Advertorial Overige

Als geluid je vijand is – De Praktijk4Kids helpt bij misofonie

Niet meer samen aan tafel kunnen eten, niet meer in het openbaar vervoer kunnen reizen, niet gezamenlijk televisie kunnen kijken met wat chips erbij… Als geluid je vijand is, kan het leven heel lastig zijn voor jou en je gezin. ​

Misofonie, letterlijk geluidshaat, is pas sinds enkele jaren in the picture. Waar mensen vroeger dachten ‘alleen’ of ‘raar’ te zijn bij het last hebben van geluiden, komt er nu steeds meer herkenning en erkenning, voornamelijk met dank aan onderzoek door het Amsterdam UMC. Eindelijk is er een naam voor datgene waar zo veel mensen enorme last van hebben.

Mensen met misofonie zijn erg gefocust op bepaalde geluiden die andere mensen maken en hebben daar erg veel last van. Het kan gaan om eetgeluiden, neusgeluiden, keelgeluiden, enzovoort. Er kunnen gevoelens van boosheid, walging en zelfs agressie bij komen kijken. Vaak gaan mensen met misofonie plekken uit de weg, wat het dagelijks leven erg kan beïnvloeden.

Voorbeeld

Josien heeft in het dagelijks leven veel last van haar misofonie. Het avondeten levert veel stress op en ze zit veel op haar kamer om zich af te sluiten van de vervelende geluiden. Als ze wel in een omgeving is met geluiden die haar triggeren, kan ze soms zo boos worden dat ze wel ergens tegenaan zou kunnen slaan. Doordat Josien deze situaties vermijdt en zichzelf terugtrekt, voelt ze zich steeds eenzamer worden. Ze zou graag willen dat ze zich meer in situaties kan begeven waarin ze de triggers hoort en dat ze dan weet hoe ze ermee om kan gaan.

Tegenwoordig is er ook behandeling mogelijk voor misofonie, naar het protocol van het Amsterdam UMC. Tijdens behandeling wordt er onder andere ingezet op het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning, aandachtsoefeningen en het koppelen van de misofoniegeluiden aan meer neutrale/positieve associaties. Hierdoor krijg je veel handvatten om om te gaan met de klachten en kun je weer meer activiteiten ondernemen samen met andere mensen.

Tips

Mocht je nú al aan de slag willen met enkele oefeningen, zou je kunnen starten met onderstaande tips.

Neem eens onder de loep hoe jouw balans tussen inspanning en ontspanning is. Waar kun je eventueel inspanning verminderen en waar kun je ontspanning vergroten? Voer bij voorkeur dagelijks ontspanningsoefeningen uit, bijvoorbeeld een progressieve spierontspanningsoefening.

Oefen eens met het switchen van je aandacht, bijvoorbeeld met de zintuigenoefening: switch je aandacht tussen wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Doe dit meerdere keren per dag om te oefenen om je aandacht te verleggen naar andere aspecten van de omgeving dan alleen het misofoniegeluid.

Ga in gesprek met je omgeving, dit creëert vaak erkenning en begrip. Geef aan wat je lastig vindt en hoe iedereen hiermee om kan/wil gaan. Jullie zouden bijvoorbeeld afleiders kunnen gebruiken tijdens het avondeten, bijvoorbeeld door samen een (woord)spelletje te spelen. Maak afspraken over hoe je even uit de situatie kunt stappen als het teveel wordt, hoe anderen het beste op je misofonie kunnen reageren en in hoeverre ze er eventueel rekening mee zouden kunnen houden.

Behandeling

Ook bij De Praktijk4Kids kun je aan de slag met je klachten. Ze weten als geen ander hoe het is om belemmeringen te ervaren. De deskundigen van De Praktijk4Kids helpen je daarom graag. Zij geven zowel individuele als groepsgewijze misofoniebehandelingen. Als het gaat om kinderen tot 12 jaar, zal de behandeling zich vooral op het gezin richten; als het gaat om kinderen vanaf 12 jaar, zullen zij zelf behandeling krijgen en wordt het gezin daarnaast ook betrokken.

De Praktijk4Kids is je graag van dienst! Je kunt contact met hen opnemen via de website. Voor aanvullende informatie, klik hier.


Meer nieuws

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat.