Natuur Begraven Nederland
Advertorial Overige

Ammoniet Uitvaartbegeleiding zet zich in voor een groenere wereld

Ammoniet Uitvaartbegeleiding doneert een boom voor iedere overleden persoon waarvan zij de uitvaart mag begeleiden, als eerbetoon en om bij te dragen aan een groenere wereld. Deze bomen worden geplant op verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland.

“Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan om een eerbetoon te realiseren voor overledenen, waarmee we kunnen bijdragen aan een duurzamer milieu”, vertelt Jacqueline Vegt. Sinds 5 juni, Wereld Milieudag, is Ammoniet Uitvaartbegeleiding een samenwerking gestart met Trees for All om deze wens werkelijkheid te laten worden.

Om mensen bewust te maken van verschillende duurzame mogelijkheden bij een uitvaart, geeft Ammoniet Uitvaartbegeleiding een aantal tips, om op die manier met elkaar de wereld een beetje groener te kunnen maken.

Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraven is een duurzamere optie dan traditioneel begraven zoals de meesten dat kennen. Er zijn meerdere natuurbegraafplaatsen in Nederland en binnenkort komen daar een aantal nieuwe gebieden bij. Kijk bijvoorbeeld op natuurbegravennederland.nl of natuurbegraafplaatsenvanwaarde.nl voor meer informatie.

Bij een natuurbegraafplaats is de natuur leidend. Er worden dus zo min mogelijk aanpassingen gedaan om het milieu te belasten als iemand begraven wordt. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de kleding, lijkwade, kist, urn of mand gemaakt is van natuurlijk afbreekbaar materiaal.

Het is mogelijk om een plek te kiezen onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in een open heideveld. Een groot verschil met een traditionele begraafplaats is dat je op een natuurbegraafplaats het recht hebt om daar voor eeuwig begraven te worden. Een graf wordt dus niet na enkele jaren geruimd.

Een groene uitvaart

Daarnaast is het ook goed om na te denken over andere groene keuzes wat betreft de uitvaart. Zo is een massief houten kist gemaakt van populierenhout bijvoorbeeld duurzamer dan een spaanplaten kist. En een fairtrade eco-uitvaartkist is gemaakt van duurzaam materiaal zoals bamboe, wilde ananas of bananenblad. Hierdoor is de kist biologisch afbreekbaar en komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Een alternatief voor een kist is een wade. Dit is een grote doek die om de overledene heen gewikkeld wordt, als een soort warme zachte deken. Dit is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren omdat het lichaam alleen op een baarplank ligt.

Een andere duurzame optie is de Bio Sac 200, een techniek waarbij de overledene op een ecologische en biologische wijze wordt opgebaard. Tot aan de dag van de uitvaart kun je jouw dierbare hierdoor zo dichtbij mogelijk houden, blijven zien en aanraken.

Ook bij de keuze voor de rouwauto kan rekening worden gehouden met duurzaamheid. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een elektrische rouwauto. Deze rouwauto stoot geen schadelijke stoffen uit, wat het duurzaam maakt. De uitstraling is hetzelfde als een gewone rouwauto, maar dan volledig elektrisch.

Wil je op een laagdrempelige, maar toch duurzame manier afscheid nemen? Kies dan voor een onverpakte bloem. Dit is veel beter voor het milieu dan wanneer je bloemen neerlegt die in plastic zijn verpakt.

Ammoniet Uitvaartbegeleiding is gevestigd aan de Wilhelminalaan 1 in Alphen aan den Rijn. Wil je meer informatie over een duurzame uitvaart? Neem dan contact op met Ammoniet Uitvaartbegeleiding via 0172 - 41 66 63 of via info@ammonietuitvaart.nl.

trees for all.PNG


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 17:36

Auto vliegt uit de bocht en belandt in de sloot

Op de Steekterweg in Alphen heeft op donderdag 24 september een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Een auto vloog uit de bocht en belandde in de sloot. De bestuurder is met de schrik vrijgekomen.

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Grieks restaurant Olympia: hetzelfde concept op een nieuwe locatie

Sinds dinsdag 15 september is Grieks restaurant Olympia verhuisd naar het voormalige pand van Noël Kitchen Bar op de Raadhuisstraat 106. De nieuwe locatie is groter, waardoor er nog meer ruimte is om de kwaliteit te bieden die je van Olympia gewend bent.

Verkeer en vervoer gisteren 15:24

Planning gewijzigd: Eisenhowerlaan later dan gepland afgesloten

Vanwege werkzaamheden zou de Eisenhowerlaan in Alphen eigenlijk in het weekend van 16 tot 19 oktober worden afgesloten, maar dit is gewijzigd. De weg gaat nu dicht van donderdagavond 22 oktober tot maandag 26 oktober. Dit geldt voor al het verkeer.