Josh Walet
Advertorial Overige

Als de mist optrekt: een stadswandeling over Alphen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Alphense jongeren verdiepten zich onder leiding van theatermakers Iselin van Duuren en Chyramain van Kempen in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de interactieve wandeling Als de mist optrekt, door het centrum van Alphen aan den Rijn.

De wandeling is ontwikkeld in samenwerking met Theater na de Dam en vanaf 4 mei te downloaden van de site van Castellum. Op zondag 9 en zondag 16 mei kan de wandeling gemaakt worden vanuit de Bibliotheekvestiging Alphen centrum van Bibliotheek Rijn en Venen.

Voor meer informatie over het project www.theatercastellum.nl. Opgeven voor de wandeling op 9 en 16 mei kan via de agenda op www.bibliotheekrijnenvenen.nl.

Indrukwekkende verhalen

Leren schrijven of leren zwijgen? Buiten spelen of binnenblijven? Vrienden maken of afscheid nemen? Hoe ben je kind in tijden van oorlog? Bestaat er dan nog zoiets als een onbezorgde jeugd? Vijf Alphense jongeren spraken hierover met zes Alphense ouderen; Ger, Gerrit, Piet, Antje, Ben en Ruth. Tijdens deze wandeling delen zij enkele van hun herinneringen. Over hoe het toen was op de plekken waar ze nu lopen.

Voor Als de mist optrekt filmden de jongeren de verhalen die zij optekenden op locaties die horen bij deze verhalen. Je kunt deze verhalen horen en zien door de QR-code op de plattegrond te scannen tijdens de wandeling. Ben je geïnteresseerd in de verhalen, maar kun je de wandeling niet maken? Dan kun je de verhalen ook thuis bekijken door de plattegrond te downloaden van de site van Castellum.

Deelnemen?

De wandeling is individueel te maken op een tijdstip dat jou uitkomt, maar op zondag 9 en zondag 16 mei organiseert de Bibliotheek Rijn en Venen de wandeling in het kader van Zin in Zondag. De wandeling begint en eindigt bij de hoofdingang van de Bibliotheek in Alphen Centrum. Bij aanvang krijg je een kop koffie of thee to-go met iets lekkers voor onderweg van KADE 10 en een geprinte versie van de wandeling.

Er kunnen dertig mensen aan deze wandeling deelnemen. Je dient je van tevoren op te geven voor een tijdslot. Opgeven kan via de agenda op de website van de bibliotheek.

logo theateropdedam.png


Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.