Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt problemen: Rijnland test duurzame oplossing
De Amerikaanse rivierkreeft rukt op in Nederland en veroorzaakt schade aan oevers en waterkwaliteit. Ook in het gebied van Rijnland zorgt deze exoot voor problemen. Rijnland onderzoekt daarom of natuurvriendelijke oevers een effectieve manier zijn om de overlast te beperken. De eerste resultaten zijn positief.
De Amerikaanse rivierkreeft graaft holen in oevers en eet waterplanten op. Dit heeft een negatief effect op de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Het wegvangen van de kreeften is een mogelijkheid, maar is kostbaar en moet regelmatig herhaald worden. Rijnland zoekt daarom naar een duurzamere oplossing.
Natuurvriendelijke oevers als oplossing
Rijnland onderzoekt of natuurvriendelijke oevers helpen om de groei van het aantal rivierkreeften te remmen. De zachte, begroeide oevers zouden het graven van holen moeilijker maken en meer natuurlijke vijanden aantrekken. De proeflocatie in Cronesteyn laat in 2024 veelbelovende resultaten zien: er zijn aanzienlijk minder kreeften per vierkante meter.
Het onderzoek loopt door tot minimaal 2025 en mogelijk 2026. Natuurvriendelijke oevers verbeteren niet alleen de waterkwaliteit, maar bevorderen ook de biodiversiteit. Rijnland stimuleert daarom de aanleg met een subsidieregeling.
Meer weten over de aanpak van Rijnland? Kijk op de website van Hoogheemraadschap Rijnland.