begint er dit jaar al mee.  

Politiek 

In het Rijnhavengebied neemt broedplaats De Werf een bijzondere plek in. Er zijn kleine innovatieve ondernemers, kunstenaars en non-profit organisaties actief. In ruil voor een geringe huur wordt van hen verwacht dat zij zich inzetten voor PR, marketing en evenementen rond de haven. Dat lukt niet en daarom breekt gemeente Alphen aan den Rijn de huurcontracten open. 

De eerste begroting van de nieuwe coalitie ligt klaar, evenals het daarop gebaseerde uitvoeringsprogramma. In dit programma staat wat het beleid op basis van het in mei gesloten coalitieakkoord betekent. In feite is dat het wensenlijstje van de wethouders van Alphen aan den Rijn. 

Ongeveer 10% van onze gemeente is laaggeletterd. Dit zijn 11.099 inwoners die niet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Om ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid krijgt om mee te doen, hoopt GroenLinks dat het college actie gaat ondernemen. 

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft het contract met Gazprom Energy Nederland opgezegd vanwege de sancties van de Europese Unie tegen Russische bedrijven. De verhoogde kosten zullen gedekt worden via het P&C-proces. 

 

Verkeer en vervoer 

Vanaf maandag 5 oktober wordt het voor reizigers uit Alphen aan den Rijn nog makkelijker. Ze kunnen nu behalve met hun OV-chipkaart ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard. Ook kan dat via mobile telefoon.   

In de nacht van 7 op 8 oktober was de N207 / Steekterbrug afgesloten. Dit omdat meerdere opslagsilo's verplaatst moeten worden. Beide richtingen waren afgesloten.  

Ga jij met de auto naar je werk? Let dan goed op, want vanaf maandag 10 oktober wordt gestart met werkzaamheden aan de kruising van de Hoorn en Emmalaan. Na 25 jaar is de verkeerregelinstallatie aan vervanging toe. 

Politie en handhaving 

Afgelopen weel is een 28-jarige man uit Alphen aan den Rijn is onlangs door de Koninklijke Marechaussee opgehaald uit het buitenland. Hij had nog een gevangenisstraf van 756 dagen open staan. 

De politie adviseerde deze week: “let op jezelf en op elkaar”.  Het ene moment gaat alles goed, maar een seconde later zie je iets over het hoofd en ligt een fietser op de grond. De politie in Alphen aan den Rijn legt uit wat te doen na een aanrijding. 

Afgelopen weekend vond een botsing met een scooter en auto plaats waarbij de scooterrijder geen rijbewijs had. Toen de politie ter plaatste kwam bleek het dat de bestuurder van de scooter nog maar 13 jaar oud was.  

Ook werd een vrouw opgelicht door een zogenaamde bankier. Vorige vrijdagavond werd er een oudere vrouw aan de Venezuelastraat opgelicht. Het gebeurde naar aanleiding van een telefoongesprek dat ze had met haar ‘bank’. 

Afgelopen weekend waren er meerdere inbraken in Alphen aan den Rijn. Bij alle drie de inbraken zijn er goederen weggenomen. De politie vermoedt dat de inbraken oplopen vanwege de donkere dagen. Ook adviseert de politie mensen om oplettender te zijn bij het afsluiten van de woning. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.