Pixabay

Appen of bellen op de fiets? “Zorg dat je niet in de verleiding komt”

Politie Alphen aan den Rijn merkt dat tijdens het fietsen nog veel gebruik wordt gemaakt van mobiele telefoons. En daar zijn ze klaar mee. “Naast dat het gevaar oplevert in het verkeer, zorgt het ook voor irritatie bij andere weggebruikers.”

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan.

Nu de scholen weer zijn begonnen hoort de politie van veel scholieren verschillende excuses waarom ze hun telefoon in hun hand hebben tijdens het fietsen. “Bijvoorbeeld dat ze elkaar nog even moesten appen dat ze vijf minuten later zijn. Als je een ongeluk krijgt, ben je nog veel later.” Een ander veelvoorkomend excuus is dat ze hun moeder aan de lijn hebben. “Dit is geen uitzondering in de wetgeving”, aldus de politie. “Of ‘ik wisselde alleen van muziekje’. Dan zeggen wij, kies van tevoren je playlist.”

Handsfree

De boodschap van de politie is daarom ook: “Handsfree, ook op de fiets!” De politie geeft dan ook tips. “Zorg ervoor dat als je van huis vertrekt, je je telefoon op stil zet zodat je niet in de verleiding komt. En als je dan echt een belangrijk berichtje of telefoontje krijgt, zet je fiets dan even aan de kant. Als het echt zo belangrijk is, kan je hier wel even de tijd voor nemen, toch?”

Ook het kunnen horen van de omgeving is belangrijk als je op de fiets stapt. “Zorg ervoor dat je de omgeving altijd nog kunt horen. Zet je muziek dus niet te hard, of doe maar één oortje in. Als je stilstaat mag je jouw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat wel vasthouden en gebruiken.”

Ga je toch in de fout? Het bedrag boete bedrag bedraagt € 100 op de fiets, € 170 op een snor- of bromfiets en in de auto zelfs € 250. “Dus, houd met je telefoon ook je centen in je zak!”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:08

Onthaasten met klei bij Parkvilla

Met klei kun je alle kanten op. Je creëert iets in een ruimtelijke vorm en met een beetje techniek ben je vrij om van alles te maken. Van fijn sieraad tot een meubel. “Tijdens de cursus keramiek hebben wij ook wel eens krukje gemaakt van klei en dat was echt zo stevig dat je erop kon zitten”, vertelt Parkvilla docente Beatrijs van Rheeden.

Werken gisteren 13:37

Het nieuwe vacature aanbod van week 37

Op zoek naar leuke baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je diverse soorten vacatures in verschillende branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Metaalwerk

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Onder meer in de fabrica, de extreem grote werkplaats. Daar werd zeker metaal bewerkt, want er zijn haarden en bewerkingsafval aangetroffen. Maar ook op het castellumterrein en in de oeverzone zijn metalen onderdelen gevonden.

Advertorial Sport gisteren 09:22

OldStars waterpolo van start in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 23 september kunnen ouderen uit Alphen aan den Rijn en omstreken gratis kennismaken met OldStars waterpolo bij het Zwembad en Buurthuis Aquarijn. De clinic staat onder leiding van Robin van Galen; voormalig bondscoach van het Nederlands Waterpolo mannenteam.