Alrijne Zorggroep / Zorg en Zekerheid

Alrijne en Zorg en Zekerheid sluiten meerjarige overeenkomst: “Noodzakelijk om zorg anders in te richten"

Inwoners van de regio Zuid-Holland Noord verzekeren van goede ziekenhuiszorg in de buurt. Dat is het doel van de samenwerkingsovereenkomst die Alrijne Zorggroep en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid vandaag hebben getekend voor de komende vijf jaar. Hiermee krijgt Alrijne de tijd en ruimte om duurzaam te innoveren en te investeren in (digitale) juiste zorg op de juiste plek.

De snel stijgende zorgvraag én de krappe arbeidsmarkt, maken het noodzakelijk om de zorg anders in te richten. Zoveel mogelijk voorkómen dat mensen zorg nodig hebben en áls het nodig is, de zorg zo dicht mogelijk in de buurt verlenen: daar zetten Alrijne en Zorg en Zekerheid zich – samen met andere partners in de regio – de komende jaren voor in. “Door wederzijds vertrouwen en het bieden van langdurige financiële zekerheid, is dit beter te realiseren.”

Juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment

Yvonne Wilders, voorzitter Raad van Bestuur bij Alrijne, is blij dat de goede samenwerking met Zorg en Zekerheid verder wordt uitgebreid. “Wij streven net als Zorg en Zekerheid naar de juiste (digitale) zorg, op de juiste plek in de regio, op het juiste moment. Om dat te bereiken is samenwerking en vertrouwen in elkaar essentieel. Daar hebben we met deze overeenkomst handen en voeten aan gegeven. Daarnaast: Alrijne vervult in de regio Zuid-Holland Noord een spilfunctie in de samenwerking met academische ziekenhuiszorg, huisartsenzorg en thuiszorg. Deze samenwerkingsovereenkomst geeft ons naast financiële rust ook de tijd om met deze partners in de regio te innoveren.”

Nauwe samenwerking met de eerste lijn en met gemeenten

Zorg en Zekerheid is zeer te spreken over de timing van de overeenkomst. “Mede dankzij de coronapandemie staat de ziekenhuiszorg in het gehele land onder druk”, zegt bestuursvoorzitter Ton van Houten. “Omdat het voor alle zorgaanbieders roerige tijden zijn, is het extra belangrijk juist nu een blijk van vertrouwen richting Alrijne uit te spreken. Deze overeenkomst onderstreept onze gezamenlijke doelstelling: de kwaliteit van de ziekenhuiszorg verhogen, de schaarse zorgmedewerkers optimaal inzetten en de betaalbaarheid van de zorg bewaken. Ook zetten we ons in om samen de zorg anders te organiseren, in nauwe samenwerking met de eerste lijn en met gemeenten. Zo krijgen inwoners van Zuid-Holland Noord de juiste zorg op de juiste plek: in de eerste lijn of thuis (via eHealth) waar het kan en in het ziekenhuis waar het moet.”

(Digitale) zorginnovaties nu en in de toekomst

Beide samenwerkingspartners zijn tevreden over de resultaten tot nu toe. Alrijne startte in de afgelopen jaren, met steun van Zorg en Zekerheid, diverse initiatieven om de zorg anders te organiseren. Daarbij speelt digitale zorg een steeds grotere rol: aan de ene kant dat patiënten vanuit huis met een specialist kunnen overleggen via beeldbellen of dat de arts hen digitaal op afstand digitaal kan monitoren, zodat ze minder vaak naar het ziekenhuis hoeven komen. Daarnaast zetten Alrijne en Zorg en Zekerheid gezamenlijk in op het digitaal kunnen inzien én uitwisselen van gegevens. Dat versterkt de (digitale) samenwerking in de regio en draagt onder andere bij aan de juistheid en tijdigheid van relevante (medische) gegevens.

Een voorbeeld van een innovatief project is dat mensen met eenvoudige oogheelkundige problemen terecht kunnen bij de optometrist, waardoor de oogartsen zich kunnen richten op mensen die zwaardere zorg nodig hebben. Ook krijgen mensen met een eenvoudige botbreuk of verstuiking sinds 1 oktober geen gips meer. Zij mogen met een brace thuis werken aan herstel, met ondersteuning van de Virtual Fracture Clinic app. Via teleconsultatie kunnen huisartsen laagdrempelig overleggen met medisch specialisten zodat patiënten niet onnodig naar het ziekenhuis worden verwezen; ze besparen daarmee ook op hun eigen risico. Ook starten Alrijne en ActiVite vanaf 2022, met ondersteuning van Zorg en Zekerheid, met het toedienen van chemotherapie thuis in plaats van in het ziekenhuis. 

Kwaliteit van zorg in de regio de komende jaren verder verbeteren

De komende jaren zullen naar verwachting nog veel innovaties volgen, die kosten besparen en de kwaliteit van zorg in de regio verbeteren. Dit vereist veranderingen binnen Alrijne en in de regio. Zorg en Zekerheid draagt - vanuit zijn beleid om te bouwen aan de gezondste regio - hieraan bij door de innovaties ook financieel mogelijk te maken. Met deze overeenkomst slaan de beide organisaties de handen ineen om hier de komende vijf jaar, voortbouwend op de huidige goede samenwerking, aan te werken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Fase 2, lees je mee?! vandaag 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein vandaag 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.

Advertorial Winkels vandaag 15:20

Tour de France winacties bij Gek van Fietsen

De Tour de France gaat weer beginnen: voor vele wielrenners de leukste tijd van het jaar. Om het feest compleet te maken, organiseert Gek van Fietsen tijdens de Tour verschillende winacties. Dus fietsliefhebbers, opgelet! Houd de sociale media van Gek van Fietsen in de gaten en wie weet win je een helm, Tour de France shirt of onderhoudskit.

Politiek plein vandaag 13:54

Marjon Verkleij CDA-lijsttrekker voor waterschapsverkiezingen Hoogheemraadschap van Rijnland

Afgelopen maart zwaaide Marjon Verkleij af als raadslid en fractievoorzitter van CDA Alphen aan den Rijn. In haar laatste raadsvergadering ontving Verkleij daarvoor een koninklijke onderscheiding. Een definitief afscheid van de politiek blijkt het niet te zijn: Verkleij is op 30 juni gekozen als CDA-lijsttrekker voor de Waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Politiek vandaag 13:05

Speculatie in de Gnephoek moeilijk uit te leggen

Wethouder Gerard van As reageert in de Alphense gemeenteraad op de verdiensten voor projectontwikkelaars als de Gnephoekpolder wordt bebouwd. "Het ligt genuanceerder dan: wij gaan bouwen en zij lopen binnen."