Natuur Begraven Nederland
Advertorial Overige

Ammoniet Uitvaartbegeleiding zet zich in voor een groenere wereld

Ammoniet Uitvaartbegeleiding doneert een boom voor iedere overleden persoon waarvan zij de uitvaart mag begeleiden, als eerbetoon en om bij te dragen aan een groenere wereld. Deze bomen worden geplant op verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland.

“Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan om een eerbetoon te realiseren voor overledenen, waarmee we kunnen bijdragen aan een duurzamer milieu”, vertelt Jacqueline Vegt. Sinds 5 juni, Wereld Milieudag, is Ammoniet Uitvaartbegeleiding een samenwerking gestart met Trees for All om deze wens werkelijkheid te laten worden.

Om mensen bewust te maken van verschillende duurzame mogelijkheden bij een uitvaart, geeft Ammoniet Uitvaartbegeleiding een aantal tips, om op die manier met elkaar de wereld een beetje groener te kunnen maken.

Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraven is een duurzamere optie dan traditioneel begraven zoals de meesten dat kennen. Er zijn meerdere natuurbegraafplaatsen in Nederland en binnenkort komen daar een aantal nieuwe gebieden bij. Kijk bijvoorbeeld op natuurbegravennederland.nl of natuurbegraafplaatsenvanwaarde.nl voor meer informatie.

Bij een natuurbegraafplaats is de natuur leidend. Er worden dus zo min mogelijk aanpassingen gedaan om het milieu te belasten als iemand begraven wordt. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de kleding, lijkwade, kist, urn of mand gemaakt is van natuurlijk afbreekbaar materiaal.

Het is mogelijk om een plek te kiezen onder een oude, statige eik, aan een bosrand, of juist in een open heideveld. Een groot verschil met een traditionele begraafplaats is dat je op een natuurbegraafplaats het recht hebt om daar voor eeuwig begraven te worden. Een graf wordt dus niet na enkele jaren geruimd.

Een groene uitvaart

Daarnaast is het ook goed om na te denken over andere groene keuzes wat betreft de uitvaart. Zo is een massief houten kist gemaakt van populierenhout bijvoorbeeld duurzamer dan een spaanplaten kist. En een fairtrade eco-uitvaartkist is gemaakt van duurzaam materiaal zoals bamboe, wilde ananas of bananenblad. Hierdoor is de kist biologisch afbreekbaar en komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Een alternatief voor een kist is een wade. Dit is een grote doek die om de overledene heen gewikkeld wordt, als een soort warme zachte deken. Dit is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren omdat het lichaam alleen op een baarplank ligt.

Een andere duurzame optie is de Bio Sac 200, een techniek waarbij de overledene op een ecologische en biologische wijze wordt opgebaard. Tot aan de dag van de uitvaart kun je jouw dierbare hierdoor zo dichtbij mogelijk houden, blijven zien en aanraken.

Ook bij de keuze voor de rouwauto kan rekening worden gehouden met duurzaamheid. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een elektrische rouwauto. Deze rouwauto stoot geen schadelijke stoffen uit, wat het duurzaam maakt. De uitstraling is hetzelfde als een gewone rouwauto, maar dan volledig elektrisch.

Wil je op een laagdrempelige, maar toch duurzame manier afscheid nemen? Kies dan voor een onverpakte bloem. Dit is veel beter voor het milieu dan wanneer je bloemen neerlegt die in plastic zijn verpakt.

Ammoniet Uitvaartbegeleiding is gevestigd aan de Wilhelminalaan 1 in Alphen aan den Rijn. Wil je meer informatie over een duurzame uitvaart? Neem dan contact op met Ammoniet Uitvaartbegeleiding via 0172 - 41 66 63 of via info@ammonietuitvaart.nl.

trees for all.PNG


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.