Josh Walet

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 47 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van twee metershoge kerstbomen en een YouTuber in Alphen aan den Rijn tot aan een verkeersgevaarlijke taxi. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Vorige week bezocht YouTuber Gio Alphen aan den Rijn tijdens de YouTube-serie jachtseizoen van de groep StukTV. Gio moest na een aantal keer liften een nieuwe lift zien te vinden voor het stoplicht op de Eisenhowerlaan.

Vanaf dinsdag 22 november23:59 uur tot en met 25 november 05:00 uur vonden werkzaamheden plaats op de Steekterbrug. De slijtlaag op het brugdek werd hersteld en de brug werd heringericht. Hierdoor kon rijverkeer hinder ondervinden.

De LAURA zal vanaf 2023 definitief De Avond LAURA cancellen. De LAURA is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij mensen uit Alphen en omstreken de fiets op stappen en het Groene Hart door fietsen. De laatste paar edities loopt het aantal deelnemers echter terug. Vandaar dat de organisatie deze beslissing heeft genomen. 

 IK KOOK OOK VOOR JOU bedankte deze week Alphenaren voor recordaantal donaties. Eind oktober vroegen we Alphenaren om hun ongebruikte Postcode Loterij cadeaukaarten te doneren aan IK KOOK OOK VOOR JOU. De cadeaukaarten konden ingeleverd worden bij de Albert Heijn in de Aarhof of bij Mariska of Petra zelf. En hier is veel gehoor aan gegeven. 

Pauw Pauwlo, die onlangs Kerk en Zanen op zijn kop zette, was deze week herenigd met zijn eigenaar. Nadat de pauw enige dagen bij de dierenambulance heeft gezeten kwam de eigenaar het dier halen. De vogel was wel een stukje van huis verwijderd, want hij komt net als de eigenaar uit Benthuizen. 

In de ochtend van vrijdag 25 november werden er twee metershoge kerstbomen geplaatst in het centrum van Alphen aan den Rijn. Op het Rijnplein en op het Thorbeckeplein werd een kerstboom van maar liefst 10 meter hoog geplaatst.

Berichten van de handhavers

Vorig week zondag werd er bij de politie een melding gemaakt vanwege overlast door vuurwerk. Dit omdat personen vuurwerk van een balkon in de Ambachtenbuurt af zouden steken. “Uiteindelijk een woning betreden en gepast opgetreden. Daar wordt geen vuurwerk meer afgestoken”, zo laat wijkagent Ronald Jonkman weten.

Op veel provinciale wegen in Zuid-Holland worden regels zoals het correct gebruik van pechhavens en carpoolplaatsen genegeerd. Om onder andere de N207 veiliger te maken zullen er extra boa’s ingezet worden op provinciale wegen door provincie Zuid-Holland.

Op maandag 21 november deed de rechter de uitspraak over de 24-jarige Boskoper die de 20-jarige fietsster doodreed op 8 juli. De automobilist heeft drie jaar celstraf opgelegd gekregen.  

Op maandagmiddag is een automobilist onwel geworden op de Goudse Schouw in Alphen. De automobilist reed eerst een lantaarnpaal omver en belandde vervolgens in het water. De politie en de ambulance moesten ter plaatse komen.

Maandagmiddag werd een melding gemaakt van een brand in de penitentiaire inrichting aan de Eikenlaan. Veel voertuigen van de brandweer, ambulance en politie kwamen ter plaatse bij de gevangenis maar konden direct retour. Wat er precies aan de hand was is onbekend.

Op vrijdagavond 18 november kreeg de politie een melding over ‘verkeersgevaarlijke’ taxi. Hij haalde onder andere met hoge snelheden meerdere auto’s in door over de busbaan de rijden en negeerde het rode licht. De bestuurder werd staande gehouden ne heeft diverse bekeuringen gekregen.

Op zaterdag 19 november is aan de Laan der Continenten in Alphen aan den Rijn ingebroken in een appartement. Deze inbraak vond plaatst tussen 13:00 en 21:00 uur. Uit de woning zijn sieraden gestolen. De politie voert een onderzoek uit.

Vorige week vrijdagavond werd bij de politie een melding gemaakt van een drugsdeal. Volgens een getuige vond er die avond rond 21:00 uur een drugsdeal plaats aan de Zuidpoolsingel in Alphen aan den Rijn. Na een zoekactie trof de politie echter geen voertuig aan. 

Op woensdagavond 23 november is er langs de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop een ongeval gebeurd. Een automobiliste belandde met haar auto in het water. De automobiliste was met haar auto tegen een boom aangebotst, waarna ze in de naastgelegen sloot belandde. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse.

Politiek

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 24 november zowel de Woonvisie als de Doelgroepenverordening vastgesteld. Meer sociale woningen eisen dan als minimum is opgenomen, zit er echter niet in.

Deze week is de eerste anderhalf uur gratis parkeren in het Alphense Stadshart 'achter de slagboom' goedgekeurd door de raad. Wel is er verschil van mening over de gekozen financiering.

De Alphense gemeenteraad is niet tevreden over de voortgang van een visie op betere bescherming van het erfgoed in de gemeente. Concreet wordt om een onderzoek gevraagd naar de Veenplas. De wethouder daarentegen ziet deze plas als onderdeel van de Rietveldpolder en de plas moet in een groter geheel een plek vinden.

Alphen aan den Rijn zit al jaren in haar maag met het voormalige Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark. Wethouder Gerard van As heeft geopperd om het gebouw aan het Scala College te verhuren als huisvesting voor hun bovenbouw. Nu er een idee is, moet dat met de gemeenteraad worden besproken voordat vervolgstappen worden genomen.  

Sport

Zo was vorige week zondag alweer de tweede ronde van de Vernigingscompetitie. Ditmaal waren AZC en de anderen verenigingen te gast in Bergschenhoek. Het was vooraf wel een beetje spannend omdat AZC heel graag goed wilde presteren om te kijken of ze aan de leiding konden gaan van de competitie. 

Ook vonden afgelopen weekend de Nationale Kampioenschappen Taekwondo plaats in Den Haag. De 14-jarige Ciana deed hier voor de eerste keer aan mee en wist meteen een tweede plek te behalen.

Al een jaar lang probeert voetbalvereniging Alphia hun veldlichten te verduurzamen, maar het akkoord vanuit de gemeente blijft uit. Deze week heeft de gemeente gemeld dat de huidige masten nog moeten worden goedgekeurd. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.