Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 40 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een inzamelingsactie voor vluchtelingen en meerdere inbraken in Alphen tot aan oplopende coronabesmettingen. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Ook in Alphen aan den Rijn lopen de coronabesmettingen op. Het aantal besmettingen is met 59% toegenomen ten opzichte van de week ervoor. Ook in het riool stijgt het aantal virusdeeltjes. 

Vorig weekend werd een kat gevangen door de dierenambulance nadat die een maand lang op het terrein van de Alphens afvalverwerkingsbedrijf rondliep. En wat bleek? Bij het scannen van de chip bleek dat Blacky helemaal uit Maastricht kwam. 

Deze week heeft de organisatie Because We Carry een inzamelingsactie georganiseerd. Met deze inzamelingsactie halen ze jassen en schoenen op voor gevluchte mensen die in de kou staan. Voorheen was dat alleen voor gevluchte mensen op Lesbos. Dit jaar doen ze het voor Griekenland, Oekraïne en Nederland. 

Op donderdag 6 oktober zijn de hekken voor het voormalige V&D-pand weggehaald Hierdoor is de nieuwbouw van het project De Toussaint voor het eerst goed te zien. Jarenlang stond het pand van het voormalige warenhuis V&D leeg. 

Deze week is de kinderboekenweek begonnen. Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober is het kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is Gi-Ga-Groen. Kinderboeken rondom dieren en natuur krijgen tijdens deze week extra aandacht. 

Ook liet de organisatie van de Alphense Oktoberfeesten deze week weten dat er dit jaar voor het eerst gewerkt gaat worden met statiegeld op alle drinkbekers. Vanaf volgend jaar is dat verplicht op alle evenementen, maar de organisatie van de Alphense Oktoberfeesten begint er dit jaar al mee.  

Politiek 

In het Rijnhavengebied neemt broedplaats De Werf een bijzondere plek in. Er zijn kleine innovatieve ondernemers, kunstenaars en non-profit organisaties actief. In ruil voor een geringe huur wordt van hen verwacht dat zij zich inzetten voor PR, marketing en evenementen rond de haven. Dat lukt niet en daarom breekt gemeente Alphen aan den Rijn de huurcontracten open. 

De eerste begroting van de nieuwe coalitie ligt klaar, evenals het daarop gebaseerde uitvoeringsprogramma. In dit programma staat wat het beleid op basis van het in mei gesloten coalitieakkoord betekent. In feite is dat het wensenlijstje van de wethouders van Alphen aan den Rijn. 

Ongeveer 10% van onze gemeente is laaggeletterd. Dit zijn 11.099 inwoners die niet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Om ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid krijgt om mee te doen, hoopt GroenLinks dat het college actie gaat ondernemen. 

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft het contract met Gazprom Energy Nederland opgezegd vanwege de sancties van de Europese Unie tegen Russische bedrijven. De verhoogde kosten zullen gedekt worden via het P&C-proces. 

 

Verkeer en vervoer 

Vanaf maandag 5 oktober wordt het voor reizigers uit Alphen aan den Rijn nog makkelijker. Ze kunnen nu behalve met hun OV-chipkaart ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard. Ook kan dat via mobile telefoon.   

In de nacht van 7 op 8 oktober was de N207 / Steekterbrug afgesloten. Dit omdat meerdere opslagsilo's verplaatst moeten worden. Beide richtingen waren afgesloten.  

Ga jij met de auto naar je werk? Let dan goed op, want vanaf maandag 10 oktober wordt gestart met werkzaamheden aan de kruising van de Hoorn en Emmalaan. Na 25 jaar is de verkeerregelinstallatie aan vervanging toe. 

Politie en handhaving 

Afgelopen weel is een 28-jarige man uit Alphen aan den Rijn is onlangs door de Koninklijke Marechaussee opgehaald uit het buitenland. Hij had nog een gevangenisstraf van 756 dagen open staan. 

De politie adviseerde deze week: “let op jezelf en op elkaar”.  Het ene moment gaat alles goed, maar een seconde later zie je iets over het hoofd en ligt een fietser op de grond. De politie in Alphen aan den Rijn legt uit wat te doen na een aanrijding. 

Afgelopen weekend vond een botsing met een scooter en auto plaats waarbij de scooterrijder geen rijbewijs had. Toen de politie ter plaatste kwam bleek het dat de bestuurder van de scooter nog maar 13 jaar oud was.  

Ook werd een vrouw opgelicht door een zogenaamde bankier. Vorige vrijdagavond werd er een oudere vrouw aan de Venezuelastraat opgelicht. Het gebeurde naar aanleiding van een telefoongesprek dat ze had met haar ‘bank’. 

Afgelopen weekend waren er meerdere inbraken in Alphen aan den Rijn. Bij alle drie de inbraken zijn er goederen weggenomen. De politie vermoedt dat de inbraken oplopen vanwege de donkere dagen. Ook adviseert de politie mensen om oplettender te zijn bij het afsluiten van de woning. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.