Alphens EV

“Als we meer kunnen bouwen, zullen we dat zeker doen”

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 24 november zowel de Woonvisie als de Doelgroepenverordening vastgesteld. Meer sociale woningen eisen dan als minimum is opgenomen, zit er echter niet in.

Verschillende oppositiepartijen, onder aanvoering van de SP, willen liever een hoger aantal sociale woningen als ondergrens vaststellen. Nu is het 25, dat stijgt naar 30 en de SP wil 40 procent van de goedkoopste huurwoningen. "We willen niet dat er minder dan 30 procent wordt neergezet als er uitval komt", verklaarde Iris van de Kolk (SP) dit voorstel. De Woonvisie en de Doelgroepenverordening zijn na enig debat echter onveranderd vastgesteld door de gemeenteraad.

Wethouder Gerard van As wil best meer sociaal bouwen, maar denkt dat het erg onverstandig om het percentage nu al op te krikken. "We willen het optimale halen uit elk plan en 30 procent is dan het minimum. Als we meer kunnen bouwen, zullen we dat zeker doen. Maar als we het percentage omhoog gooien, kunnen er grote problemen ontstaan omdat er zoveel onzeker is in de bouwsector: bouwkosten die stijgen en het oplossen van de stikstofproblematiek."

De wethouder denkt dat het echte probleem is dat de totale productie omhoog moet. Hierover heeft hij onlangs gesproken met provinciaal gedeputeerde Anne Koning. "Er zit wel beweging in, zij zal zich soepeler opstellen."

Ondertussen vindt Van As dat elk plan apart beoordeeld moet worden: "Als het lukt om goedkoop te bouwen dan doen we dat, maar dat heeft vooral effect op het middensegment." Uiteindelijk komt de wethouder met elk plan naar de gemeenteraad, maar: "We moeten wel realistisch blijven. De vrije sector betaalt altijd hogere grondkosten en die verhelpen het tekort op de kosten voor sociale bouw."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken. 

Winactie Feestdagen vandaag 12:46

WIN: Een oliebollenpakket van Kabalt’s Oliebollenkraam

Ben jij gek op oliebollen en kun je niet wachten tot oud en nieuw? Goed nieuws! Wij mogen namens Kabalt’s Oliebollenkraam aan de Euromarkt en bij De Herenhof 4x een oliebollenpakket weggeven.