Natuur Begraven Nederland
Advertorial Overige

Ammoniet Uitvaartbegeleiding zet zich in voor een groenere wereld

Ammoniet Uitvaartbegeleiding doneert een boom voor iedere overleden persoon waarvan zij de uitvaart mag begeleiden, als eerbetoon en om bij te dragen aan een groenere wereld. Deze bomen worden geplant op verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland.

“Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan om een eerbetoon te realiseren voor overledenen, waarmee we kunnen bijdragen aan een duurzamer milieu”, vertelt Jacqueline Vegt. Sinds 5 juni, Wereld Milieudag, is Ammoniet Uitvaartbegeleiding een samenwerking gestart met Trees for All om deze wens werkelijkheid te laten worden.

Om mensen bewust te maken van verschillende duurzame mogelijkheden bij een uitvaart, geeft Ammoniet Uitvaartbegeleiding een aantal tips, om op die manier met elkaar de wereld een beetje groener te kunnen maken.

Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraven is een duurzamere optie dan traditioneel begraven zoals de meesten dat kennen. Er zijn meerdere natuurbegraafplaatsen in Nederland en binnenkort komen daar een aantal nieuwe gebieden bij. Kijk bijvoorbeeld op natuurbegravennederland.nl of natuurbegraafplaatsenvanwaarde.nl voor meer informatie.

Bij een natuurbegraafplaats is de natuur leidend. Er worden dus zo min mogelijk aanpassingen gedaan om het milieu te belasten als iemand begraven wordt. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de kleding, lijkwade, kist, urn of mand gemaakt is van natuurlijk afbreekbaar materiaal.

Het is mogelijk om een plek te kiezen onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in een open heideveld. Een groot verschil met een traditionele begraafplaats is dat je op een natuurbegraafplaats het recht hebt om daar voor eeuwig begraven te worden. Een graf wordt dus niet na enkele jaren geruimd.

Een groene uitvaart

Daarnaast is het ook goed om na te denken over andere groene keuzes wat betreft de uitvaart. Zo is een massief houten kist gemaakt van populierenhout bijvoorbeeld duurzamer dan een spaanplaten kist. En een fairtrade eco-uitvaartkist is gemaakt van duurzaam materiaal zoals bamboe, wilde ananas of bananenblad. Hierdoor is de kist biologisch afbreekbaar en komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Een alternatief voor een kist is een wade. Dit is een grote doek die om de overledene heen gewikkeld wordt, als een soort warme zachte deken. Dit is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren omdat het lichaam alleen op een baarplank ligt.

Een andere duurzame optie is de Bio Sac 200, een techniek waarbij de overledene op een ecologische en biologische wijze wordt opgebaard. Tot aan de dag van de uitvaart kun je jouw dierbare hierdoor zo dichtbij mogelijk houden, blijven zien en aanraken.

Ook bij de keuze voor de rouwauto kan rekening worden gehouden met duurzaamheid. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een elektrische rouwauto. Deze rouwauto stoot geen schadelijke stoffen uit, wat het duurzaam maakt. De uitstraling is hetzelfde als een gewone rouwauto, maar dan volledig elektrisch.

Wil je op een laagdrempelige, maar toch duurzame manier afscheid nemen? Kies dan voor een onverpakte bloem. Dit is veel beter voor het milieu dan wanneer je bloemen neerlegt die in plastic zijn verpakt.

Ammoniet Uitvaartbegeleiding is gevestigd aan de Wilhelminalaan 1 in Alphen aan den Rijn. Wil je meer informatie over een duurzame uitvaart? Neem dan contact op met Ammoniet Uitvaartbegeleiding via 0172 - 41 66 63 of via info@ammonietuitvaart.nl.

trees for all.PNG


Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Honden

Hoewel ze reuzelief en schattig zijn, zou je in een stad of dorp geen honden moeten toestaan. Mensen zijn al niet goed bestand tegen het wonen tussen vier muren in een betonnen omgeving. Dus voor honden moet je dat al helemaal niet willen.

Politiek gisteren 16:17

Levensmiddelenzaken langer open rond kerst

Ondanks bezwaren van CDA en RGL heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn donderdag 26 november ingestemd met afwijkende openingstijden voor de levensmiddelenwinkels rond de feestdagen. De vraag komt van de winkeliers en wethouder Gerard van As wil deze honoreren.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:23

Groene Hart Leerpark hervat fysieke lessen vanaf maandag

Een week lang vonden de lessen van het Groene Hart Leerpark online plaats vanwege de vele coronabesmettingen. Hierdoor was het niet mogelijk om goede lesroosters te garanderen. Maar de school heeft nu goed nieuws, want vanaf maandag worden de fysieke lessen gewoon hervat.

Winactie Overige gisteren 13:20

Win een echte Nordmann kerstboom van besteleenboom.nl

De kerstdagen staan alweer bijna voor de deur. Heb jij nog geen kerstboom in huis? Dat komt goed uit, want wij mogen namens besteleenboom.nl 3x een Nordmann kerstboom weggeven! En je hoeft er de deur ook niet voor uit, want de boom wordt gewoon bij jou thuis bezorgd.

Advertorial Coronavirus in Alphen gisteren 12:42

RECO Luchtreiniging installeert luchtreiniger bij sportschool 4Sport

Sinds het coronavirus zijn intreden heeft gedaan zijn er verschillende wetenschappers die bewezen hebben dat het virus zich verspreid door de lucht middels aerosolen. ‘‘Uit onderzoek blijkt dat er door lichaamsbeweging tot 18 keer meer druppelvormige aerosolen worden uitgestoten, zo ook in sportscholen’’, laat RECO Luchtreiniging weten. Om de verspreiding te reduceren heeft RECO Luchtreiniging een van hun units geplaatst bij 4Sport.