SB Real Estate

Anterieure overeenkomst getekend voor herontwikkeling De Aarhof

Na een intensief traject is er een belangrijke mijlpaal bereikt voor de herontwikkeling van De Aarhof. De herontwikkeling van het winkelcentrum is een belangrijke stap om de transformatie van het centrum van Alphen af te ronden.

SB Real Estate is sinds augustus 2019 eigenaar van De Aarhof. Direct na aankoop is SB met de gemeente in gesprek gegaan om tot een haalbaar plan te komen. In alle gesprekken is voortdurend gezocht naar een balans tussen functionele verandering van het winkelcentrum, stedenbouwkundige inpassing en financiële haalbaarheid. Uitgangspunt van het plan is dat De Aarhof van een verouderd winkelcentrum verandert naar een dynamische omgeving waar wonen, winkelen en werken samenkomen. Daardoor zal De Aarhof in de toekomst functioneren als hét bronpunt voor centrumbezoek voor Alphen aan den Rijn en haar omgeving.

Wonen, winkelen en werken

In de complexe herontwikkelingsopgave is gezocht naar een ontwerp dat naadloos past in de reeds opgewaardeerde omgeving rondom De Aarhof. Het verouderde winkelcentrum zal een moderne uitstraling en inrichting krijgen met meer nadruk op ‘dagelijks’ winkelen en services. Zo zal een extra supermarkt worden toegevoegd en zullen talrijke aanbieders van vers een nieuwe plek vinden. Aan de randen van het vernieuwde centrum wordt gestreefd naar het huisvesten van diensten en zorgaanbieders.  

Belangrijk onderdeel van de herontwikkeling is het woonprogramma dat bestaat uit ruim 300 woningen. Circa de helft van de te realiseren woningen zal voor de verhuur zijn, de andere helft is bestemd voor de verkoop. Van het totaal aantal woningen zal circa 50% in de middel-dure categorie vallen. Dat betekent maximaal € 1.000 per maand aan huur of maximaal de Nationale Hypotheek Garantiegrens voor koopwoningen.

Aanpassingen na participatietraject 

SB heeft de afgelopen periode een intensief participatietraject georganiseerd. Omwonenden en andere belangstellenden zijn uitgenodigd om in direct contact met de initiatiefnemer informatie over de plannen in te winnen en meningen te delen. Uiteindelijk zijn er zes participatie sessies geweest. Om het participatieproces te faciliteren is door SB een informatiecentrum in de Aarhof geopend. 

Naar aanleiding van de participatie, heeft SB een aantal belangrijke aanpassingen in het ontwerp doorgevoerd. Zo worden resultaten van de participatie onder meer meegenomen in het gevelontwerp en de inrichting van de binnenruimte van het winkelgebied. De belangrijkste wijziging betreft het wisselen van de woontorens. Om maximaal tegemoet te komen aan de zorgen met betrekking tot schaduwwerking, is besloten de hoge en lage woontoren van positie te laten wisselen.

SB is steeds in nauw contact geweest met bestaande winkeliers in het centrum. Bestaande winkeliers zijn enthousiast over de plannen en in de toekomst zal voldoende ruimte zijn voor lokaal ondernemerschap in De Aarhof.

In de loop van 2022 zullen belangrijke stappen worden gezet om de planologische procedures te doorlopen.


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.