Josh Walet

Anet van Genderen zit al 42 jaar in het onderwijs

Het is al heel lang een heel vertrouwd beeld. Rond de klok van kwart voor acht stapt ze de school binnen. Ze neemt altijd de trap, gaat naar haar kamer, doet haar jas uit, maakt haar bureau startklaar en gaat dan, vaak ‘gewapend’ met een schriftje, pen en het dagrooster naar beneden. Staande bij de deur wenst ze leerlingen vriendelijk een goede morgen, soms complimenteert of corrigeert ze hen. Zo begint Anet van Genderen (64) haar werkdag op de Groene Hart Topmavo. En elke dag is er aandacht en passie voor de leerlingen en haar collega’s.

Van 'bruisend Arnhem' naar 'gezapig' Alphen

Anet groeit op in Almelo. Na het Christelijk Lyceum Almelo kiest ze op haar 18e voor de CALO (sport- academie). “Even heb ik overwogen om voor docent wiskunde en Duits te gaan. Maar die combi kon niet. Dus koos ik voor de CALO, een brede onderwijskundige opleiding die mij erg interesseerde. Na het afstuderen zocht ik een baan als docent bewegingsonderwijs. Want er moest gewerkt worden, zo was ik opgevoed.” Haar oog viel op een fulltime baan in Alphen. “Een sprong in het diepe, want ik ging van het bruisende studentenleven in Arnhem naar het gezapige en geordende Alphen aan den Rijn.”

Je zei 'U' tegen je collega's 

Op de Ichtus had Anet maar één vrouwelijke collega. “Het waren voornamelijk mannen. Je sprak ze in die tijd met ‘U’ aan. Zo hoorde het. Omdat ik jong was werd ik wel door hen met Anet aangesproken”, vertelt ze. In de beginjaren leerde ze het vak. “Nadat mijn man Wim en ik in 4 jaar 3 prachtige kinderen kregen, ging ik parttime aan de slag met het idee: als het niet gaat, stop ik. Ik was en ben geëmancipeerd. Dankzij het feit dat mijn man erachter stond en ik geweldige ‘oppasmensen’ had, kon dat.”

Toen de kinderen uit huis waren heeft ze het werk weer fulltime opgepakt. “Vanuit het bewegingsonderwijs en later als leidinggevende ben ik bezig geweest met hóe leer je de leerlingen leren. En hoe doe je dat op pedagogisch en didactisch gebied?” En ze heeft veel geleerd. “Door de ‘lastige’ leerling heb ik geleerd ‘juf’ te zijn, door fietstochten voor leerlingen vooraf te controleren heb ik de omgeving leren kennen, en door huisbezoeken leerde ik mijn weg in Alphen kennen.”

"Ik heb anderen nodig"

Inmiddels zit Anet al 42 jaar in het onderwijs en heeft ze meer dan 5.000 leerlingen zien komen en gaan. “Ik vind het geweldig om te doen, maar wel met anderen; want ik doe graag alles in een team. Je hebt namelijk anderen nodig. De één is liefdevol, de ander origineel, weer een ander creatief en nog weer een ander duidelijk. Gebruik maken van ieders kwaliteiten maakt onderwijs een prachtige plek om te werken. Kinderen zijn altijd weer anders en mogen elke dag opnieuw beginnen. Als ze vallen of struikelen helpen we ze opstaan. Dat gun ik ze. Zo is onderwijs elke dag anders.”

Een bezig bij

Haar hele leven lang is Anet actief geweest. Voor zichzelf, maar voor anderen. “Als kind zat ik bij de jeugdclubs van de kerk, speelde ik orgel thuis omdat piano te veel lawaai maakte, las ik veel en borduurde. Nu heb ik nog steeds een eigen gymclubje en ben ik actief in de kerkenraad, want als je ergens bij hoort vind ik dat je actief moet zijn. Best druk, maar alles doe ik met passie. Privé, werk en sociaal leven kan ik op een prachtige manier combineren. Alles wat ik doe is ‘mijn’ tijd.”

Voor alles wat ze voor de medemens doet en heeft gedaan, werd ze afgelopen april oprecht verrast met een Koninklijke onderscheiding. Dat geeft wel aan dat Anet een bijzondere vrouw is. Op het prikbord in haar werkkamer hangt een toepasselijk papiertje met daarop de tekst: ‘Geluk maakt ons niet dankbaar; dankbaarheid maakt ons gelukkig’. Die dankbaarheid maakt Anet tot de persoon die ze is: een betrokken vrouw die houdt van haar gezin, haar (vrijwilligers)werk, en haar medemens.

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.